Votul ca diferenta dintre obiectiv si catastrofaNu ma intriga votul electorului captiv. Nu ma intriga votul celor care voteaza doar pentru ca urasc pe cineva (Dumnezeu stie de ce!). Nu ma intriga votul celor a caror viata este dominata de nemultumire. Nici macar nu are importanta impotriva cui se indreapta nemultumirea lor, important este sa si-o exorcizeze injurand pe cineva. Si nu pentru ca acel cineva ar avea vreo contributie in existenta starii de nemultumire ci doar pentru ca sunt suparati pe viata sau doar pentru ca esenta lor este ura. Nu ma intriga nici cei care, vazand ca promisiunile care li s-au facut nu au fost onorate, isi refugiaza inconstienta in lozinca „dar ceilalti ce au facut?” uitand ca regula jocului este exact inlocuirea celor care nu fac. Iar „ceilalti” au fost totusi acum doi ani. Ba unul dintre „ceilalti” a platit dupa numai 70 de zile de guvernare nu dupa doi ani de guvernare catastrofala. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca de data asta oferta ii mai cuprinde si pe altii nu numai pe „ceilalti”. Este chiar prima oara cand opozitia ofera multe chipuri noi. Nu ma intriga nici macar faptul ca majoritatea alegatorilor nu reusesc sa inteleaga importanta alegerilor pentru PE. Lipsa de educatie si informare este totusi o boala grea a societatii romanesti, boala pe care numai impachetarile cu pamant a catorva generatii o mai poate diminua cat de cat.
Ma surprinde insa absentul de la vot care isi permite sa fie nemultumit si sa injure la gramada dar care nu are minimul curaj sa isi spuna raspicat cuvantul prin vot. Absentule, nu ai acest drept. Nu ai nici macar dreptul sa fii nemultumit de un nume sau altul atat timp cat nu te prezinti la vot. Da, este dretpul tau sa nu votezi dar asta nu iti da dreptul sa ii acuzi pe cei care nu au votat cum ti-ar fi placut tie. Ai ales sa voteze altcineva pentru tine. Ti-ai delegat dreptul de a fi nemultumit.
Ma intriga de asemenea votul micului, mediului si marelui intreprinzator. Chiar nu inteleg cum un asemenea votant poate sa voteze cu stanga cand exact ceea ce face acest alegator, zi de zi, face din el un om de dreapta. Pur si simplu alegatorul asta isi neaga, prin votul sau, ratiunea lui de a fi. Doar pentru faptul ca exact din munca lui si din impozitele create de el traieste restul societatii iar stanga intotdeauna incearca sa ii ia cat mai mult pentru a distribui nu numai sectorului pe care este firesc sa il sustina bugetul de stat (invatamant, justitie, armata, sanatate, politie etc) dar si pe hot si pe lenes si pe profitor si pe corupt. Acest alegator uita de fiecare data cand voteaza ca in perceptia unei guvernari de stanga el nu conteaza decat ca sursa de bani care trebuie exploatata la maxim, umilita, neluata in seama, devalizata, batjocorita, punctul central al interesului unei guvernari de stanga fiind doar bugetarul, cel care este dependent de actiunea guvernului si sursa sigura de voturi pentru acesta.
Ma intriga extrem de tare lipsa tinerilor de la vot. Acest tip de alegator uita ca votul inseamna provizionarea viitorului iar absenta lui de la vot este asimilabila amanetarii viitorului pentru o suma derizorie. Probabil ca in tinerete niciun om nu stie ca in firea lucrurilor este ca omul sa imbatraneasca si sa moara iar cel tanar urmand sa ii ia locul celui care moare. Or acel loc este locul pe care si l-a pregatit prin lipsa sa de la vot.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *