Cu catindatul la mezatSi aseara, inainte de culcare, mi-am luat obisnuitul somnifer. De data asta intamplarea m-a dus pe TVR1. Era tarziu in noapte iar tipul ala, intr-un stil care vroia sa fie a compilatie intre Vacanta Mare, Nea Marin (Amza Pellea) si Toma Caragiu, dar totul dus la ceea ce se vrea umor obraznic de cartier de acum cateva zeci de ani, chipurile comentand fiecare candidatura la prezidentiale, incerca sa ii desfiinteze pe toti. Parca ceva mai bland a fost cu Ponta. Ca na, este totusi TVR1. Personal nu am niciun fel de problema cu optiunea nimanui. Asta insa nu inseamna ca nu am nicio problema cu niciun candidat. Dimpotriva! Sustin, inca inante de a intra la guvernare, ca Victor Ponta este, prin lipsa lui de maturitate, prin lipsa lui de barbatie, prin lipsa lui de responsabilitate, prin amatorismul lui politic, prin ipocrizia lui, prin incapacitatea lui de a genera un gand pe termen lung, totul devenind in felul asta incropeala, prin superfluul tzafnelor sale de copil prost crescut, prin insolenta si vulgaritatea lui de arivist ce crede despre sine ca este idolul maselor pe care nu pregeta nicio clipa sa le minta in cel mai abject mod cu putinta, prin admiratia si orientarea lui catre „reusitele” sistemului politic chinezesc si rusesc (atentie ca nu ma refer la aspectul economic!!!), prin disponibilitatea si apetitul lui in a nesocoti legile si Constitutia, este, spuneam, pentru Romania, cel mai mare pericol pe care il poate genera mediocra clasa politica a acestei tari. Altfel, in numele pluralismului in care cred, absolut oricine are tot dreptul sa aibe orice optiune si preferinta dar numai pana la punctul in care pune in pericol libertatea vreunui semen al sau, integritatea morala, corporala si intelectuala a vreunui semen, bunastarea vreunui semen al sau, integritatea, stabilitatea si viitorul acestei tari.
Dar sa ma intorc la somniferul meu. Mie unul mi se pare si fortata dar si complet paguboasa atitudinea contrafacut neutra a unor comentatori, a unor intelectuali, a unor asa zisi formatori de opinie care defileaza superior cu un criticism de conjunctura inducand ideea ca „nu ai pe cine vota, dom`le!”, „toti sunt la fel, nenica”. Pana la un punct, pot fi de acord. Dar cateva observatii tot am. Nu stiu cati dintre acesti „obiectivi” pot afirma cu onestitate si certitudine daca ei insisi ar fi mai buni decat oricare dintre cei care au curajul sau interesul sau nesimtirea sa isi asume o candidatura. Pe de alta parte, toti acesti mistocari sau „invatati” sau analisti „obiectivi” par sa nu fi aflat ca democratia, in numele careia prea desantat vomita in fata camerelor de luat vederi, se sustine prin participarea cetateanului, prin votul cetateanului, prin acceptarea pluralismului si dreptului celuilalt la propria optiune si la propriul punct de vedere. Cu limitarile despre care am pomenit mai sus deja. Si obligatoriu cu respectarea Constitutiei si legilor tarii. Mi se pare ca aceasta atitudine de curva binevoitoare care incearca sa fie pe placul intregii lumi plecand de la ideea ca niciodata nu se stie de cine ai putea avea nevoie, nu reflecta decat inconsistenta, goliciune interioara si o superficialitate mult prea gaunoasa ca sa aibe ceva de a face cu obiectivitatea. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca la un moment dat vine o vreme cand orice om constient de sine, constient de interesul societatii in ansamblu, ar trebui sa opteze ferm dar nu de pe pozitii dictate de irational. nu din considerente afective sau pentru ca asa i se spune de la partid ci numai analitic, cantarind si comparand care dintre candidati raspunde cat mai mult intereselor societatii, chiar si plecand de la premiza ca niciunul dintre ei nu urmeaza sa ne fie nevasta, sot, amanta sau amant ci doar reprezentatul interesului Romaniei si nu al unui partid sau grup de oameni. Cu atat mai putin sustinatorul intereselor acestora.
Eu unul am mai spus-o: atunci cand este vorba despre viitorul presedinte al Romaniei, nu m-ar interesa daca este independent, daca este de stanga sau de dreapta atat timp cat este un hotarat aparator al intereselor Roamniei si cetateanului, este in stare sa fie garantul functionarii institutiilor statului in conformitate cu Constitutia si legile tarii, respecta cu sfintenie principiile democratiei moderne in care regula de functionare a intregului sistem este dominata de domnia legii si nu de dictatul votului discretionar sau lipsit de responsabilitate. Asa ca eu m-am hotarat. Dar despre asta, alta data.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *