(daci)Ana rau inlantuita,

Pornind de la „Prometeu rau inlantuit” nu iti trebuie sa faci decat un pas ca sa ajungi din mitologia modernitatii in grotescul Daciadei (un soi de Olimpiada locala cu obstacole, obstructii si jocuri de culise) dambovitene. Si ce anume ar defini mai bine starea de lucruri decat imaginea terifianta a doamnei domnului prim-ministru inlantuita temeinic in slujba unei cauze pierdute in intimitatea caminului conjugal? Pentru ca lanturile care il inconjoara in momentul asta pe premier nu pot fi preluate simbolic decat de distinsa consoarta a domniei sale, evident prin afini de gradul I, pentru ca forta argumentului sa treaca de limitele cutumelor si dogmelor de partid.
Sustin de multa vreme ca in PSD exista trei mari grupari: cea a dinozaurilor lui Iliescu (intra aici si sustinatorii mai tineri), cea a baronilor locali (cu toata gasca de interese din jurul lor) si cea a lupilor tineri avizi de putere absoluta dar insuficient maturizati ca sa poata altceva decat sa se comporte haotic si discretionar si rataciti in meandrele concretului, vorba tatucului cu fata umana. Din felul in care evolueaza lucrurile, se pare ca gruparea micilor tirani locali invinge. DNA a fost neutralizat, incompatibilitatile nu mai exista iar in felul asta drumul coruptiei si hotiei locale are semnal verde de parcurs ca pentru un tren expres pe o magistrala a cailor ferate. In atare situatie cred ca zilele lui Ponta la sefia partidului sunt numarate. Cheia deslantuirii si dezlantuirii fiind insa, asa cum am sugerat, in mana tatalui protector al inlantuitei inlantuitului. Am in vedere si avertismentul dat de Dragnea, premierului. Dragnea fiind doar mesagerul de data asta.
Dincolo de „discursul” halucinant al lui Victor Ponta, discurs in care incrimineaza (iarasi) basismul procurorilor care indraznesc sa aplice legea (lege pe care sigur si el si ministrul justitiei o stiu) eu nu inteleg totusi un lucru: dosarul lui Dragnea este pe masa procurorului sef al DNA. Deci avizul pentru a-l trimite la instante, ii apartine. De aici inainte poate sa se dea si Dragnea si Ponta cu curul de pamant cat vor ei. Decizia este numai a instantei. Iar daca procurorul Papici si-a facut treaba bine in asa fel incat dosarul sa nu fie respins pe procedura sau daca dosarul este doar insailat, ceea ce ar facilita scaparea lui Dragnea, chiar nu mai vad care ar fi deranjul punctual. Iar Ponta si Cazanciuc nu cred ca nu stiu legile tarii. Evident schimbarile astea au un destul de mare potential de influentare a viitoarelor cercetari. Dar pe cazul punctual Dragnea jocurile sunt facute. Daca procurorul sef DNA nu trimite dosarul la instante, fie constata ca dosarul nu este bine facut (si atunci chiar nu vad de ce ar fi de regretat procurorul Papici), fie procurorul sef DNA face jocul puterii. Se pare ca ambele variante sunt destul de putin probabile. Deci de acum inainte decizia este numai la instante. Iar in cazul asta mi se pare ca zgomotul creat are legatura cu altceva decat cu dosarul Dragnea. Ba as tinde sa cred ca gestul lui Victor Ponta denota panica. Asa cum am mai spus, cred ca ii este extrem de frica de faptul ca a pierdut batalia cu jmecherii locali din PSD. Dincolo de principiul in sine (firesc de altfel pentru un sef de stat), nu inteleg ce joc face de fapt presedintele Basescu. Mie imi este clar ca in momentul asta se foloseste din plin de conjunctura creata. Sa nu uitam totusi ca el este cel care a acceptat numirea lui Nitu si a lui Cazanciuc.
“Dar daca procurorul Papici lucra și la alt dosar (nefinalizat încă)?…”, ma intreaba Silviu. Si apoi continua (tot Silviu): “Până și Ponta, oricât de bou este, și-ar fi dat seama că o astfel de declarație este echivalentă cu a-ți da foc la valiză… Ce nu am văzut până acum e reacția liberalilor și a somnorosului lor șef…”. Ei da, cheia pe aici pe undeva ar trebui cautata. Mie imi este evident ca iarasi este distrasa atentia opiniei publice intr-o alta directie pentru ca lucrurile sunt facute mult prea prosteste. Si absolut toata lumea a muscat. Prea se inscrie si chestia asta in tiparele manipularii. Pentru ca da, pana si distinsul premier si-ar da seama ca o asemenea declaratie este echivalenta cu a-si pune foc intre degetele de la picioare facandu-l in acest fel sa nu mai simta teren solid sub preamaritele-i talpi pe care le pune cu sarg in toate directiile dar mai putin justitiei. Pana acum. Asa cum am scris mai sus, gestul lui denota spaima, disperare, panica. Mi s-ar parea interesant sa stiu ce anume ii produce starile astea, care este cauza. Banuiala mi se duce in directia razboiului intern din PSD. Pe de alta parte insa nu sunt de neglijat nici interesele si presiunile subterane cu care il tine in frau buchetul de crini ofiliti oferit de liberali. Cu posibila escala la antene turnatoare sau, asa cum sugera si amicul meu Silviu, alte dosare grele aflate pe teava de acum infundata a cercetarilor penale. Intre Scilla baronilor locali si Caribda liberala dar si cu branciul prietenesc oferit de presedintele Basescu care ameninta cu ruperea acordului de coabitare, salvarea premierului din lanturi nu ii poate veni decat de la actiunile tatalui socru sau de la demisia pe care i-o vor proprii subordonati de partid intrati in rascoala subterana de partid. Cu furci, topoare, ghivece de flori, rasaduri de mazare, cu baciul vrancean, moldovean, ardelean, teleormanean dar si oltean deopotriva, infratiti toti de data asta ca pentru a distruge mitul mioritic. Evident Mihaela dragostea mea spera ca toate astea sa il duca spre candidatura. De unde se vede treaba ca inca o data Ana prim-ministeriala, Ana fost prezidentiabila si toate celelalte femei de stat trebuie zidite sau trebuie sa poarte povara lanturilor ce au ferecat desavarsit centurile castitatilor infrante de abilitatea piticilor si miticilor de a da gauri si prin otel ferecat cu lanturi, lacate de partid si intelegeri subterane.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *