Oul sau gaina?

Intotdeauna problema cercului vicios consta in a gasi punctul unde trebuie sa il intrerupi pentru ca relatia cauza-efect (ceva in felul primordialitatii gainii sau oului) sa nu distruga totul ci doar sa destrame relatia de conditionalitate reciproca.

Ca avem o clasa politica dominata in buna masura de insi imbecili (conform DEX: IMBECÍL, -Ă, imbecili, -e, adj., s. m. și f. (Adesea prin exagerare) 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) cu capacități mintale foarte reduse; neghiob, tâmpit. 2. Adj. Care trădează, demonstrează imbecilitate (1). – Din fr. imbécile, lat. imbecillus. ), cu sinonimele idiot (conform tot DEX: IDIÓT, -OÁTĂ, idioți, -oate, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care suferă de idioție; tâmpit, cretin, imbecil. 2. Adj. (Despre manifestări ale ființelor) Care manifestă, care exprimă, care denotă nerozie, stupiditate etc. [Pr.: -di-ot] – Din fr. idiot. )  sau blana (cine stie, cunoaste), nu mai este un lucru strain nimanui, este un adevar ce nu mai trebuie demonstrat deci este o lema, un soi de eon dogmatic modern. Evident ca aceasta constatare, ce se intinde pe parcursul ultimilor 23 de ani (cu posibilitati de extensie pe inca multe alte zeci de ani), ar impune un examen psihologic, psihiatric dar si o evaluare temeinica a IQ-ului fiecarei vietuitoare bipede care ravneste la statutul de politician al Romaniei. In lipsa posibilitatii evaluarii gradului de risc la expunerea la parvenitism, marlanie, arivism, boschetareala, marsavie, ipocrizie, minciuna, hotie, gregarism, grobianism, se poate apela la socuri electrice (asa ne impun normele europene). Daca nici acestea nu ar avea efect (si, cel mai probabil, nu ar avea), s-ar putea trece la faza a doua: inhalatii cu saracie lucie pe termen nelimitat. Evident combinate cu infuzii privative de libertate. Specimenul asta ciudat are intotdeauna cantare diferite pentru acelasi tip de eveniment in functie de locul unde se situeaza el fata de acel eveniment. Daca este arestat Nastase sau Voiculescu (na ca am ajuns si la premonitii), este proces politic, politistii sunt influentabili iar judecatorii si procurorii sunt armata lu` Basescu. Daca este arestat un opozant politic, au incredere in politisti si in justitie (procurori si judecatori). Daca o aberatie le este declarata neconstitutionala, CCR este aservita tot lu` Basescu iar judecatorii CCR sunt niste neispraviti si niste incompetenti cu comportament tiranic discretionar. Cand insa aceeasi Curte Constitutionala le este favorabila, totul devine cat se poate de “in limitele normalitatii”. De ce ma, imbecililor (vezi DEX!), nu ati mai facut scandal si acum cand CCR a decis ca votarea Bugetului a fost constitutionala? Unde esti ma, Ponta? Unde esti ma, Antonescule? Unde esti ma, Stanescule? Acu nu ar mai trebui desfiintata? Cand sunt in opozitie, FMI este stapanul care vrea sa cumpere biata tarisoara pe nimic. Cand sunt la putere, nu mai stiu cum sa faca sa luceasca dosul FMI de atatea pupaturi neprofesioniste. Cand erau in opozitie, urma sa curga lapte si miere. Cand au ajuns la putere, avem situatie grea care cere (alte) sacrificii. Sa mai continui? Nu are rost.

      Cealalta parte (temeinic impletita pe toata lungimea) a cercului vicios este reprezentata de cetateanul roman. Pentru mine este un mister total comportamentul electoral al cetateanului. Pe de o parte invoca nevoia de moralitate iar pe de alta parte voteaza intr-o veselie indivizi pe care ii stie ca au probleme cu legea, ca si-au facut averi in conditii indoielnice, ca au fost turnatori la Securitate, ca au facut rau semenilor lor. Pe de o parte tuna si fulgera ca nu se aplica legea la fel pentru toata lumea iar pe de alta parte il caineaza pe un puscarias ca Nastase (inca este puscarias zilele astea asa ca numai peste cateva zile ii voi spune “domnul”; tot intre ghilimele). Pe de o parte se revolta impotriva scumpirilor si taierilor de salarii si face greva foamei, uneori platita si aia (tanti invatatoareo, nu o sa reusesti niciodata sa fii mai mult decat grevista pe bani care mananca pe sub mana), iar pe de alta parte, atunci cand chiar ii trece cutitul dincolo de os, se lasa prostit de declaratii conform carora o duce mai mult decat bine. Pe de o parte vrea sa se plimbe nederanjat prin Europa, iar pe de alta parte nu vrea sa accepte ca regula alora este sa nu scuipi pe jos sau sa iti ridici fustele in fata trecatorilor. Pe de o parte se plange ca sunt prea multi trantori pe care ii cara in spate iar pe de alta parte voteaza vesel cresterea numarului gastii de trantori. Pe de o parte este “cetatean european! si am drepturi!” (inclusiv sa aibe pareri si optiuni si sa si le spuna) iar pe de alta parte nu vrea sa accepte ca si vecinul lui este si ala “cetatean european! si am drepturi!”. Sa continui? Nu are rost. O oglinda ar putea spune infinit mai multe decat mine.

Ei bine, in toata aceasta realitate crepusculara, eu nu mai stiu cine pe cine conditioneaza, creeaza, defineste. Cetateanul naste politicianul imbecil (care te simti, ridica mana! Hooooo maaaa!!!! Nu dati navalaaa!!!), sau politicianul produce modele (prin manipulare, ipocrizie, minciuna, hotie, parvenitism) in cetateanul asta total inconsecvent si haotic si nehotarat?

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *