Cu foarte putin timp in urma am incercat sa organizez, in orasul meu, un soi de prelegere deschisa pe teme de legalitate, stat de drept, justitie. Cum aveam acceptul de principiu de a participa la asemenea actiuni de educare si constientizare a cetateanului, am profitat de faptul ca judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, urma sa fie prezent la Facultatea de Drept si am organizat din scurt si aceasta actiune prin intermediul careia eu, ca cetatean neimplicat politic (recunosc ferm ca am optiuni doctrinare de dreapta), incerc sa duc o utopie in spatial realului posibil. Iar aceasta utopie se numeste NORMALITATE. Normalitatea de a strange in acelasi spatiu un numar de tineri cu diverse apartenente partinice, cu diverse optiuni politice dar si neafiliati politic. Cum disponibilitatea judecatorului Danilet imi fusese confirmata, imi mai ramanea doar sa ma ocup de aspectele strict organizatorice (loc de desfasurare, conditii optime de desfasurare, o cafea, o apa, o maslina, o atentie pentru participanti), anuntarea presei, invitarea primaritei si, evident, un numar rezonabil de participanti care sa fie interesati de tema prelegerii dar si disponibili pentru dezbateri.
Nu a fost o surpriza pentru mine faptul ca doar doua televiziuni locale s-au aratat interesate de acest “eveniment” civic. In definitiv de ce ar fi interesata presa video si scrisa de teme civice cu caracter eminamente educativ? Probabil ca daca le-as fi comunicat ca ar urma sa aibe loc o paruiala intre doua fufe, sigur ar fi fost interesati. Nici macar nu au catadicsit, complezent si din politete, sa ma intrebe despre ce este vorba. Asa ca pe cele doua posturi tv interesate am sa le nominalizez, cu multumirile de rigoare: EST Tv si DIGI 24 Craiova. Nu a fost o supriza nici faptul ca primarita nu a catadicsit sa mimeze macar o scuza rezonabila ca nu poate sa vina ca sa o onoram cu prezenta noastra eminamente civica. Nu a fost o supriza nici macar faptul ca nu am putut sa intru in Primarie sa las invitatia la secretariat (a fost preluata de neica ala de la usa care, saracul de el, isi face meseria fara sa gandeasca). Eu sunt o existenta foarte toleranta dar nu pot sa suport prostia agresiva si aroganta de neam prost. Inainte de `89, cand erau tovarasii mei in primarie, intram mult mai usor. Si tot simplu cetatean eram si atunci. Imi scria militianul numele intr-un catastif, imi cerea buletinul si il tinea pana ieseam si imi vedeam de ale mele. Acum s-a postat onorabilul in fata mea si a marait scurt: “Lasa ca o duc eu.”. Ma, eu inteleg ca nu ai in toata primaria aia un etalon, un exemplu de politete si bunacrestere, dar zau ca daca iti infig un genunche in locul pe unde elimini impozitele platite de mine pe care tu le bei de doua ori pe luna, te proptesc si pe tine si pe primar exact printre lambriurile care este, cu codul bunelor maniere deja invatat in scurtul vostru zbor catre inlemnire. Sau catre eternitatea dintre scanduri. Nu am sa atac niciodata piciorul de lemn al unui politician ajuns primar sau presedinte sau privirea ratacita in meandrele concretului ale unui slujbas plin de zel, indiferent ca este el portar sau ministru. Dar nu am sa pot niciodata sa nu incriminez teama de contribuabil, teama care ii face pe toti neica nimeni sa se baricadeze in primarii, ministere sau palate opulente.
Surpriza a constat in faptul ca absolut toate partidele carora le-am comunicat dorinta mea sa am la prelegere tineri interesati de legalitate si stat de drept, au raspuns rugamintii mele. Toate mai putin unul. Banuieste cineva care partid nici macar nu a catadicsit sa raspunda decat ca tineretul lor nu este interesat de asemenea subiect? In paranteza fie spus, am convingerea ca nu tinerii nu sunt interesati ci sefii lor de partid au hotarat ca tinerii lor nu au voie sa fie interesati de teme ca legalitate, constitutionalitate, stat de drept. Cu atat mai mult cu cat nu era vorba despre puncte de vedere ale partidelor asupra legalitatii ci era vorba despre o expunere, despre legalitate si stat de drept, a unui profesionist, recunoscut ca atare, din sistemul de justitie. Nici macar nu are importanta ca din PNTCD, PC, PDL, PMP, UNPR, PNL, PFC, PPDD au participat, prin proprie vointa dar cu concursul (si le multumesc inca o data) sefilor lor de partid, unul sau zece tineri. Importanta pentru mine este normalitatea unui asemenea “eveniment”. Normalitate pe care toti au perceput-o ca atare, mai putin un singur partid. Am putut sa demonstrez in felul asta, chiar daca la o scara foarte mica, faptul ca tinerii astia au inteles ca dincolo de apartenenta politica, toti sunt si trebuie sa fie cetateni al caror punct comun este statul de drept si legalitatea. La fel de important mi se pare faptul ca toti acesti tineri, angajati sau neangajati politic, politisti, studenti, juristi, someri sau angajati in diverse locuri (evident prost platite) au inteles ca nu au nimic de impartit si ca oricare dintre ei are dreptul sa opteze politic in functie de criterii proprii despre care nu vreau sa discut in momentul asta. Iar toate astea imi confirma inca o data ca ceea ce ii strica, cei care vor sa le impuna un spirit intolerant care nu suporta pluralismul, care nu sunt nici familiarizati dar care nici nu vor sa accepte principiile statului de drept, sunt cei din conducerile lor de partid. Generatia celor trecuti de 60 de ani, generatia celor intre 50 si 60 de ani, chiar generatia celor intre 40 si 50 de ani au ratat cu totii (ma refer la medie, nu generalizez) intalnirea cu statul de drept si cu toleranta pluralismului. Rogu-va, nu ii stricati si pe copiii astia!!! Prea multi dintre cei care au depasit varsta de 35 de ani dar care nu au ajuns inca la varsta maturitatii depline sunt deja pervertiti, deformati, au preluat toate tarele “profesorilor” lor politici. Nu accepta pluralismul, nu accepta profesionalismul, le cade greu orice principiu al statului de drept, le este draga ipocrizia, le este draga minciuna, le este draga demagogia, le este draga hotia. Iar daca nu ii lasati in pace pe copiii astia, va promit ca eu stau si va astept la cotitura. Si zau ca nu o sa fiu dominat de sentimente si atitudini crestinesti.
Voua celor care ati participat, voua celor care m-ati sprijinit (indiferent de partidul din care faceti parte), va multumesc. Nu va multumesc pentru ca m-ati ajutat pe mine sa demonstrez la scara mica ce vroiam sa demonstrez ci va multumesc ca ati inteles normalitatea.
-
Articole recente
Comentarii recente
- Alexandrina Costea la Ce rost mai are? (din ciclul „Solilocvii indecente”)
- Mirela Olaru la O scurta poveste reala cu o FEMEIE.
- Hosting la Statul LOR nu statul cetateanului
- sachelarescu calina la Intre libertatea cuvântului si subminarea intereselor unei tari
- Camelian Propinatiu la Darea in plata, darea in primire. Sau grija statului pentru banci
Arhive
- aprilie 2020
- iunie 2017
- mai 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
- decembrie 2014
- noiembrie 2014
- octombrie 2014
- septembrie 2014
- august 2014
- iulie 2014
- iunie 2014
- mai 2014
- aprilie 2014
- martie 2014
- februarie 2014
- ianuarie 2014
- decembrie 2013
- noiembrie 2013
- octombrie 2013
- septembrie 2013
- august 2013
- iulie 2013
- iunie 2013
- mai 2013
- aprilie 2013
- martie 2013
- februarie 2013
- ianuarie 2013
- decembrie 2012
- noiembrie 2012
- octombrie 2012
- septembrie 2012
- august 2012
- iulie 2012
- iunie 2012
- mai 2012
- aprilie 2012
- martie 2012
- februarie 2012
Categorii
Meta