Cine si de ce isi doreste cel mai mult victoria la europarlamentare? 



Hai sa fim realisti si sa acceptam ca oricat de buni ar fi europarlamentarii romani, oricat de activi ar fi ei, oricat de recunoscuti sau aratati cu degetul ar fi ei, oricat de apreciati sau inconjurati de zambete condescendente (care mascheaza un dispret politicos) ar fi ei in timpul mandatului lor, in economia generala a Parlamentului European, nu prea conteaza acesti europarlamentari veniti cu pluta din Romania. Iar acest lucru se intampla doar pentru faptul ca noi ca tara, chiar daca suntem o tara mare, nu prea contam. Si nu din vina europenilor ci din vina noastra. Nu am stiut (sau nu au avut oficialii romani interesul) sa negocien conditiile de aderare in folosul tarii, nu am stiut (sau nu am vrut daca din asta nu a iesit un folos personal) sa cheltuim banii europeni incat sa ne dezvoltam ca tara, nu am stiut cum sa devenim un jucator de luat in seama si ne-am limitat doar la a incerca, gafait, sa urmam cat de cat regulile europene iar acasa am mimat democratia, am mimat munca, am mimat cinstea, am mimat legalitatea. Or in conditiile astea este clar ca, raportat la puterea reala de decizie sau de a impune un ceva anume in Parlamentul Europei, este doar o lozinca putin dezirabila, pentru cineva care mai si gandeste, sa creada ca aceste alegeri europarlamentare chiar conteaza. Ar trebui sa conteze, ar trebui sa fie foarte importante, dar nu conteaza. Nu ei ne-au facut o natie de mana a doua ci noi am facut tot posibilul sa ne infatisam ca natie de mana a doua. Noi prin intermediul demnitarilor nostri pe care noi ii votam de fiecare data la noi in tara.
Si atunci de ce atata agitatie? De ce atata risipa financiara (intreaba cineva de unde vin banii?)? De ce atatea energii mobilizate si irosite? Din punctul meu de vedere raspunsul este simplu: PSD da tonul iar celelalte partide incearca (cu mici sanse de a tine pasul) sa ii urmeze ritmul. Fara insa sa tina cont ca nu au atatia bani cati are PSD-ul. Fara insa sa tina cont ca nu sunt in stare sa sfideze regulile si legalitatea asa cum o face PSD-ul. Fara sa poata accepta ca PSD-ul este cea mai buna si perfectionata masina de creat minciuna, iluzii, coruptie si fatarnicie. Nu veti reusi toti la un loc sa egalati PSD-ul. Si nu este vorba despre PSD ca partid sau ca doctrina (cu toate ca nici doctrina foarte bine conturata nu are in afara de doctrina minciunii si coruptiei) cat este vorba despre varfurile acestui partid si interesele pe care ei le au, interese care, ca sa si le realizeze, le impune sa se foloseasca in mod marsav de baza de partid, de membrii lor, de aspiratiile acestora si de marea naivitate a unei populatii indobitocite prin manipulare cinica.
In toata aceasta joaca de-a europarlamentarele, nu PSD este interesatul principal, nu baronii sau politicienii de varf sunt cei interesati cel mai mult. Nici macar cei care ar urma sa castige bani frumusei in cei patru ani de mandat nu sunt principalii beneficieri ai acestei mascarade triumfaliste numita campanie electorala. Singurul major interesat este Victor Ponta.
Este vizibil ca realizarile guvernarilor Ponta sunt complet departe de a se apropia cat de putin de promisiunile facute la preluarea guvernarii. Activitatea de guvernare s-a limitat doar la puternice lovituri de imagine. Perioada scursa a fost marcata de scandaluri de coruptie, de sfidarea repetata a pretentiilor partenerilor externi, de incompetenta manageriala la nivel de guvern. Duplicitatea premierului incepe sa fie din ce in ce mai vizibila. Este stiut faptul ca, de exemplu, in concluziile scrise ale comisiei guvernamentale scrie negru pe alb ca STS nu a avut niciun fel de contributie in nereusita recuperarii supravietuitorilor accidentului aviatic din iarna dar la televizor premierul tuna si fulgera exact impotriva STS, doar pentru ca are niste interese personale cu STS. Este stiut cum tuna si fulgera la televizor intreaga conducere PSD impotriva “abuzurilor” si activitatii “politice” a DNA si ANI pentru ca la Bruxelles sa trimita analize in termini extrem de laudativi la adresa DNA si ANI. Este stiut cum premierul si-a intarit pozitia strict personala prin subordonarea unor servicii de informatii si ale unor institutii vitale in functionarea statului intarindu-si in felul asta controlul personal pe un segment important din functiunile statului.
Evident ca pe plan extern toate astea (si inca multe altele extrem de cunoscute) se stiu asa ca premierul nu mai poate miza decat pe o sustinere in interiorul tarii pentru a-si obiectiva prezenta in fruntea si a partidului dar si a guvernului. Or incompetenta, duplicitatea, ipocrizia si lasitatea politica a premierului (toate astea compunand un tablou lugubru al caracterului acestuia) au inceput sa devina notorii chiar si pentru cei mai apropiati colaboratori (vezi si felul in care domnul Antonescu s-a dezis de el chiar inainte sa fi cantat vreun cocos chit ca noi de pe margine urlam despre caracterul indoielnic al premierului inca dinainte de a incepe mariajul neinspirat dintre PNL si PSD) si pentru cei mai ferventi sustinatori. In momentul asta pe domnul Ponta doar interesele pecuniare meschine sau gravele coflicte cu legea ale celor mai apropiati il sustin inca la guvernare. Pericolul pentru domnul Ponta nu vine de la opozitia extrem de fragila si divizata, incapabila sa produca o motiune de cenzura si cu atat mai putin o demitere. Pericolul pentru domnul Ponta vine chiar din interiorul partidului. Or in atare situatie, intr-un climat lipsit complet de realizari, intr-un climat dominat de balbe, actiuni catastrofale, intr-o administratie in care constanta este esecul oricarei actiuni si impietrirea in inactivitate a guvernarilor Ponta, vopsite apoi manipulativ in culori festiviste dar golite complet de continut, premierul are nevoie ca de aer, ca sa reziste in continuare, sa ii fie obiectivata prezenta la guvernare de catre electorat.
Premierul este singurul care are nevoie de o victorie consistenta a PSD in aceste alegeri europarlamentare. El ar fi singurul beneficiar real al unei reusite. Singura de pana acum a guvernarilor Ponta. Ceea ce este paradoxal, dar in logica electorului roman, este faptul ca aceasta reusita care il va duce la a-si salva pozitia pentru o vreme, este faptul ca cei care ii vor aduce acesta reusita (repet: singura din timpul celor trei guvernari) vor fi exact cei care il detesta si il dispretuiesc mai mult: cei care nu se prezinta la vot. Lipsa de la vot, absenteismul masiv nu va face altceva decat sa lase drumul liber pentru electoratul captiv al PSD si va crea premizele fraudelor electorale. Un rezultat pozitiv pentru PSD va fi cartea cu ajutorul careia premierul Ponta si-ar putea legitima si obiectiva prezenta ca premier si eventual presedinte. “Poporul ma sustine” va fi lozinca cu care domnul Ponta isi va putea salva propria pozitie in cadrul partidului iar prin asta va inlatura, pentru o vreme, puciul care i se pregateste in cadrul propriului partid. Si de data asta exact electoratul care ii vrea caderea, il va salva.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *