Ce a mai ramas din cultul haiducului?

Imi vine in minte corporalitatea nemernicului din versul popular “Manea grosu/ Si-artagosu/ Manea slutul/ Si uratul” care, probabil prin contraponderea sugerata, ni-l impune in constiinta publica pe Toma Alimos ca fiind un ala subtirel, tras ca prin inel, viteaz nevoie mare care lua de la bogatii jefuitori si dadea la saraci. Oare? Ma rog… asa am fost educati: haiducul repune lucrurile in matca lor fireasca si face dreptate sociala. Despre justitie nu putea fi vorba nici atunci. Cum valorile s-au inversat odata cu modul de alimentatie nesanatos (cola si fast food cat cuprinde), odata cu aparitia shaormeriilor ca simbol suprem al bunastarii investitorului si redistribuirea echitabila a avutiei nationale, odata cu aparitia stress-ului, jocurile video si site-urile de socializare, normal era sa se schimbe si profilul haiducului adulat, cantat, votat si imbratisat cu fervoare de catre pupatorii de moaste. Asa ca haiducul modern este obez (de parca ar fi tras cu greu printre nervurile containerului), suferind de inima sau cu cancerul in instalatie, hraparet, las cat cuprinde, guraliv si laudaros, incearca sa fie spiritual in fata camerelor de luat vederi (nu ii iese niciodata) si are senzatia ca este extrem de inteligent cand ii creste sub nas un microfon. Nici asta nu ii iese. Exceptie face haiducul din vrejul de mazare. Asta are si falsa convingere ca este si frumos. Dar calul?… Eeee… calul este de lux nu rapciugos ca ala din evul mediu. Drept este ca tot 4X4 dar cu imbunatatiri: piele, LCD-uri in tetiere, gresie la pedalier si faianta pe portiere, cu DVD ce emana manele edulcorate, navigatie si fufa in dreapta. Haiducul asta modern continua sa ia. Numai ca nu mai ia de la bogati ci de la saraci. Am zis “ia”? Am gresit! Ii da saracul de bunavoie si cu drag. De luat ia haiducul direct din buget ca este mai aproape si nu mai trebuie sa bata drumurile. Nesigure, periculoase, obositoare. Prea mare ar fi efortul. Iar rata anuala a accidentelor creste ingrijorator. Am zis anuala? Sigur nu am vrut sa scriu anala? Ca prea ii doare in dos si de legi si de noi.
Nici nu vreau sa ma gandesc cate s-ar fi putut face in tara asta daca toti nemernicii ultimilor 24 de ani ar fi furat cu numai 20-25% mai putin, daca s-ar fi cheltuit in partide si in mite electorale cu 20-25% mai putin. Cred ca s-ar fi strans macar echivalentul a 200 miliarde de euro (nu exagerez! numai evaziunea fiscala este estimata la 15-25 miliarde de euro anual… daca mai pun la socoteala si delapidarile, furturile, spagile…). Miliarde cu care s-ar fi putut construi scoli, spitale, autostrazi, camine pentru batrani si pentru orfani, salarii mai bune pentru bugetari, s-ar fi putut pompa multi bani in educarea cetateanului, in bunastarea lui. Ai fi putut intoarce tara dupa soare. Ce ai putea sa le doresti in cazul asta acestor distrugatori de tara? Dovedesc cu consecventa ca se imbolnavesc ireversibil atunci cand indrazneste cineva sa ii acuze. Evident ies din boala cand scapa de justitie. Apai in cazul asta am si eu o intrebare: ma, daca tot va imbolnaviti voi, asa pe banda rulanta, de ce nu va ganditi, ma, sa si muriti mai repede ca sa stim si noi o treaba? Pe bune ca de la mine nu vedeti nici macar o lumanare stinsa chiar daca asta nu este deloc crestineste. Dar ceea ce faceti voi, majoritatii populatiei, este crestineste? Nu, pacat nu este ce scriu eu ci faptul ca voi nu dati coltul mai repede. Nu o sa ma bucur, nu o sa rasuflu usurat dar macar o sa va stiu acolo unde va este locul. Sa stati voi linistiti asa si sa priviti, de jos in sus, cum creste iarba. Sa va pasca vacile locul de deasupra si sa se usureze ciorile pre crestetele voastre, sa se mictioneze urina vagabonzii la picioarele voastre si sa va planga puscariasii de partid ramasi in urma. Ha? Nu-i asa ca este o imagine pasunista de milioane? Oricum mai putine decat alea furate de voi. Nici macar imaginatia mea nu poate produce atatea urari cate miliarde ati furat voi in toti anii astia.
Nu este de neglijat nici faptul ca de data asta haiducii au autoritatile statului de partea lor. Nemaipomenitul premier infantil Ponta afirma ca odata cu plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni (in aceeasi distinsa adunare sugereaza ca el va fi viitorul presedinte), i se va face dreptate presedintelui Consiliului Judetean Arges. Sa intelegem deci ca daca acum a fost cercetat si condamnat pentru delapidare, justitia de fapt i-a facut o nedreptate, nu? Mon cher, eu te intreb: tu esti idiot? Mintea ta fie nu este deloc disponibila pentru deductiile si concluziile logice fie esti macar tainuitor, favorizezi infractorul sau esti chiar complice la ilegalitati. Alege tu!
O singura nedumerire am: ce sa va intampla daca la un moment dat haiducii moderni nu vor mai avea obiectul muncii, daca nu vor mai avea nici ce nici de unde sa fure? Se vor gandi oare sa ceara azil politic in vreo tara indepartata?

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *