In lipsa memoriei

Intotdeauna am sustinut ca este de preferat ca un om (sau o tara) sa aibe in vedere in primul rand nevoile momentului pentru a incerca sa modeleze cat de cat viitorul. A trage dupa tine angoasele trecutului, a retrai trecutul in fiecare clipa a prezentului, este premiza sigura sa iti ratezi viitorul. In momentul in care iti permiti sa neglijezi prezentul apeland continuu la greselile si reusitele tale, sau ale opozantilor tai, din trecut, nu faci altceva, tu ca om sau tu ca tara, decat sa retraiesti, fara sa poti schimba ceva din trecut, doar angoasele sau o glorie postuma. Acest lucru insa nu te obliga sa uiti. Cu toate astea se pare ca oamenii au nevoie sa uite ca sa isi poata sustine dreptul la propria imagine frumoasa despre sine, dar de prea multe ori complet deformata. Iar lucrul asta este extrem de vizibil la o categorie sociala de care depinde intreaga viata a Romaniei: clasa politica. Pare ca datele istoriei recente sunt atat de neclare si estompate incat tinzi sa crezi ca inceputul lor ar fi avut loc in timpuri imemoriale cand aducerea aminte colectiva nu mai poate determina cu exactitate daca la inceput a fost gaina sau oul. Lucrurile insa, din punctual meu de vedere, sunt mult mai simple. In decembrie `89 am avut un punct zero. De aici lucrurile in loc sa creasca, pe multe segmente s-au depreciat continuu. Oamenii lui Iliescu au facut lucruri pe care guvernarea CDR nu a putut sa le uite. Aceasta, la randul ei, a mai construit si ea trepte sparte pe care apoi guvernarea Nastase le-a incriminat. In buna traditie a nemerniciei deja instaurate, guvernarea Nastase a facut si mai multe hotomanii dezvoltandu-le pe cele preluate de la CDR care le dezvoltase pe cele ale FSN vopsit in PSD. Mai departe guvernele PD+PNL, PNL, PDL+PSD si apoi PDL au venit fiecare cu propria contributie in dezvoltarea sacului, plin ochi deja, cu magarii politicianiste. Apoi apare gloriosul regim USL care desavarseste nemernicia si o duce la cote maiastre. Spre deosebire insa de toti predecesorii sai, USL, dincolo de faptul ca face din nemernicie o adevarata arta, continuand traditia tuturor predecesorilor sai, se apuca temeinic si invartosat sa demoleze absolut tot ce construisera predecesorii sai in mai bine de 20 de ani. Pare ca toti uita continuu acel “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” care ar trebui sa ii faca sa fie convinsi ca odata ce au intrat la guvernare, nu sunt vesnici. Oamenii imbatranesc si mor (chiar daca metehnele se transmit din generatie in generatie de zici ca au devenit informatie genetica), iar cand nu mor ei si nici nu ii schimba in mod democratic un proces electoral, uneori mai si sunt impuscati de catre cei care vor sa ii dea jos. Se pare insa ca toti uita lucrul asta si in loc sa construiasca fiecare un lucru care le-ar putea folosi in momentul in care vor fi in opozitie, nu fac decat sa construiasca arme pentru adversari cand vor fi la guvernare.
USL pare sa uite ca ei sunt cei care au lansat in viata publica (asta chiar a fost o premiera absoluta) invectiva si insulta, acuzatia fara dovezi, ipocrizia ca arta, minciuna ca dovada, incompetenta ca forma de obiectivare a propriilor existente. Si atunci de ce va mirati si va revoltati, stimabililor, ca sunteti injurati si batjocoriti la scena deschisa? Nu voi ati inventat atitudinea asta si ati democratizat, in spirit egalitarist, injuratura si insulta? Nu voi l-ati invatat pe prost ca are dreptul sa il conteste pe destept? Nu voi ati nivelat perceptia valorii si ati demolat complet ideea de respect si buna crestere? Atunci suportati, neicusorilor!!! Cu varf si indesat.
In tot acest context, cumva este bine ca oamenii au votat USL. Nu am deloc siguranta ca daca ar fi votat in continuare PDL (autorul moral, si nu numai, al prezentei USL la guvernare) lucrurile ar fi fost mai bune. Dimpotriva! Sunt sigur ca ar fi avut tendinta sa inceapa sa se creada zei. Al doilea castig social, de data asta major, consta in faptul ca toata tara, chiar daca buna parte din ea nu constientizeaza sau nu vrea sa recunoasca (a se vedea ultimele sondaje care arata intentia de vot a electoratului) a fost nevoita sa faca (si continua… si nu stiu cand se va opri apa la dus) un dus extrem de rece. Ca eu si multi altii am intuit exact ce va urma, am vazut jigodismul disimulat in spatele lozincilor, am vazut ipocrizia si pericolul pe care acest USL l-a reprezentat si il reprezinta pentru tara, este alta poveste. Castigul este ca am vazut toti ce nu trebuie facut in tara. Partidele celelalte, v-ati insusit lectia? Am mari indoieli. Eu am sa continui sa cred in pluripartidism si in principiile democratiei moderne. Voi cand veti reusi sa invatati ceva?

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *