Statul LOR nu statul cetateanului

Aseara tarziu m-a pus dracu sa intervin intr-o discutie legata de obligativitatea platii la CASS sustinuta de catre secretarul de stat (nu am avut habar ca a ajuns secretar de stat) Gabriel Biris (parca asa il cheama). Nu pun in discutie faptul ca ceea ce s-ar lua in mod samavolnic de la un numar incert de potentiali platitori (cateva zeci de lei de om) ar fi mult mai putin decat ceea ce distinsul stat nu vrea sa incaseze de la marile entitati economice ale statului (si nu numai) facandu-se in acest fel partas la evaziune. Dincolo de faptul ca nu este gaselnita lui Biris ci este ceva mai veche, argumentul meu principal in a sustine ca este o pretentie prosteasca a fost urmatorul: o instanta de judecata a hotarat ca fiind o contributie si nu un impozit, nu are caracter de obligativitate. Evident ca s-a gasit unul cu mintea uzata inainte de a avea timp neuronii sa ii formeze chiar si o singura sinapsa viabila care nitam nisam m-a faca prost si obraznic cu toate ca eu, parol, nu pomenisem nimic despre distinsa doamna ma-sa, despre el sau muierea lui. Genul care uraste pe toata lumea si care daca ar avea dotare necesara s-ar satisface singur in dosul nespalat, ca prea se iubeste pe sine. Argumentul lui era ca aia cu turnulete, ca nesimtitii de mici proprietari care nu isi curata zapada de pe trotuar, ca tata lumea ca caca. In buna masura perfect adevarat. Numai ca o instanta de judecata a stabilit o chestie. Si atunci? Pe de alta parte, de ce sa platesc eu CASS la stat cand eu nu fac niciodata controale medicale sau analize decat la o clinica privata unde platesc de fiecare data cu numerar? Evident ca daca ajung, fereasca Dumnezeu, sa imi fie acordata asistenta medicala intr-o unitate a statului, atat timp cat nu sunt asigurat la stat, imi asum obligatia de a plati asistenta medicala acordata. De ce sa platesc la stat aceasta contributie atat timp cat statul ma trimite sa imi cumpar medicamente, seringi, tifon etc etc etc? De ce sa fie obligata femeia aia sa plateasca CASS atat timp cat ea este lasata sa zaca pe jos in zapada timp de 20 de minute in fata unei entitati UPU? De ce sa fiu obligat sa platesc CASS atat timp cat acesti bani nu se duc in sanatate ci li se pierde urma in cine stie ce prevedere bugetara?
Relatia dintre stat si cetatean are la baza un contract social in care fiecare dintre parti isi asuma obligatii o parte fata de cealalta parte contractuala. Or, principial vorbind, in momentul in care eu cetateanul generic ma achit de obligatiile mele contractuale fata de stat iar statul nu se achita de obligatiile sale contractuale asumate fata de mine, eu unul sunt total indreptatit sa nu ma mai achit de obligatiile mele fata de stat si sa consider contractul lovit de nulitate, reziliat de drept prin neexecutarea prevederilor contractuale chiar de catre stat.
Atat timp cat eu cetateanul generic platesc impozite si taxe la stat si respect normele si legile statului iar statul da acesti bani la diversi privilegiati uitand ca nu are voie sa lase o prapadita de zapada de 10 cm sa blocheze strazile si soselele, uitand ca nu are voie sa ceara sub diverse forme bani pentru scolarizarea copiilor cu toate ca prin contract s-a obligat sa asigure invatamant gratuit, uitand sa asigure o asistenta medicala decenta, uitand sa asigure siguranta propriilor cetateni atat in tara cat si dincolo de hotarele tarii, uitand sa asigure un climat economic nediscriminator intre sectorul privat, cel de stat si bugetar, uitand multe alte clauze contractuale, in cazul asta eu cetateanul generic il indemn de distinsul stat sa se duca sa ia banii (pe care eu i-am dat si ii vrea in continuare de la mine) de la aia de la care el statul i-a dat cu darnicie. Mie nu mi-a dat nimic. Doar mi-a luat.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Statul LOR nu statul cetateanului

  1. Hosting spune:

    Oligarhizarea proprietatii asupra capitalurilor, a puterii economice, determina si oligarhizarea puterii politice, controlul institutiilor statelor de catre detinatorii puterii economice, folosirea statelor ca instrumente de jefuire a popoarelor de resursele lor, naturale sau create de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *