Sub imperiul indoielnic al nevoii de a fi deasupra regilor

Am mai scris si mi-am exprimat suprinderea si indoiala in ceea ce priveste nevoia bolnava a multor utilizatori de taste care au gasit cu cale sa mearga pana la aberanta afirmatie „Carmen Iohannis a eclipsat-o pe regina Letitia”. Nu ca m-ar interesa felul in care se imbraca sau se dezbraca prima dintre prime dar eu unul socotesc ca prima ce o fi a a fost imbracata sau s-a imbracat necorespunzator. Chestie si de gust dar si de rezonare cu uzantele. Este punctul meu de vedere si ca atare de gustibus non discutandum est. Sau cum spunea Delacroix, despre gusturi si culori nu discut. Asta insa nu ma opreste pe mine sa am un punct de vedere propriu chiar daca nu discut gusturile voastre sau ale primei. Prima ce? Prima statie? Prima oprire?
Pe langa faptul ca detest tendinta asta constanta a societatii romanesti si in special al purtatotrilor ei de mesaj de a pupa permanent curul aflat in varful piramidei (exceptie a facut doar Basescu o buna perioada; ma refer la lunga perioada cand, cu foarte putine exceptii, toata lumea l-a urat, toata lumea l-a destestat, toata lumea l-a tradat, doata lumea ii dadea pumni sub toate formele posibile), nevoie cu indelungi radacini in istorie (ceea ce denota o profunda trasatura feudala a societatii romanesti moderne in majoritatea ei), mi se pare o inabilitate ingrijoratoare chiar si numai sa incerci sa iti compari propriul idol trecator cu gazda sa. Este o impolitete complet gretoasa.
Nevoia asta permanenta de a ne ridica pe noi insine in slavi (despre romani este vorba) si de a ne socoti continuu cei mai dintre cei mai denota de fapt un extrem de mare complex de inferioritate si o dovada mai mult decat paranoica de a fi luati in seama, dar si o mare dovada de inadaptare. De ce isi face tiganul palate imense prin care acestia vor sa isi arate lumii propria opulenta si potenta financiara? Din acelasi motiv pentru care presedinte Iohannis si sotia sa isi arunca agresiv paltonul pe masina pentru ca nu s-a grabit nimeni sa i-l prijoane (Obama isi ducea singur servieta si tinea el umbrela celor doua doamne care erau cu el) sau vor mercedes ultimul tip sau cladire indecenta prin luxul ei sau vor sa o eclipseze pe nu stiu ce regina: mania grandorii dublata de o atitudine de neam prost parvenit si arivist.
Hai sa v-o trag eu voua, lingatori redundanti de cururi. S-a gandit cineva la posibila subtilitate extrem de caustica a reginei Letitia atunci cand a trimis-o pe doamna Iohannis la propriul ei stilist? wink emoticon Mai luati in seama si urmatorul amanunt. Orice om cu un bun simt si cu o decenta medie in momentul in care cineva ar incerca sa spuna sau sa scrie „Carmen Iohannis a eclipsat-o pe regina Letitia” ar reactiona macar violent la asemenea linguseli: „opriti=va idiotinlor ca nu faceti nimanui un bine cu as aceva!”. Dar nu, prima noastra si-a etalat „zambetul cat o franzela” (vai cat mi-a placut chestia asta scrisa de o femeie pe care o respect) complet satisfacuta si mandra nevoie mare de sine de parca cu doar cateva minute inainte s-ar fi satisfacut pe sine intens, indelungat si cu marinimie.
Se gandeste cineva ca este chiar o inabilitate diplomatica sa vrei tu ca musafir sa iti eclipsezi in vreun fel gazda? Rafinamentul (inclusiv cel vestimentar) consta in a-ti arata EGALITATEA cu regii sau zeii, tampitilor. Altfel nu reusesti sa fii decat un parvenit mediocru si fara anvergura care vrea cu tot dinadinsul sa fie si el luat in seama.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *