Toate, dar absolut toate “capetele de acuzare”, din cauza carora a cazut Guvernul Ungureanu, au fost reevaluate si socotite (prin faptul ca ulterior guvernarile Ponta nu numai ca nu au blocat aplicarea lor dar le-au si continuat) masuri bune insusindu-si paternitatea lor. . Sa fim intelesi! Eu nu ma pronunt asupra viabilitatii sau oportunitatii masurilor pentru ca nu sunt de specialitate. Eu ma pronunt, inca o data, asupra ipocriziei si minciunii cu care USL a reusit sa puna mana pe putere, cu atat mai mult cu cat inca cu mult timp inainte ca guvernarea de dreapta (?) sa cada, am afirmat raspicat ca ORICE guvernare va fi, nu va putea face decat sa mearga pe linia masurilor luate de guvernarile anterioare, nimeni in tara asta nefiind capabil (ma refer la cei care isi aroga posibilitatea profesionala sa o faca) sa ia masuri constructive de deblocare rapida a situatiei de criza.
– Acordul cu FMI: se dovedeste faptul ca nu numai ca Guvernul Ponta nu are cum sa renunte la FMI ci trebuie sa obtina un nou acord. Ei stiau asta. Si atunci ce rost a avut sa infiereze cu manie proletara acordul “inrobitor” (am citat) cu FMI? Evident numai pentru ochii si urechile alegatorului si pentru a ajunge mai repede la ciolan.
– Gazele de sist: deja premierul a confirmat ca se continua prospectiunile. Si atunci?
– Rosia Montana si exploatarea minereurilor de aur (si nu numai): se pare ca negocierile sunt intr-o faza avansata.
– Problema invatamantului universitar in limba maghiara la Tg. Mures: lasata exact asa cum fusese stabilita. Si atacata la greu.
– Reintregirea si marirea salariilor bugetarilor: desi pregatita de guvernarile anterioare si promisa de USL in prima zi cand ei vin la guvernare, inca nu s-a realizat complet. S-a amanat, chipurile, cu un an.
– Pensiile: nu numai ca nu au fost marite dar nu au fost nici macar indexate la nivelul la care legea o prevede.
– Fiscalitatea: nu numai ca nu a scazut TVA la alimentele de baza “din prima zi de guvernare” (am citat) si nu s-a renuntat la taxa de prima inmatriculare (asa cum promisesera) dar au fost nascocite alte taxe, au fost marite taxele locale cu 16% si este in discutie reintroducerea pagubosului impozit forfetar.
– Relansarea economica: nu numai ca nu a crescut numarul locurilor de munca (cu exceptia celor peste 13 000 de posturi nou create in administratia centrala si la nivelul administratiilor locale) dar somajul a crescut, numarul firmelor intrate in procedura insolventei fiind in crestere in timp ce cresterea economica nu numai ca nu s-a mentinut ci a scazut la un ingrijorator 0,5, inflatia s-a dublat fata de nivelul celei prognozate, euro zburda nonsalant pe cele mai inalte culmi de progres si prosperitate, agricultura a cazut de si-a fracturat pana si “udul ratiunii”, firmele private mici si mijlocii nu mai pot nici macar sa gafaie, investitiile au fost diminuate ingrijorator, absortia fondurilor europene s-a diminuat pana la nivelul la care sunt doar o vorba goala ca la inceputul oricarei povesti acel “a fost o data ca niciodata ca de n`ar fi nu s-ar povesti”.
– Coruptia: nu numai ca nu a fost stopata dar s-au creeat premizele cresterii ei (probabil singura crestere la ceva): legea licitatiilor publice a fost obstructionata prin marirea plafonului pana la care se pot face achizitii directe, s-a inregistrat o noua reasezare, tot pe criterii politice, pana la cele mai nesemnificative functii in sectorul bugetar, s-au reimpartit marile lucrari tot pe criterii de afinitate politica iar institutia statului care se ocupa cu rezolvarea contestatiilor (CNSC) este atacata intens pentru a fi desfiintata tocmai ca sa nu mai existe niciun control asupra corectitudinii licitatiilor si atribuirii lucrarilor, “specialisti” cu dosare penale pentru coruptie au fost punsi ministri sau ocupa inalte functii de demnitate publica.
Si ar mai fi inca mult prea multe de spus. Sa mai vorbim despre Justitie? Nici macar buna parte din judecatori nu vor o justitie independenta si eficienta. Ca sa nu mai vorbim despre prea desele cazuri cand se face justitie dupa ureche, culoarea urinei de dimineata sau dupa tonul celui care suna in urechea domnului judecator. Sa mai vorbim despre “cel mai cinstit si competent guvern”? Sa mai vorbim despre Antonescu si Voiculescu? Sa mai vorbim despre prea multii trantori aterizati in Parlamentul Romaniei, agentii guvernamentale, institute de diverse chestii? Sa mai vorbim despre aproape dublarea numarului de ministere (cu cheltuielile aferente)? Sa mai vorbim despre fostii lucratori in Securitate, despre multii cu dosare penale pe care tu, ALEGATORULE, i-ai propulsat acolo de unde vei fi condus? Ce rost are? Se pare ca cetateanului majoritar ii place sa fie mintit, sa fie umilit, sa fie manipulat, sa fie furat, sa fie dispretuit. Sa traiesti, ciobanasule!!! Si sa ma chemi si pe mine cand “…/A cazut o stea”. Promit sa iti aduc flori daca mai am suflare.
Articolul meu nu se vrea o analiza profesionista ci doar observatiile unui cetatean oarecare cu exact aceleasi drepturi si obligatii ca oricare altul care a votat stanga sau dreapta. Si constat ca totul nu a fost decat o simpla mare minciuna cinica ce nu a avut in vedere CETATEANUL ci interesele de grup ale unor alti neispraviti a caror singura ratiune de a fi este nemernicia.
Evident ar putea sa spuna cineva ca este prea putin timp si trebuie sa ii lasam sa lucreze. Imi amintesc faptul ca Gunernul Ungureanu a functionat numai 72 de zile si a fost infinit mai hulit si obstructionat. Iar de lucrat, sigur vor lucra temeinic!!! La interesele lor. 😉