Incompatibilitatea de mentalitate



Scriam cu ceva timp in urma despre esecul generatiei intre 35 si 45 de ani. Ma refer la ceea ce este vizibil in viata publica si nu la absolut toti cei care apartin acestui segment de varsta. Constat ca nume mult mai cunoscute decat numele meu reiau aceeasi tema azi. Evident eu nu aveam de ce sa fiu luat in seama. In definitiv, asa cum am afirmat candva, sub forma de butada, valoarea unui enunt nu este data de valoarea intrinseca a enuntului ci de notorietatea celui care il emite in societate.
Dar sa revin la esecul unei generatii. Inca o data subliniez ca este vorba despre ceea ce a reusit sa se impuna in atentia societatii. Afirmam, atunci cand am scris prima oara, ca este o generatie mult mai meschina, ipocrita si lipsita de barbatie decat cei care i-au format. Mult mai avizi de notorietate (chiar si in absenta valorii individuale) dar si mai avizi de putere absoluta. Nerabdarea de a stapani totul dintr-o singura mutare ii face superficiali, aroganti, plini de ei, tiranici, parveniti si egolatri. Lipsa reperelor sau negarea celor existente in perioada maturizarii lor si-a pus amprenta pe devenirea lor. In stanga si in dreapta politica dar si in media, afaceri, segmentul administratie, viata sociala, show biz sau arte, domina indivizi care exceleaza prin lipsa unei valori autentice dar a caror agresivitate reuseste sa induca ideea ca societatea a luat-o razna si ca s-a imbolnavit iremediabil de un narcisism egalitarist exclusiv greu de conceput. Toti ii neaga pe toti ceilalti.Toti isi aroga dreptul de a-i socoti pe toti ceilalti niste nimicuri. Fatadele, formele fara fond si consistenta, trairismul hedonist fiind singurele norme carora li se supun. Neputinta de a accepta si de a-si asuma trecerea timpului pentru orice vietuitoare, ii indeamna sa se comporte (intr-o ultima incordare disperata si neconstientizata de a-si recupera tineretea plina de frustrari) nesocotind viitorul intr-o incercare disperata de a opri timpul in loc raportandu-se numai la „acum”. Pentru ei nu mai exista moralitate. Pentru ei nu mai exista toti ceilalti necunoscuti care isi vad de vietile lor in mod demn si in concordanta cu firescul conditiei de om.
In tabloul asta descurajant, afirm: nu exista un conflict intre Basescu si Ponta. Nu exista un conflict intre presedinte si premier. Exista doar un conflict ireconciliabil intre doua forme de moralitate, intre doua forme total divergente de a trai. Si nu, nu are legatura cu conflictul dintre generatii. Are legatura cu formarea individuala in climatul respectului pentru valoare sau in lipsa reperelor valorice. Din pacate pentru aceasta generatie, repere le-au fost Iliescu, Nastase, Vlasov, Necolaiciuc, Voiculescu si inca multi altii. Exact ceea ce putea fi mai rau. De la ei au invatat ca se poate reusi si fara valoare sau munca. De la ei au invatat ca averile si pozitiile sociale se pot face si altfdel decat prin merit. De la ei au invatat ca nu competitia conteaza ci capacitatea de a-ti indeparta adversarii sau ceilalti concurenti prin marsavie, prin dictat, prin minciuna, prin ipocrizie.
In lipsa reperelor nenascute, in lipsa unor conceptii morale necristalizate, va indemn sa nu va indepartati de batranii vostri. Acei batrani care nu mai vor nimic pentru ei. Acei batrani care zambesc intelegator si mustrator in acelasi timp.  Sunt singurii care va mai pot mentine busola functionala.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *