Zodia demolarii

Eu nu mai inteleg ce se intampla in Romania. Prin comparatie, anul trecut, ministrul de externe roman a avut 54 de intalniri cu omologi ai sai din Europa, America si Asia. De l

a instalarea guvernului Ponta si pana acum, ministrul de externe roman a avut doar o singura intalnire cu un omolog al sau. Intrunirea ministrilor de externe europeni ce urma sa aibe loc la Bucuresti la inceputul lui septembrie, a fost anulata. Vizita ministrului socialist de externe francez, a fost anulata. Congresul socialistilor europeni de la Bucuresti a fost anulat. Este un inceput de izolare sau doar un semn pe care sa il priceapa orice prost?
Plecat la drum cu disponibilitati de 9 miliarde de euro, guvernul USL pare sa nu prea mai aibe bani de salarii si reparat scoli chiar daca incasarile la buget au crescut in primul semestru (si asta nu datorita actiunilor proprii). Majoritatea investitiilor au fost stopate iar economia privata gafaie intens (asta o simt eu in mod direct: fata de anul trecut mi-a scazut productia vanduta cu peste 35%). Pretul la energia electrica a crescut iar peste cateva zile va creste si pretul la gazele naturale. Preturile la utilitati au crescut. Preturile la alimente au crescut. Preturile la combustibili au crescut. Preturile la materiile prime si al tuturor celorlalte marfuri importate a crescut. Numarul restantierilor la banci si intretinere a crescut (si este vara!!!). Iar in conditiile astea nu a fost luata nicio masura economica de stimulare a cresterii economice, ba mai mult, asa cum am afirmat deja, economia se contracta.
Dincolo de “huoooo”, “jos” sau “sus”, numai suferinzii de orbul gainii, bogatii si rau intentionatii nu simt toate astea. Sau se prefac ca nu o simt punand in felul asta umarul, constient sau nu, la deprecierea climatului socio-economic din tara. Iar toatea astea vor fi completate cu o perioada electorala si, posibil, de inca o tentativa de demitere a presedintelui Basescu. Contextul politic din acest an este cam asta: o schimbare de guvern, urmata de o motiune de cenzura care a dus la o alta schimbare de guvern, alte schimbari la nivel guvernamental datorate unor scandaluri politice sau incompatibilitati, alegeri locale, urmeaza suspendarea presedintelui, alte inlocuiri si permutari la nivelul guvernului. Nu s-au linistit cat de cat apele dupa reinstalarea presedintelui (moment in care euro a scazut la nivelul de dinaintea acestei actiuni vitejesti) ca imediat se flutura iarasi steagul razboiului. Ma intreb care este cauza acestor efecte? Evident ca multa lume va spune: Basescuuuuu. Imi scapa mie ceva? Poate cineva sa ma lumineze? Analiza la rece imi spune ca pana in luna mai anul asta economia reusise sa iasa din recesiune. Grecia, Italia, Spania, putintel Cehia si Ungaria abia au inceput sa intre in recesiuni mai mici sau mai mari. Ba grecii taie pana la 15% din pensii in timp ce la noi au inceput sa fie date inapoi aceste taieri de pensii si salarii. Sa nu imi spuna cineva ca asta se intampla datorita actiunilor economice si financiare ale guvernului USL, ca ii dau in cap cu propria-i prostie: asemenea restituiri au nevoie de actiuni economico-financiare pregatitoare care dureaza de la 8 la 16 luni. Cine si pentru ce are interesul sa destabilizeze complet climatul socio-economic? In timpul asta, in afara de presa si voci individuale neluate in seama, nimeni nu face niciun fel de opozitie, nimeni nu ia atitudine, nimeni nu construieste nimic. Parca am fi intrati, la nivel general, in zodia distrugerii pe care o dezvoltam cu fervoare dupa dictarea lui Voiculescu. Macar Manole a avut-o ca solutie pe Ana. Poate careva dintre voi sa aleaga un nume? Faceti-o, dar faceti-o onest si cu bunacredinta si doar cu argumente. O sa imi spuneti “ce legatura are Voiculescu cu toate astea?”. Pai va indemn in cazul asta sa va aduceti aminte ca in momentul in care il acuzati pe Basescu, ar trebui sa il acuzati si pentru iesirea din recesiune. Sau asta nu se pune? Ma gandesc ca daca Voiculescu reuseste sa scape de chestiile penale care ii zornaie pe umeri alaturi de stelele de turnator, o sa vrea sa devina presedinte.
Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *