Revin asupra unei teme pe care am mai abordat-o: pedeapsa sau preventie?
Din punctul meu de vedere optez ferm pentru preventie. Nu vreau sa ma explic ci doar sa argumentez din punct de vedere pragmatic si al profitabilitatii preventiei.
Sa presupunem ca SRI sau DNA sau parchetele prind de veste ca un oarecare isi cam baga mana in banii publici sau este pe cale sa dea o gaura insemnata in bugetul statului. A propos: multi jurnalisti de investigatii va si ajuta sa prindeti de veste din timp. Din ceea ce s-a intamplat pana acum s-a dovedit ca institutiile amintite pur si simplu ascund aceste informatii inclusiv de cei in masura sa decida o numire sau alta, sa decida sau nu eliminarea din structurile politice de decizie a celor suspectati, sa elimine sau nu din structurile statului pe cei suspectati pe motiv ca cel/cea incriminat/a este nevinovat/a pana la pronuntarea unei sentinte definitive. Au preferat in schimb sa ii lase pe cei in cauza sa isi faca de cap cat mai mult timp cu putinta doar pentru a avea un dosar beton. Nimic mai pagubos pentru tara si cetatean atat timp cat prejudiciul produs nu mai este recuperat niciodata. Iar exemplele sunt extrem de multe.
Or indirect aceste institutii, procedand in acest fel, s-au facut partase la devalizarea tarii si la pauperizarea vietii cetateanului. Nu mai pun in discutie costurile banesti foarte mari ocazionate de cercetari, urmariri, interceptari, procese si eventual detentie. Nu ar fi mai simplu si mai profitabil ca cel incriminat sa fie pus in fata dovezilor obtinute, chiar daca acestea nu ar rezista in vederea obtinerii unei condamnari, si sa i se puna in vedere sa se opreasca sau risca sa fie dus in cele din urma in fata unei instante de judecata? Stiu, pare utopic ce spun eu pentru ca nu te poti duce in fata unui infractor si sa ii bati obrazul cu degetul facandu-i morala. Dar dincolo de aceasta abordare am convingerea ca o institutie care stie sa foloseasca eficient dotarea cu neuroni a creierelor celor care lucreaza acolo, va sti sa gaseasca o cale sa stopeze activitatile incriminate. Sau hai sa zicem ca prin presiune, prin persuasiune, prin influenta se pot diminua pagubele ulterioare cu macar 50%. Avand in vedere ca din prejudiciile provocate maxim 10% se recupereaza, tot ar fi un castig insemnat daca ai in vedere si cheltuielile ocazionate de toata urmarirea penala si de actiunile din instante. Chestie de management financiar.
Cum ar fi fost daca Traian Basescu ar fi fost instiintat despre activitatile penale ale unor ministri, procurori sau judecatori pe care urma sa ii numeasa? Sunt sigur ca daca Traian Basescu ar fi refuzat sa tina cont de informatiile obtinute si i-ar fi numit totusi pe cei incriminati, s-ar fi gasit modalitati ca acele informatii sa scape in presa. Ca doar s-au specializat si serviciile si procuraturile in asa ceva. Cum presa este puternic infiltrata cu lucratori in servicii, devoalarea refuzului unui oficial ar fi extrem de lesnicioasa.
Principiul prezumtiei de nevinovatie trebuie sa actioneze in mod egal pentru toata lumea dar trebuie sa fie un principiu care sa fie valabil doar pentru instantele de judecata. Asa ca draga SRI, DNA si parchete, voi trebuie sa deserviti interesul cetateanului si tarii si nu doar propriul vostru palmares. Procedand in acest fel va faceti partasi la producerea unor prejudicii si mai mari, va puteti face partasi la tradare de tara. Oricum cu certitudine procedand in acest fel sunteti partasi la pauperizarea vietii cetateanului si la devalizarea tarii.
Eu unul as prefera sa vi se inzeceasca bugetele ca sa fiti si mai bine platiti si mai bine dotati decat sa fiu nevoit sa fac fata zi de zi unor pagube inmiite. Succesele voastre tardive se repercuteaza in salarii mai mici pentru profesori, medici, politisti, in asistenta sociala depreciata, in pensii mai mici, in invatamant mediocru, in dotari militare sub necesar. Din punctul meu de vedere se impune o schimbare a paradigmei actului de justitie in sensul prevenirii inteligente si nu o continua demonstratie de forta din care voi ca indivizi castigati in prestigiu iar noi ca cetateni pierdem continuu. Si odata cu noi, tara. Nu ar trebui sa uitati sa slujiti cu totii cetateanul pentru ca voi toti aveti salarii mai bune decat cetateanul mediu exact din munca acestuia. Deci cetateanul face sacrificii pentru voi si munceste pentru voi. Voi de ce nu va faceti treaba pentru interesul cetateanului inainte de toate?