O revolta mioapa.  Scrisoare deschisa adresata jurnalistilor


Asist in ultimul timp cu stupefactie la o revolta complet ipocrita a unora dintre ziaristii pe care multi dintre noi ii respectam pentru faptul ca in conditiile in care ceilalti confrati ai lor accepta obedient sa isi batjocoreasca conditia de jurnalisti, ei continua sa se bata cu un regim politic oligarhic opresiv.
Stupefactia mea are ca sursa afirmatiile acestora conform carora ei sunt singurii care fac opozitie si deplang soarta societatii civile care, prin lipsa sa de reactie, da dovada de un amorfism ingrijorator. Revolta lor ar fi indreptatita daca ar fi asa. Dar, din punctul meu de vedere, este doar ipocrita pentru ca de nenumarate ori, atunci cand am iesit in strada, probabil din considerente editoriale, majoritatea lor nu numai ca au refuzat sa ni se alature dar au refuzat in mod obstinant sa faca publice aceste proteste. Imi vin in minte numai trei sau patru nume care s-au implicat de cateva ori: Sabin Orcan, Ondine Ghergut si parca de vreo doua ori si Dan Turturica a scris cateva cuvinte. Pentru ceilalti insa, am fost complet inexistenti. Evident ca prezentarea unui protest al catorva zeci sau sute de nebuni care nu vor nimic pentru ei dar care sar in apararea CSM, a DNA si chiar a lor, nu face rating. Si atunci de ce un Turcescu sa mediatizeze asemenea proteste? Simplu, domnul meu: din motive de vizibilitate care poate rostogoli exact ideea de protest.
O ascultam aseara pe Andreea Pora (pe care o pretuiesc de altfel pentru faptul ca este bataioasa) si mi-au innebunit hematiile in momentul in care deplangea inactivitatea societatii civile complet amortite care nici macar in 2012 nu a stiut sa faca opozitie. Ei nu? Nu este vina protestatarilor, stimata doamna, ca vederea domniei tale este dominata de miopie si este centrata selectiv. Evident ca noi cei care am iesit in strada si pe liparul verii si pe ploaie si pe ger, suntem niste no name. Dar iti garantez eu (ii stiu pe mare parte dintre ei) ca suntem oameni extrem de dotati intelectual, mult mai dotati si mai valorosi decat multii fandositi cu notorietate pe care domnia ta ii vede. Nu, nu ne-am limitat doar la a scrie cuvinte pe facebook asa cum fac multi alti semeni ai nostri. Am iesit in strada fara sa ne cheme nimeni, fara sa ne plateasca nimeni, fara sa ne organizeze nimeni. Am iesit pentru ca ne mana crezul nostru in democratie. Numai ca domniile voastre, stiind ca nu faceti rating cu noi, nu ati dat curs rugamintilor noastre de a mediatiza aceste mici „intamplari” pentru ca prin mediatizare sa se amplifice.
Eu va intreb direct: nu simtiti niciun fel de sentiment de rusine atunci cand va impaunati ca fiind sigurii care ati tinut si tineti stindardul democratiei sus? Miopia voastra este nu numai jignitoare ci este expresia unei ipocrizii dublata de autism complet neproductiv. Cu atat mai mult cu cat oricare dintre voi este protejat de notorietatea pe care o aveti. Noi insa ne-am asumat pericolele potentiale si ne-am expus pentru ca noi chiar credem intr-o idee. Da, ne-am opus si inainte de 2012, si in timpul acelei veri prea fierbinti (pentru stiinta voastra, eu am scris inainte cu vreo trei zile de a o scrie Cristoiu: „seamana a lovitura de stat”) din 2012 si dupa aceea continuu. Numai ca voi nu ati vrut sa ne vedeti. Credeti-ma, doamnelor si domnilor, multi dintre noi sunt mult mai valorosi decat sunteti voi. Si nu o spun ca sa va jignesc ci doar ca sa va aduc cu picioarele pe pamant. Am mai spus-o si v-o repet: atat timp cat veti avea orgoliul stupid si autarhic sa va credeti singurii revoltati de pe pamantul asta, nu faceti decat sa incercati sa sechestrati chiar ideea de protest si de civism. Cand voi erati stapaniti de teama chiar si cand scriati (dar scriati totusi), noi eram in strada. Voi unde ati fost? Ce va da dreptul acum sa va impaunati cu eroismul vostru singular? In autosuficienta voastra narcisista, v-ati gandit vreodata ca daca ati avea inspiratia sa mediatizati multele nume care se opun, ati multiplica numarul tintelor atacurilor celor de la Antena 3 si s-ar putea ca acestia sa nu aibe suficienta munitie sa murdareasca tot?
Valoarea, doamnelor si domnilor, nu v-o castigati odata cu castigarea notorietatii. Recunoasterea semenilor vostri este un premiu care nu se pune intr-o vitrina ci se lupta pentru el continuu. In spiritul acesti idei am facut apel si la intelectualii cu notorietate si i-am indemnat sa ni se alature. Chiar si prin scriitura. Au facut-o si o fac doar cativa dintre ei. Nu pot sa nu il mentionez pe Stere Gulea sau pe Alex Stefanescu. Este imbucurator ca in ultimul timp a inceput sa isi faca simtita prezenta in viata cetatii Andrei Plesu si Dan Puric. Dar inca este prea putin. Daca ati avea doar putina decenta si doar putin altruism, ati putea sa constati ca sunt multi altii dintre noi intelectuali de marca dar care nu au avut sansa voastra sa fie luati in seama de catre societate. Voi ati avut sansa asta. Nu o irositi. Orice ati spune, recunoasterea sociala a valorii este in foarte mare masura chestie de sansa si nu de valoare. Nu ratati sansa asta daca tot v-a pus hazardul in situatia sa o aveti.
Noi nu vrem medalii, recunoastere sau multumiri. Dar nu ne demonetizati acaparand, pretinzand in mod nedrept si arivist atitudinea civica si paternitatea opozitiei. Nu repetati greseala pe care o face cu noi tot ceea ce este politic.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *