Ce nu stie romanul…

Romanii nu stiu ca cei carora vor sa le sparga capetele, cei pe care i-ar vrea morti, cei pe care ii urasc, cei pe care i-ar vrea schingiuiti, cei pe care i-ar vrea decapitati si apoi sa le puna un kil de sare direct peste gatul descapatanat, cei pe care i-ar calca cu masina dar numai teama ca ar trebui sa si-o repare (si nu au CASCO) ii opreste, cei carora le-ar sparge dintii (unii se si lauda ca au facut-o deja), cei carora le-ar arunca copiii sa ii sfasie cainii si ar privi cu drag la spectacolul asta, sau mai pe scurt, romanii nu stiu ca si CEILALTI, cei care au alte opinii, pareri sau optiuni, sunt TOT romani.
Daca tot ne spune ProTv ca romanii au talent, ca romanii sunt inventivi, ca romanii sunt un neam ales (vai cat de mult seamana toate astea cu protocronismul anilor 70-80) si binecuvantat, de ce romanii nu se intreaba atunci de ce suntem atat de saraci, de ce suntem atat de incapabili sa facem ceva temeinic la noi acasa, de ce suntem in stare sa alegem tot felul de smenari, oportunisti, parveniti, ipocriti, aroganti, prosti sa ne reprezinte? De ce daca tot suntem neam binecuvantat (s-ar presupune ca de Dumnezeu, nu?) suntem capabili de atata ura si atata nemernicie si atata fatarnicie incepand cu al mai inalt cap religios si terminand cu ultimul boschetar? Iar in cazul asta concluzia care se poate trage este ca romanul nu stie ca nu este cel mai dintre cei mai. Ba ai fi tentat sa crezi ca este ultimul dintre toti ceilalti. Eu spun insa ca romanul nu este nici mai bun, nici mai talentat, nici mai inventiv, nici mai ales, nici mai binecuvantat decat celelalte popoare. Este doar mult mai putin instruit.
Ce nu mai stie romanul? Nu stie ca presa il manipuleaza continuu cu cinism si totala lipsa de scrupule. In momentul in care toata presa se repede ca o hiena sa se hraneasca cu durerea unor oameni doar ca sa faca rating, folosindu-se de nevoia lor de a-si exorciza durerea si dandu-le senzatia falsa ca i-ar interesa ce au ei de spus, doar in intentia de a maneliza, de a tabloidiza, de a bagateliza esenta durerii in folosul obtinerii doar a unei imagini socante, provocatoare, manipulatoare si nu in beneficiul informarii cetateanului, in acel moment cetateanul devine sluga ascultatoare a televizorului.
Ce nu mai stie romanul? Nu stie ca oricat de destept ar fi, sigur mai exista multi altii macar la fel de destepti ca el.
Nu stie ca atunci cand moare, odata cu el moare numai lumea lui nu intreaga lume.
Nu stie ca vesnicia este doar in aroganta si megalomania lui in timp ce propria-i viata se indreapta inexorabil spre moarte.
Nu stie ca suntem o natie bolnava care se incapataneaza sa se imbolnaveasca singura cu fiecare zi ce trece.
In general, romanul nu stie ca nu stie dar nu pierde nicio ocazie sa afirme, plin de el, arogant, fudul, trufas, ca stie.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ce nu stie romanul…

  1. gail spune:

    Nu sint o cunoscatoare a prozei si poeziei Romanesti, insa imi.place.
    Dar si mai mult ma intereseaza opiniile si parerile Romanilor si Strainilor despre tara mea si locurile
    in care traim.!Despre mentalitatea,spiritualitatea si obiceiurile populatiei, mai avem de
    cautat ,in noi insine sa gasim perfectiunea!Totusi ,istoria a scos la suprafata inteligenta nativa a unora din noi ,pentru a echilibra balanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *