Dintre dialogurile zilei

Azi am avut o runda de dialoguri decente si civilizate. Asa da! Oare doar pentru ca este black friday si este totul la oferta?

Orbirea si autismul politic nu sunt ale tale sau ale mele sau ale oricarui alt (din pacate) spectator (nu prin proprie vointa). Sunt in tara asta o multime de valori. Din pacate necunoscute, neluate in seama, neglijate dintr-un soi de autarhism al politicianului care a blocat pur si simplu competitia reala de teama sa nu ii fie luat locul de catre altul mai bun. Si in felul asta s-a ajuns la un climat submediocru sinucigas. De fiecare data cand Basescu este acuzat, eu pun invariabil aceeasi intrebare: “Dar voi ceilalti unde ati fost? Este posibil ca in Romania secolului 21 un singur om sa faca si sa desfaca tot? Nu au existat si nu exista in tara asta decat institutia presedintiei? Sau voi erati plecati cu sorcova?”. A da vina pe un singur om este o dovada fie de orbire fie de mare lasitate. Si da, Basescu a avut si are un mare rol politic in tara asta. Nu stiu daca a fost si este cel mai bun politician dar sigur este politicianul cu cea mai mare forta dintre toti cei care au fost vizibili. Dincolo de asta, pacatul lui cel mare este ca nu a stiut sa creasca politicieni vigurosi. Si nu pentru ca ar fi neaparat tipul tiranic, tipul despotului luminat ci pentru ca a uitat sa NU fie closca si pentru ca a uitat sa priveasca si in alta parte decat spre locul in care mai toti isi tin pironite privirile. In tara sunt inmiit mai multe valori decat acolo unde a privit si priveste el.

Sorine draga, norocul tau este ca ai pus si ghilimele. Altfel m-as fi simtit jignit atunci cand ai scris ca eu sunt “politician”  . Notiunea de politician a fost atat de tare depreciata ca aproape a devenit o rusine sa fii socotit politician. Pentru ca se identifica cu arivismul, cu parvenitismul, cu coruptia, cu aroganta gaunoasa, cu lipsa de consistanta, cu lipsa de profesionalism, cu lipsa de pariotism si, in general, cu tot ceea ce este lipsa. Evident ar fi o imens de mare prostie (identica cu a prea multora dintre politicieni) sa generalizez. Numai ca impresia generala cam asta este. Si nu din vina mea sau a ta. Partea proasta este ca politicianul ar trebui sa fie perceput ca exact opusul a ceea ce am enumerat eu. Si nu am enumerat tot. Iar daca este vazut asa cum este vazut, vina este tot a politicienilor. Si nu atat a celor care sunt asa cum am spus cat a celor care nu sunt asa si au tolerat printre ei impostura celorlalti doar din motive electorale, de fidelitate politica sau obedienta data de caracter sau de interes personal.. Pana la urma EI sunt cei care au pierdut. Noi ceilalti suntem tot la locurile noastre. Un politician in care nimeni nu are incredere este un NIMENI. Deci: who`s the bitch now? Cam asta li se poate spune. Evident ca pe termen scurt ei au castigat. Dar tu uiti ca ei nu sunt vesnici, chiar daca prostia si orgoliul ii fac sa creada ca sunt atunci cand au ajuns in sferele puterii printr-un accident sau printr-o mare nedreptate a sortii. Evident si noi fiecare in parte suntem muritori. Dar noi ca grup, ca societate, NU!!!

Dincolo de principii, intentii, vointa si actiune, cu totii ar trebui sa aflam adevaruri. Cat mai multe! Numai asa putem sa ne curatam mintile de suspiciune, indoiala, neincredere. Ma adresez tie acum nu ca persoana publica ci ca unui individ oarecare asemenea mie. Oficial ma voi adresa tie cu „domnule”. Acum o fac doar intre noi (evident si ochii celor care monitorizeaza ): Mihai (Razvan Ungureanu), te-am indemnat si imediat dupa ce ai fost demis sa spui tot ce stii. Acelasi lucru i l-am cerut si lui Traian (Basescu). Fa-o TU, omule!!! Lasa sa iasa toate dedesubturile la suprafata. Adevarul este singura ta sansa dar si a noastra ca popor. Cu orice risc!!! Decent, civilizat, ferm. Numai trecand totul prin parjolul adevarului mai avem o sansa ca natie. S-a adunat prea multa minciuna, prea multa dezinformare, prea multa manipulare. Saracia unora si lacomia altora a afectat mult mai mult mintile decat burtile. Ca si acum un an si jumatate, Ca si acum un an si jumatate, eu unul am toata disponibilitatea sa sprijin respectarea statului de drept, ziua de maine si pe toti cei care respecta aceleasi principii ca si mine.. Dar nu ma pune, rogu-te, sa particip la sedinte, intruniri sau chestii din astea de partid. Am trait o viata intreaga mult prea liber (uneori chiar salbatic) ca sa mai am vreo urma de disponibiltate pentru formal.  Aaaa!!! Inca ceva: nu vreau chiar nimic pentru mine personal.

Pe scurt: mie unul chiar daca nu imi convin o multime de lucruri, chiar daca ma ating o multime de lucruri, chiar daca ma afecteaza o multime de lucruri, dincolo de orice, dincolo de momentul de furie, incerc sa inteleg fenomenul in ansamblul, in dinamica, in interconditionalitatile sale si in limitarile sale contextuale. In general nu sunt construit sa fiu fanul nimanui. Nici copil si adolescent fiind nu am avut idoli cantareti sau actori. Da, il prefer pe Basescu nu pentru ca as vrea sa mi-l fac amanta. Il prefer doar pentru ca il compar si l-am comparat cu Nastase, cu Geoana, cu Antonescu, cu Ponta. Chiar nu sunt in stare sa fac o pasiune pentru un politician, indiferent cine ar fi el. Pentru o politiciana, poate.  Si oricum in mintea mea, motivat de ceea ce sunt eu ca existenta, dotari si formare intelectuala, educatie, eu optez pentru un politician nu pentru ca are nasul mare sau pentru ca are un ochi vanat ci o fac doar in urma unui proces analitic. Evident nu am pretentia ca optiunile mele sa fie singurele viabile sau singurele posibile sau cele mai bune (cu toate ca viata mi-a dat dreptul sa nu ma indoiesc de alegerile mele). Dar sunt ale mele, pentru mine! Asa ca voi cei care, la un moment dat, intrati in vizorul preferintelor mele, ar trebui sa va considerati favorizati de soarta, privilegiati si onorati. Am zis!!! 

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *