Pe la lume aruncate. Timp de o luna.

20 februarie

A dracului ea confuzie!

Conform DEX: „Lovitură de stat = act de violare a constituției stabilite prin care un grup de persoane preia cu forța puterea într-un stat.”
sau: „Lovitură de stat = acțiune rapidă urmărind răsturnarea regimului politic existent și preluarea, prin forță, a puterii politice de către grupuri de persoane.”
Loviturile de stat sunt duse la indeplinire prin preluarea intr-un mod abuziv (care sfideaza regulile si cutumele existente) conducerii principalelor institutii ale statului menite sa blocheze desfasurarea normala a activitatii statului. Se preia conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor, a televiziunilor nationale, a institutiilor de forta interne (Politie, Jandarmerie), se blocheaza activitatea institutiilor care pot protesta intr-un fel sau altul (Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala) sau care blocheaza punerea in aplicare a hotararilor si legilor (Monitorul Oficial de exemplu) sau grabirea acestor legi si hotarari daca servesc scopului autorilor loviturii de stat, este demis (revocat, dat jos) presedintele tarii.
Sa mai definim sintagma „actiune rapida”? Hai sa zicem o zi sau doua. Poate fi socotita „preluarea, prin forta” actiunea de forta prin care o majoritate parlamentara se prevaleaza de principiul votului majoritar si nu de cel al legalitatii? Eu zic ca putem. In contextul discutiei trebuie sa ne amintim de concluziile Comisiei de la Venetia, de interventiile partenerilor europeni si americani, condamnarea fara rezerve venita din partea acestora legat de ceea ce se intampla in vara lui 2012. Planul nu a iesit pana la capat doar pentru ca armata si serviciile secrete nu au participat in mod direct la acele actiuni. Deci: a fost macar o tentativa de lovitura de stat?
Acum sa vedem ce zice inca premierul Ponta referitor la posibila numire a domnului Helvig in functia de Director al SRI. Pai destinsul premier spune ca domnul Helvig a participat activ alaturi de domnia sa la „lovitura de stat”. Asa a numit-o, chiar daca cu o intentie de ironie. Nereusita. Intrebarea esentiala care se impune in mod necesar este: poate fi domnul Helvig un aparator al principiilor democratice si al statului de drept (asa cum este el definit ca stat in care guverneaza dictatura legii si nu dictatura votului)? Aceeasi intrebare este valabila si pentru domnul Iohannis avand in vedere ca domnia sa nu s-a dezis de acele „intamplari” ba a afirmat (ii este binecunoscuta deja imensa disponibilitate pentru gafa si inabilitatea domniei sale de a-si comunica convingerile) ca toata tarasenia a fost la limita constitutionalitatii. Eu unul mi-am raspuns deja. Intrebarea pe care mi-o pun este: ce urmareste domnul Iohannis si domnul Ponta cu aceasta numire? Pentru ca targul mie unul mi se pare straveziu: tu imi numesti omul meu in CCR eu iti votez omul tau la SRI. Nu mai spun ca a pune in fruntea unui asemenea serviciu de informatii un nematurizat suficient om de 40 de ani, mi se pare o dovada de inconstienta si lipsa de responsabilitate. (de)Geratia domnului Ponta a demonstrat cu prisosinta ce poate.

Quo vadis, domine?

Presedintele Iohannis vrea ca amanuntele din dosarele in cercetare sa nu mai ajunga in presa si implicit la cetatean. Din cate stiu eu, legal sunt prevazute extrem de clar limitarile referitoare la informatiile care pot ajunge si cand pot ajunge in ochii opiniei publice. Nu se poate trage de aici concluzia ca presedintele vrea, generalizand, incriminand aducerea in ochii opiniei publice a faptelor de coruptie, sa ne „fereasca” de aceste informatii? Domnule presedinte, imi violezi extrem de pervers dreptul meu la informare. Nici mie nu imi place spectacolul de foarte multe ori grotesc si vulgar oferit de catre cei cercetati, imi displac interpretarile tendentioase, exagerate, manipulative ale comentatorilor si analistilor dar de aici pana la a interzice dreptul la informare a cetateanului este distanta lunga. Eu unul incadrez aceasta „directiva prezidentiala” in categoria atacurilor la libertate si democratie. Dai un ton extrem de marsav, subversiv si pervers. O iei din ce in ce mai temeinic pe urmele lui Ponta. Cine este invatacelul si cine profesorul?

Pe gustul credulilor

Personal nu am absolut nimic impotriva cresterii veniturilor salariale din sectorul bugetar. Dimpotriva! Vreau si eu sa fiu tratat cu respect, decenta si promptitudine, sa imi fie respectata demnitatea atunci cand ajung in fata unui ghiseu. Am convingerea ca profesorii, doctorii, politistii au nevoie de salarii decente pentru a fi stimulati sa isi faca treaba cum trebuie. Mi se pare normal ca parlamentarii, ministrii, secretarii de stat si subsecretarii sa aibe venituri mai mari ca sa se prezinte la demnitatea functiei, sa fie motivati sa munceasca bine si sa nu mai fie tentati sa ia tot felul de spagi sau sa comita tot felul de acte de coruptie. Dar inainte de toate ar trebui luate masuri de stimulare a eficientei muncii tuturor acestora, de promovare a competentei si copetitiei intre toti acestia, de motivare a acestora prin promovarea pe baza meritului si nu din considerente politice sau de rudenie. Numai ca pentru a se ajunge aici sursa de bani este economia privata. Iar asta ar insemna luarea unor masuri (inclusiv fiscale) de dezvoltare a acestui sector fapt ce ar ridica profitabilitatea intreprinderilor mici si mijlocii iar lucrul asta ar duce la cresterea veniturilor salariale ale celor care muncesc in acest sector (oamenii astia au cele mai mici venituri din tara; este normal?), la cresterea veniturilor bugetare chiar si prin cresterea gradului de colectare. Pentru ca la ora actuala intreprinderile mici si mijlocii, in majoritatea lor, nu fura statul ca sa se imbogateasca patronii lor ci pentru a putea rezista, pentru a nu muri, pentru a-si putea plati darile inrobitoare, datoriile la banci si salariile oamenilor care muncesc.. Nu ma credeti, nu? Incercati de vedeti cum sta treaba.
Or in situatia asta generala, promisiunea guvernantilor ca vor creste veniturile celor din sectorul bugetar este praf in ochi atat timp cat ei au refuzat sa creasca chiar si alocatiile pentru copii pana la 200 lei lunar. Evident copiii nu voteaza. Dar voi parintii lor?

 

19 februarie

Am mai spus-o si o mai spun: reducerea CASS este doar praf in ochi pentru o firma. Orice firma care are angajati plateste impozit mai mare prin marirea salariului minim. Deci in valoare absoluta impozitarea a crescut. Or toate impozitele se regasesc in pretul produsului finit care ajunge la cumparator. Si atunci pe cine a favorizat guvernul? Angajatul? In niciun caz. Angajatorul? Nici atat. S-a obtinut ceva? Da! Cel putin teoretic cresterea incasarilor la buget datorita cresterii in valoare absoluta a impzitelor virate de catre angajat si angajator. Numai ca aceste cresteri nu se regasesc in investitii ci in consumurile bugetare si in lipsa de performanta a incasarilor la buget pentru ca si in situatia in care acestea, in valoare absoluta, au crescut, raportat procentual la PIB au scazut. Cresterea economica despre care vorbeste incompetentul premier si toata liota lui de balbaiti este doar petarda de fum menita sa mascheze incapacitatea de a gestiona optim incasarile si in special cheltuielile bugetare. Deci?
In ceea ce priveste noul cod fiscal, modificarile avute in vedere, pot spune ca mie unul mi se par complet fanteziste si buna parte dintre ele doar cu iz preelectoralelectoral. Ca sa nu mai vorbim despre ceea ce urmeaza sa fie fiscalitate crescuta, mascata sau directa. Si nu sunt specialist in fiscalitate. Ma copii, de ce dracu nu plecati voi unde a intarcat mutul iapa?

Iohannis, quod erat demonstrandum! Helvig? Cand a fost intrebat ce il recomanda pe domul Helvig ca director al SRI, a batut campii in cel mai neaos mod cu putinta. Domnul presedinte vrea „o persoana care poate sa aduca calmul…”. Bravo ma, ai niste abilitati de comunicare de exceptie. Limba de mahon lustruit indelung printr-un exercitiu balacit in mediocritate. De ce nu un om din societatea civila? Pentru ca vrei tu pe cineva de la PNL? Amatori. Mediocri. Tristi. Blana.

Acum cateva zeci de minute m-am retras din acest zgomot inutil si fara miza facut in jurul lui Iohannis, Helvig, Ponta, Udrea, Basescu si mai stiu eu cine. Simple jocuri de putere care nu au niciun fel de legatura cu mine. Si nu pentru ca toti astia nu m-ar interesa sau nu m-ar interesa, de fapt, influenta activitatilor lor asupra vietii mele ci pentru ca pe niciunul dintre ei nu ii intereseaza viata mea indiferent cum m-as numi eu. Gainari care prin jocul de neinteles al sortii ajung sa ne infleunteze major destinele. Linistea comunului meu camin a fost insa tulburata de enervarea pe care mi-a produs-o lamentabilul mod in care niste aia analisti cad pe spate la intalnirea cu presupusa personalitate a proaspat propusului director al SRI. Bai baieti, sunteti drogati. Pe bune. Ce mare chestie a spus asta in scriituri aruncate in piata acum o saptamana sau doua? Nu stiu cum este tipul si sincer sa fiu nici nu ma intereseaza. Dar ca sa cazi pe spate in fata unor truisme extrem de comune, mi se pare inadmisibil. Mie scriiturile acestui domn, aruncate in piata cu putin timp inainte de a fi propus, mi se par o facatura de imagine avand in vedere ca se vehiculeaza numele lui de ceva vreme. Pur si simplu omul asta a vrut sa isi faca o imagine publica la repezeala pentru ca stia ca va fi nominalizat. Analistilor, sunteti dusi rau de tot cu pluta. Ceea ce a scris domnul asta, cuvinte care pe voi va fac sa juisati voluptuos, eu am scris cu mult, foarte mult timp in urma fara sa mi se para ca scriu un lucru deosebit. Chiar sunteti cu totii atat de mediocri? Tineti cont ca eu, ca un simplu no name, nu am acces la surse de informatii sau la oameni cu pozitii inalte in societate. Nu stiu daca mediocritatea voastra sa ma faca sa vomit sau sa ma faca sa va las sa va balaciti in acest peisaj tern in care pigmeii ajung presedinti, directori de servicii de informatii, ministri, analisti, putoisti egolatri lipsiti de consistenta. Cuvinte goale, jocuri de imagine puerile. Sictir! Ma duc sa ma bag intr-un film. Vad ca nu vreti niciunii sa invatati nimic despre esecul unei generatii. Probabil Iohannis il vrea pe asta sef al SRI pentru a avea omul sau de casa in fruntea acestui serviciu de informatii. Este prea tanar ca sa fie si foarte experimentat. Tendintele astea despotice ale presedintelui ma pun pe ganduri. Nu au nimic in comun cu democratia.

 

18 februarie

Conform logicii PNL, este un pas important inainte sa fii batut cu 5 la 1 dupa ce anterior ai fost batut cu 5 la 0. Ma politicienilor, chiar nu va puneti intrebarea de ce nu reusiti sa va impuneti nici in Senat nici in Camera Deputatilor nici in fata societatii? Va spun eu: pentru ca sunteti aceeasi si pentru ca sunteti la fel.

Un premier pentru eternitate

Nu mi se pare deloc normal ca un ins oarecare sa fie facut raspunzator de faptele parintilor, copiilor, fratilor sau altor rude apropiate. Era aproape o cutuma inainte de `89 ca atunci cand un individ era incriminat intr-o cauza sau alta, absolut toti membrii familiei sa fie socotiti vinovati si cercetati ca atare. Ceea ce mie unul si atunci si acum mi se parea si mi se pare complet nefiresc. Asta si este motivul pentru care socotesc ca atat timp cat nu se poate demonstra o legatura cat se poate de clara intre faptele penale ale familiei domnului Ponta si domnul Ponta, acesta nu are de ce sa fie implicat, chiar si mediatic, in aceasta cauza. Ceea ce mie mi se pare complet nefiresc in toata tarasenia asta, este abordarea domnului Ponta si vad ca nimeni nu se sesizeaza. Domnul Ponta afirma ca diferenta dintre situatia domniei sale si cea a domnului Basescu consta in faptul ca la vremea scandalului cu fratele fostului presedinte, presedintele in functie la acea data era cel care numea procurorii si judecatorii si atunci era firesc sa isi dea demisia. In mod normal in urma acestei afirmatii Inspectia Judiciara ar trebui sa se sesizeze. Sa privim tabloul de ansamblu. Domnul Ponta, inca premierul guvernului, afirma ca presedintele in functie la acea data influenta justitia. Este cumva acelasi domn Ponta care afirma ca justitia este independenta? Este acelasi domn Ponta care la ora asta se da de ceasul mortii de dragul statului de drept cu toate ca nu este un an de cand facea tot felul de nazdravanii impotriva statului de drept? Pe de alta parte, uita domnul Ponta ca procurorii fusesera propusi de domnia sa si doar numiti de catre presedinte? Sa nu stie oare domnul Ponta, primul ministru al guvernului, care este procedura de numire a unor judecatori? De ce nu se sesizeaza Inspectia Judiciara? Domnule Ponta, continui sa fii un jeg politic a carui prezenta in viata publica este de la submediocru in jos. Locul domniei tale este in cimitirul politicii. Promit sa nu uit sa te trec in pomelnicul nenorocirilor la care a trebuit sa faca fata tara asta.

 

17 februarie

Din motive de simetrie si consecventa in momentul asta Victoras ar trebui sa isi ceara propria demisie. Ca doar este vorba despre sora, cumnatul si mama domniei sale. Observi cat de idiot puteai fi atunci cand cereai demisia presedintelui pentru ca fusese incriminat fratele sau? Bai, raspunderea este personala, da? Hai de manipuleaza si acum bizonii.

Tot, dar absolut tot din ceea ce Victor Ponta i-a imputat lui Traian Basescu (masuri guvernamentale, masuri politice, coruptie, incriminarea membrilor familiei si inca multe altele) le-a „realizat” cu o fervoare lirica. Evident a facut si multe in plus: minciuna, manipulare, performanta ioc, absortie fonduri europene pe sponci, fiscalitate crescuta, nivel de trai in scadere, climat economic ce pune pe butuci o multime de firme mici si mijlocii, favorizarea marelui capital etc etc etc.

Manipularea venita cu ultima viitura.

Imi vine greu de tot sa inteleg imaturitatea purtatorilor de mesaj ai partidelor care apar pe sticla. Atata lipsa de profesionalism din partea echipelor care concep stragetiile de comunicare este greu de acceptat ca ar mai putea exista undeva in lume in afara de tarile in care populatia este majoritar analfabeta sau in tarile in care la putere sunt dictaturi personale sau fundamentaliste ca cea in care autotintitulatul Stat Islamic pare sa fi instaurat legea terorii, a asasinatului si a bunului plac al catorva dezaxati urmati orbeste de alti analfabeti, bolnavi mintali si sociopati. Ma refer la strategia de manipulare a perceptiei privitorului si cititorului de presa. Vad acum un gangav purtator de mesaj al PNL care, referindu-se la ploaia de arestari, cercetari si condamnari, spune „noroc ca a venit la presedintie domnul Iohannis”. Ma gurita, Iohannis nu „a venit” presedinte cu personalul Sibiu-Cotroceni cu schimbat locomotiva la Piatra Olt ci a fost ales de catre o multime de romani carora le-a picat greu Ponta nu pentru ca Iohannnis ar fi avut lipici sau program sau viziune. Spunand lucrul asta, pe langa faptul ca ii atribui tu meritul pentru functionarea justitiei (si chiar ca nu are nici cea mai mica urma de merit), lasi sa se inteleaga si faptul ca presedintele ar avea oarece puteri in orientarea justitiei. Ai vrea tu. Si tu si ai tai. Ca sa nu mai vorbim ca a mai incercat si Ponta execitiul asta de imagine. Pare ca va circula in continuare prin vene sangele USL. Retardati care in mediocritatea lor nu pot sa iasa din ceea ce li se traseaza de la partid.
Pe de alta parte pur si simplu mi-a smuls un hohot sardonic o blonda de la PSD care ii ia apararea chiar fostului presedinte in legatura cu arestarea fratelui sau. Pai „fa” doamna, chiar uitati de la mana pan`la gura cum cereati demisia presedintelui pentru ca frat-su avea probleme cu justitia? Abia acum descoperiti ca raspunderea pentru fapte in conflict cu legea, este individuala? Sa existe vreo legatura intre faptul ca poetului galactic de la Prahova i-a fost refuzata in Parlament ridicarea imunitatii si faptul ca da cu subsemnatul intr-un dosar in care sunt incriminate rudele foarte apropiate ale lui Ponta? Voi toti chiar mizati pe prostia oamenilor sau voi toti sunteti atat de prosti?
O alta forma de manipulare realmente prosteasca ce circula de cateva zile in piata este afirmatia ca presedintele Iohannis a facut in asa fel incat o prezumtiva datorie de 19 miliarde de euro a Germaniei catre Romania, ar fi fost stearsa. Ma scribi obscuri pe fituici si mai obscure, sunteti atat de prosti? Eu personal nu stiu sa spun daca exista aceasta datorie sau nu. Stiu insa ca o asemenea actiune este strict de competenta unui executiv iar negocierile pentru o asemenea hotarare ar dura ani buni. Rau de tot sunteti plecati cu pluta pe viitura care aduce prosti.

Ar fi dezamagitor, descuranajt si destabilizator sa aflam la un moment dat ca actiunile de incepere a unui act de justitie sunt doar manifestarile jocului de interese si concursului de dat la gioale al unor poli de putere cvasiinvizibili. Si nu, nu ma refer la „oculta mondiala”, la masonerie sau agenturili straine. Este bine daca se toarna corupti pe corupti dar la final ar ramane niste capi care sigur vor vrea sa stapaneasca totul. Or in situatia asta devine imperios necesara instituirea unor reguli stricte si eficiente de control al activitatii tuturor institutiilor angrenate in realizarea actului de justitie. De la cele mai de jos instante de judecata, procuraturi si politii judiciare pana la cele mai inalte. V-am mai spus-o cand nimeni nu o spunea inca. Ca sa nu avem vorbe. Nimeni nu are voie sa se joace cu destinele noastre. Ceea ce la ora actuala sunt elementele unei bucle de autoreglare, functioneaza numai de forma si ineficient.

Comunicatorii PSD spun intr-un glas mai viguros decat acel cor al sclavilor din Aida „oamenii raspund personal”. Pare sa fie ultima gaselnita disperata ca sa indeparteze perceptia de coruptie generalizata la varful partidului incepand cu primarii si presedintii de consilii judetene din teritoriu. Pacat de sustinatorii vostri. Multi dintre ei chiar cred in voi. Cam greu, copii. V-ati batut joc de ceea ce inseamna doctrina de stanga. Bine ca nici cu dreapta nu imi este rusine. Ar fi trebuit sa va demiteti tot ce este la varf inca de acum un an sau doi. Doar in felul asta ati mai fi avut o sansa sa schimbati cat de cat perceptia in ceea ce va priveste.

Asa cum spuneam inca de acum un an, exista si trebuia sa existe viata si dupa Basescu. Uite ca putem trai si fara Antonescu si fara Nastase si fara Voiculescu. Oare Ponta chiar are impresia ca ne-am prapadi toti daca ar disparea el? Ia incearca-ne, bai limba! Problema nu este ca noi putem trai fara oricare dintre ei. Problema este ca noi suntem obligati sa traim cu ei.

Tara niciodata nu este statul. Statul insa se face ca ploua.

Despre exercitarea puterii.

Din punctul meu de vedere o comisie de control a activitatii unui serviciu de informatii nu ar trebui sa fie compusa din politicieni ci din specialisti proveniti NUMAI din societatea civila. De asemenea consider ca in componenta segmentelor institutionale de control a activitatilor desfasurate in justitie, trebuie sa fie prezenti si specialisti din societatea civila. Iar toti acesti specialisti sa nu fie numiti tinandu-se cont de un anumit algoritm politic. Politicul trebuie sa isi restranga aria de actiune si influenta cum la fel activitatea serviciilor trebuie riguros controlata pentru a putea preveni din timp orice tendinta de derapaj de putere. Activitatea organelor de cercetare, ca si cea a serviciilor, nu trebuie ingradita sub nicio forma dar in acelasi timp trebuie sa existe parghii legale consistente de control si eventual de amendare a activitatii lor pentru prevenirea abuzurilor si exceselor de zel. Asa cum am mai spus, nu institutiile pot sa greseasca ci oamenii care le conduc. Si atunci numai existenta unor prevederi legale ferme pot preveni derapajele, abuzurile, bunul plac sau arbitrariul. Evident asta ar insemna ca elaborarea legilor sa fie facuta de catre specialisti. Doar decizia adoptarii legilor sa fie politica. Toate astea pentru ca puterea, nu-i asa, se exercita pentru cetatean si in numele cetateanului nu in detrimentul libertatii si stabilitatii lui. Deocamdata statul este stapanul cetateanului si nu aparatorul intereselor cetateanului. Asa cum am mai spus, tara nu este niciodata statul. Statul trebuie sa lucreze in interesul tarii si nu invers.
Evident scriu pe nisipul din pustiu fredonand urletul la luna plina. Sunt constient de lucrul asta. Si eu traiesc tot in tara in care deontologii partizani domina agenda publica si canalele prin care informatia patrunde in mintea cetateanului. Nu are importanta. Inca imi mai dau dreptul sa am un punct de vedere.

 

16 februarie

Intre respect si forta

Din punctul meu de vedere, privind lucrurile prin prisma a ceea ce presupun ca este legiferat, o institutie oarecare (DNA, DIICOT, SRI, SIE, Caminul de Batrani, Herghelia Pasunista, Copiii Dezaxati sau orice alta institutie publica) nu poate comite abuzuri. Oamenii care le conduc insa, da.
In cateva randuri (de foarte putine ori de altfel) mi-am mai spus parerea despre Elena Udrea. Ba nu am comentat in niciun fel despre posibila ei vinovatie. Consider ca numai o instanta de judecata poate da un verdict ferm. Evident nu am incredere ca orice instanta de judecata este in stare sa dea un verdict drept. Ba dimpotriva! Am o parere destul de proasta despre multe dintre solutiile date in instantele inferioare iar parerea mea se bazeaza pe o multime de exemple. ICCJ insa a demonstrat ca are oameni capabili, cu o conduita profesionala fara dubii. Numai ca ceea ce se intampla acum in cazul Elenei Udrea miroase de la distanta destul de mare a abuz. Poate chiar a vendeta. Este singurul politician asupra caruia DNA pogoara cu generozitate un potop de acuzatii de iti vine sa crezi ca Nutzi este chiar capo di tutti capi din toate timpurile. Or inteligenta domniei sale nu ii da dreptul sa ravneasca la asemenea onoare. Chiar nu inteleg (asta neinsemnand ca seful de facto al SRI ar fi sau nu ar fi vinovat de ceva) de ce un denunt fara dovezi certe facute impotriva acestui sef nu este luat in seama de catre DNA iar un denunt, tot fara dovezi certe, al unui delator de meserie impotriva doamnei Udrea este imediat transformat intr-o cerere de arestare. De departe situatia asta iti trimite gandul la dubla masura. In cel mai bun caz. Ii atrag atentia doamnei Kovesi ca exact acest exces de masuri si acest tip de abordare poate slabi considerabil increderea societatii civile in DNA, in special, si in organele de cercetare, in general. Sau cumva pe doamna Kovesi o doare fix in pix de societatea civila? Posibil. Doamna draga, puterea, credibilitatea unei institutii de forta dintr-o societate democratica consta in capacitatea ei de a fi impartiala si de a impune respectul legii si nu in capacitatea de a-si impune forta cu orice chip. Pentru ca atunci cand se intampla asa, limita abuzului de putere este mult prea usor de trecut. Iar la un moment dat o asemenea abordare duce intai la decredibilizare, apoi la negarea activitatii institutiei in discutie si in cele din urma la lupta impotriva unor asemenea institutii. Si de cele mai multe ori aceasta lupa o vor duce exact cei care ar putea fi incriminati pentru ilegalitati. Forta trebuie castigata prin respect nu prin abuz de forta. Dati senzatia ca nu aveti nimic in mana si atunci incercati sa apucati orice fir din afara ghemului in speranta ca pana la urma veti da de un capat de care sa trageti. Or asta se numeste incropeala nu profesionalism exercitat impartial.

Toata lumea vorbeste despre „guvernul din umbra”. Se refera cumva la guvernul la racoare? Ca avem, ca numar, macar doua cabinete condamnate sau cercetate. Si numarul tot creste. Concurenta si competitie, nenica. Intre timp absurdul este concurat temeinic cu cererea de incuviintare a arestarii a unui parlamentar deja arestat. Imi scapa mie ceva sau excesul de zel a atins cotele unui absurd nesedat? .

 

15 februarie

Am mai scris si acum doua zile despre semnificatia votului de protejare a domnului Vosganian. Poate cu ocazia asta vede si maretul PNL ca preluarea sefiei Senatului este la bunavointa lui Ponta. Nu aveti decat doua posibilitati: fie sa jucati pe fata cu Ponta nu ca pana acum sa faceti opozitie de complezenta, de ochii lumii, fie va luati la tranta cu el. Despre presedintele Iohannis chiar nici nu mai are rost sa vorbim: este habarnist. Iar orgoliul lui si fitele lui de maretie au cam luat-o in freza.

Eu unul nu sunt deloc inspaimantat de amenitarile rusilor ca la o adica ne ocupa in cateva ore. Bluf de mahala. Oricum au o multime de slujitori devotati in tara. Inclusiv la varful politicului. Pe de alta parte, ce sa ocupe? O populatie majoritar saraca careia trebuie sa ii dea sa manance? Singurul segment care chiar ar fi in pericol ar fi justitia. Ar fi interesant de stiut totusi ce s-a discutat la Minsk. Dupa Ialta, Malta si Minsk in firescul lucrurilor ar fi o intelegere la Novosibirsk. Haraso?

Drobul de sare si ocaua mica

Am urmarit ieri seara buna parte din interviul cu domnul Sebastian Ghita. Nu pentru ca m-ar fi interesat ce ar fi avut de spus domnia sa ci doar ca sa il incadrez cat mai exact ca individualitate. Sunt mai mult ca singur ca individul asta nu a citit mai mult de o suta sau doua de carti si nu dintre cele esentiale. Genul de grandoman incult foarte usor de depistat cand minte si cand bate campii. Probabil are abilitatea innascuta a jmecherului care stie sa impresioneze, sa se umileasca, sa linguseasca si sa-si loveasca apoi aliatii dupa ce si-a atins obiectivul. Individul mi s-a parut de inconsistenta aproape absoluta. Genul care, din cauza unei educatii deficitare, isi construieste discursul pe tipare si lozinci. Genul pe care oricat de bine l-ai imbraca, tot i-ai descoperi urme de jeg la gat sau sub unghii sau intre degetele de la picioare. Zau ca Marian Vanghelie are niste clase comportamentale deasupra lui. Macar asta este genul de golan de cartier cu arbore genealogic incert dar care daca are ceva sa iti zica, vine si iti trage direct un cap in gura. Pe cuvantul meu ca nu mi-as fi pierdut timpul cu piticul asta ajuns in functii inalte daca o multime de alti tampiti nu ar fi inceput sa isi bata capetele cu valurile facute de prodigioasa activitate de dat cu bata in balta a ipochimenului. A fost suficient ca un individ (probabil turnator; ar fi o jignire pentru orice serviciu de informatii sa il aibe pe asta ofiter acoperit) complet lipsit de consistenta sa rosteasca un adevar atat de evident de multe zeci de ani, pentru a impresiona si a se da rotund, ca o intreaga armata de oameni sa considere lucrul asta marea dezvaluire. Pai ma retardel, in lumea post-feudala toata lumea spioneaza pe toata lumea si racoleaza politicieni, jurnalisti, oameni de afaceri, judecatori, procurori, oameni simpli. Ce mare dezvaluire ai facut tu? Ca daca ne invartosam putin, aflam despre fiecare pentru cine spionati. Afirm ferm ceea ce am mai afirmat: nu, noi nu suntem sub spectrul pericolului rusesc. Daca tara asta este amenintata de vreun pericol atunci acest pericol il reprezentam numai noi insine. Putin, acest monstru saltimbanc blufeaza extrem de mult tocmai pentru a-si putea tine in mana proprii conationali. Evident ca poate deveni un pericol mondial dar nu pentru ca ar fi puternic ci pentru ca este iresponsabil in megalomania lui. Asa ca stimati analisti, ce dracu este cu voi? Chiar muscati atat de usor diversiunile?

 

14 februarie

Pai ma Calin Anton Beton Marcu Arcu Popescu Tariceanu, daca in cazul lui Vosganian a fost vorba despre o decizie politica concretizata printr-o decizie de guvern, atunci nici Videaunu nu ar trebui incriminat nici Udrea nici oricare alt ministru nici tot ceea ce urmeaza in cazul Microsoft, EADS si cam nimic din ceea ce este legat de coruptie la nivel inalt pentru ca, nu-i asa, totul este decizie politica. Ce dracu cauti tu in politica cu un asemenea rationament beteag?

 

13 februarie

Pariu ca si PNL-istii si PDL-istii joaca fiecare la doua capete? Ieri PNL-istii au aratat ca isi baga picioarele in autoritatea lui Iohannis si ca o socotesc pe presedinta lor doar o marioneta devotata careia daca nu vor reusi sa ii taie firele care o tin legata de Cotroceni, sigur o vor inlocui intr-un moment prielnic. Garantat cei care ieri au aratat ca vor sa ii mai dea o sansa lui Vosganian sa mai piarda inca o data un Nobel (chestia asta o face foarte bine) in libertate, abia asteapta sa plece impreuna cu el langa Tariceanu. Deci langa Ponta. Cred ca in scurta vreme Iohannis va invata ca a fi presedinte de tara nu inseamna doar sa astepti sa ti se deschida portiera la masina si sa iti arunci nervos-parvenit hainuta pe masina. Are toate sansele, daca nu reuseste sa se trezeasca din mahmureala unui succes electoral care nu i se datoreaza absolut deloc, sa ajunga doar profesorul in spatele caruia elevii se stramba, il ingana si ii lipesc hartiute cu mascari pe spate. Totul depinde de cat de fidele ii sunt serviciile si procuraturile. Din ceea ce arata ca a invatat in doua luni, nu se poate trage deloc concluzia ca ar putea sa faca fata. Dar, asa este, de bibelou de pus in vitrina din sufragerie, pare sa fie bun. Mai un discurs gaunos in Parlament, mai un mesaj catre romani, golit de continut, pe facebook, mai o chestie de fotografie de grup cu ailalti si in felul asta timpul trece, leafa merge. Omul asta nu se implica nu pentru ca ar respecta niste principii ci doar ca sa isi conserve stabilitatea propriei functii.

 

11 februarie

Romania bine tacuta

Am sa scriu un lucru care cu siguranta va va scandaliza pe toti clampaii visceralizati pentru care a gandi dincolo de paradigme partizane este un lucru imposibil. Si aia pro si aia contra. Indiferent daca este vorba despre Elena Udrea, Coldea, Iohannis sau mai stiu eu care dracului alt pigmeu ajuns sef de trib in mahalaua numita Romania. Pe majoritatea oamenilor din tara asta nici macar in dos nu ii doare de toti astia. Si nu pentru ca ar gandi impartial sau pentru ca s-ar ridica deasupra mizeriilor lui Ponta sau deasupra gestului de parvenit al lui Iohannis sau deasupra gesturilor de o teatralitate complet desantata a lui Udrea sau deasupra spagilor generoase care se plimba in tot spectrul politic. Pur si simplu pe oameni ii doare fix in pix de voi toti. Si de politicieni si de sustinatorii lor sau detractorii lor aflati in deficit hormonal. Oamenii pur si simplu au probleme marunte dar de care depind la modul cel mai propriu vietile lor anoste care pentru voi toti nu inseamna nimic. Pe unul il doare al dracului de tare o masea. Altul nu intelege de ce dracu i-a venit atat de mult la intretinere. Un altul nu mai stie de unde sa rupa cativa lei pe luna in speranta ca va reusi totusi sa faca un concediu de cateva zile la vara. Un altul nu stie cum sa reactioneze la insultele sefei lui care este amanta sefului mai mare si care are impresia ca datorita acestui lucru destinele tuturor subalternilor trebuie sa se prelinga printre labiile ei. Un altul se intreaba ce ar mai putea sa vanda ca sa faca fata cheltuielilor din ce in ce mai mari. Un altul suspina de grija copiilor plecati departe. De ce credeti voi toti ca ati fi buricul pamantului si ca totul se invarteste in jurul vostru? Pur si simplu insemnati mult mai putin decat acei oameni care au probleme si nu inseamna nimic pentru nimeni. Este Romania (lucrului) bine facuta, bine orbita si bine surda si muta.

Da bai Traiane, asa trebuie abordata problema. Nu cu istericale, cu dramolete, cu gesturi complet gratuite, cu bagat degetul in nas sau cu tras pe nas. Tare imi este insa ca nu sunt prea multi in PMP (si in general in politichie) care sa inteleaga cu ce se mananca politica mare si nu aia de gradinita de mahala practicata la greu in tara asta. Citesti oare ce scriu eu zi de zi?  Ma indoiesc. Dar pe ai tai tot ar trebui sa ii pui sa citeasca. Si nu numai pe ai tai.

Fostul presedinte Traian Basescu, in scurtul interviu de astazi, a afirmat ca are incredere in instantele de judecata si a acreditat ideea ca acestea nu gresesc niciodata. Nu a spus „in justitie” ci in „instantele de judecata”. Ce s-a schimbat de la ultima declaratie facuta in decembrie? Isi mai aduce aminte cineva ca si atunci a afirmat ca trebuie sa se instituie un control parlamentar mult mai eficient asupra serviciilor? Fac ceva americanii si europenii in momentul asta iar noi societatea civila nu vedem? Restul gandeasca fiecare cu capul lui.

Domnul Maior a spus in ultimul sau interviu: „Daca se intampla ceva, stiu catre cine sa arat cu degetul”. Era un avertisment (in genul „stiu ce ai facut asta-vara”) sau o atentionare sa fie lasat in pace? Exista vreo legatura intre fragilizarea SRI din zilele astea si situatia internationala? Intrarea SRI sub lumina reflectoarelor este o actiune de destabilizare sau o actiune de curatenie? Cine vrea destabilizare si cine curatenie? Care sunt taberele? Cine sunt baietii buni si cine baietii rai? Si as mai avea intrebari.

Lasati dresura la usa

Acu daca o sa si vreti sa mi-o scoateti pe Elena Udrea Mata Hari de Plescoi sau Dorohoi a politichiei romanesti, chiar ca ma apuca dracii. Este a treia oara cand „personajul principal” al scrierii mele este Elena Udrea. In primele doua dati am incercat sa ii sugerez sa fie si sa aibe o prezenta mai inteligenta, chiar daca stiam ca ii este imposibil. Toti tampitii au impresia ca eu nu am altceva mai bun de facut decat sa imi umplu timpul cu existenta ei.Se inscrie extrem de bine in limitele mediocritatii politicianului roman. De inteligenta medie, chiar daca ea are proasta inspiratie sa creada ca este o geniala, si-a cucerit notorietatea de femeie inteligenta cu nurii domniei sale pentru ca un barbat mediocru confunda extrem de usor sex appel-ul cu inteligenta. Exact inteligenta medie de „dama bine” constienta de sine a facut-o sa treaca drept o inteligenta de exceptie pentru ca de cele mai multe ori o femeie frumoasa care este inteligenta, din cauza autosuficientei uita sa mai fie si inteligenta. Or atractia pe care a vazut de tanara ca o imprastie in jur, a transformat-o in narcisista egolatra perfecta. Exhibitionismul a devenit destul de repede un soi de alter natura dominant al prezentei domniei sale in societate. Lipsa insa a unui rafinament si stil innascut si cultivat insuficient in timpul primei perioade a maturitatii, combinat cu o golaneala joviala, au facut din ea femeia politica de succes. Pun pariu ca toti mediocrii care au roit pe langa ea ii priveau intai sanii, fesele, coapsele si soldurile ei dupa care isi astupau urechile cu perspectiva unor fantezii si abia apoi ii ascultau cuvintele. Succes garantat in fata prostilor. Ar fi trebuit sa ii priveasca ochii si gura inainte de toate. Eventual sa si asculte cum ii suna timbrul vocii si cum articuleaza cuvintele. Un golan veritabil de cartier stie ce spun. Asa ca zau, lasati-ma cu povestile astea cu femeia malefica ce a mutat din loc muntii politichiei romanesti si a invartit pe degete totul. I-a invartit pe degete pe toti mediocrii. Mare realizare! Ceea ce i se intampla acum i se intampla tot din cauza narcisismului si egolatriei sale (chiar nu observa nimeni ca vorbeste despre sine numai la persoana a treia singular?) exacerbate care a alunecat maladiv spre demonstrativ si dat cu tifla. Evident ca ii poate manipula pe prosti. Dar macar tineti cont ca nu toti suntem prosti. Este un gen infiorator de comun de femeie. Iar asta nu avea cum sa faca din ea un politician de exceptie. Evident ca in cele din urma a cazut victima altor mediocri. Ca doar sunt mai multi. Punct!!! In rest este treaba justitiei. Toate astea insa nu pot sa ma orbeasca atat de mult incat sa nu mai constat ce nu este in regula sau este suspect in toata tarasenia asta cam cusuta cu ata alba, din punctul meu de vedere.

Vosganian considera ca este ceva mai bun decat pentru a lustrui clante la parchete. Ma tristule, te referi cumva la lustruit bastoane? Eventual ca fetita tragica in puscarie. Ca barbat dovedesti ca nu poti sa fii.

Diferenta dintre politicieni si toti hotii care isi fac mici averi pe dincolo consta in faptul ca primii au ramas in tara si fac mari averi. Dracu v-a pus, ma, sa plecati in ale strainataturi? Aaaa…. Stiiiiuuu! O sa imi ziceti ca aici nu mai aveati loc de primii. Concurenta mare, nenica. Asa este in economia de piata. Ma rog… hotia de piata. Acu drept este ca este chiar deprimant sa dai cu tunul si sa nu mai gasesti hoti de buzunare ci numai hoti de garnituri de vagoane.

 

10 februarie

Recomand scolilor de politica, taberelor de vara, iarna, toamna sau primavara ale partidelor ca in programa de pregatire un loc insemnat sa fie ocupat de capitolul „pregatirea politicianului pentru arest preventiv”.

Ma huiduicilor, pe bune ca eu nu va inteleg. Cu ce este mai vinovata Elena Udrea (in cazul in care va fi gasita vinovata) fata de un Nastase, Voicu, Voiculescu, Nicolescu, Fenechiu si toti ceilalti sau prezumtivii puscariasi Hrebenciuc, Sirbu, Ponta, Ghita, Grebla, Vosganian sau Videanu? Ca nu sunt in discutie sume mai mari decat la ceilalti. Si atunci pe ailalti de ce nu ii huiduiti? Singura concluzie pe care o pot trage este ca fie sunteti platiti sa o faceti fie voi chiar sunteti si prosti si bolnavi cu nervul.

Mazuru asta de la Paris nu este cel care a afirmat ca a transmis Ministerului de Externe, cu mult inainte de scrutinul electoral, ca or sa fie nevoie de mai multe sectii de votare? Clar! Va fi inlocuit.

Azi ministrul Rus de transporturi (se scrie cumva cu litera mica?) ne-a mai facut cadou inca 600 km de autostrada. Munceste asta la greu… cu creionul pe hartie. Neica, de ce nu folosesti tu hartia pentru avioane? In scurta vreme vom avea mai multe autostrazi decat intreaga retea nationala de drumuri, ulite si poteci.

Deputatul Daniel Savu, fost ofiter SRI: „In urma audierilor de ieri dorinta si impresia mea este ca se va ajunge la Basescu”. Baciule, se intrevede o conlucrare a PSD cu SRI in sensul asta? Vezi cat de prost poti fi atunci cand faci asemenea afirmatii? Pur si simplu impui concluziile. Eu ma intreb la modul foarte serios: cat de frica va poate fi de asta de il vreti mort inclusiv la modul propriu? Am mai intrebat: ma, daca aveti sange in instalatie, de ce nu il omorati? Daca voi si dupa ce nu mai este nimic Basescu, tot va luptati cu el, mi se pare ca sunteti bolnavi. Pe bune.

Ce frumos lucreaza unitatea in cuget si simtiri a politicienilor noului, marelui, sifonatului PNL cu politicienii si mai sifonatului PSD. Astia deja simt cu totii la fel, gandesc la fel, iubesc la fel, urasc la fel.  Ma, pe cand imnul national hitul ala?

PNL si PSD, atentia incordata la mine!!! Nu-i asa ca acum merge justitie la televizor? :)))) Cat de marunti, mediocri si ipocriti puteti fi!!!! Cam toti. 

Sa vezi ce moment glorios pentru istoria Romaniei cand se vor buluci toti sa o filmeze pe Elena Udrea cu catuse la maini. :))))))) Lesinuri, orgasme, ovulatii spontane, urale nationale. :))))) Cu asta am atins apogeul civilizatiei tribale moderne. Ba da prosti sunteti!!!! :)))) Maine va fi exact la fel ca si pana acum.

Buluceala a intrerupt orgasmele multiple ale societatii in pofida faptului ca s-a auzit de doua ori cand a fost invocat simbolul falic al unuia dintre jurnalisti, probabil. Sau poate al unui jandarm. :)))))))))) Doamne, iarta-i pe romani ca sunt idioti. Recunoaste insa ca suntem un popor vesel. De vina ca am scapat afara este gardul carpit prost. Si mai are si gauri mari in el. :))))))

 

09 februarie

Domnul Liviu Pop: „Dumneavoastra ati citit cele 200 de raporturi.” Mai gurita, nu era vorba despre raporturi sexuale. Alea oricum nu se citesc in public. Era vorba despre rapoarte, da? Ca tot ai fost si ministrul educatiei o vreme.
Este pur si simplu magistral modul in care cam tot PSD-ul ia apararea SRI. Ma, nu sunt aceleasi „serviciile lui Basescu”?

 

08 februarie

Nu comentez nimic in legatura cu cele spuse de catre Traian Basescu. Nu de alta dar absolut tot ceea ce a spus el astazi (mai putin cele legate de bucataria interna a institutiei si de elementele de politica internationala aflate in prerogativele presedintelui), eu am spus deja cu destul de mult timp inainte. Un singur lucru as vrea sa adaug: este posibil ca disparitia Elenei Udrea de la varful PMP si prin implicarea lui Traian Basescu in PMP, multi oameni sa se duca catre acest partid. Adevarul este ca directiile de program creionate de catre Traian Basescu nu pot fi infaptuite de catre un partid atat de mic. Deocamdata Traian Basescu este un om mare langa un partid mic. Posibil sa poata sa faca din acest partid un partid de marime medie. Vom vedea. Nu cred deloc in viabilitatea unei aliante cu Aurelian Pavelescu. Atat timp cat PNTCD il are ca exponent pe acest domn, PNTCD nu va fi decat un ecuson (blazon) lipit pe buzunarul de la piept al PMP. In ceea ce il priveste pe domnul Tomac, am mai spus cu mult timp in urma: lasati-l chiar si sa greseasca dar lasati-l sa creasca.

Imi aduc aminte cum in decembrie parlamentarii au invocat ca ziua de 21 decembrie, ziua in care trebuia sa fie facuta investirea oficiala a noului presedinte, este intr-o duminica si ar fi vrut devansarea acelei zile. In idiotenia lor fara limite chiar si o zi mai putin cu Traian Basescu presedinte ar fi diminuat pericolele la adresa lor. Mult trebuie sa va mai temeti voi de va tatatie cururile in halul asta. Iacata ca azi (tot zi de duminica) au dat in clocot sa vina la servici ca sa o crucifice pe Elena Udrea. Sa nu te apuce rasul? 

Le doresc celor de la DNA ca si celor de la SRI sa stie foarte bine ce fac pentru ca daca se demonstreaza cumva ca in cazul Elenei Udrea este ceva in neregula, ca este vorba chiar si despre cea mai mica urma de abuz sau reactii dictate nu de aplicarea legii ci de un soi de actiune punitiva, atunci s-a dus dracului si MCV si tot. Iar eu asa cum am iesit in strada pentru sustinerea DNA, tot asa de bine pot sa ies si impotriva DNA daca un ceva cat de mic dovedeste ca nu legea le guverneaza activitatea. Asa cum am mai afirmat, Elena Udrea nu se regaseste printre preferintele mele dar prea se bat cap in cap niste chestii. Prea este graba mare rau de tot. Fie este un ceva extrem de bine ascuns si nimeni nu ne spune nimic, fie din graba asta se pot trage concluzii referitoare chiar la stabilitatea statului prin manifestarea unei puteri prea mari a unor institutii, putere care poate duce la dezechilibre foarte mari in functionarea statului. Mai pe scurt: actiunile impotriva Elenei Udrea au dimensionarea reactiva ca si cand Udrea ar fi capul intregii operatiuni Microsoft, EADS, Bechtel, retrocedari si marile privatizari la un loc. Imi este foarte greu sa cred ca doamna Udrea ar fi chiar atat de dotata incat sa le gestionze singura pe toate. Imi doresc din tot sufletul ca instantele de judecata sa faca lumina. Iar daca cumva se va demonstra ca a fost vorba despre un exces de forta, vreau sa cada capete. Daca nu, imi cer de pe acum scuze ca i-am pus sub semnul intrebarii. Eu astept. Poate au vazut „observatorii” ca nu prea am greturi si nu ma opresc chiar usor cand mi se pune pata pe ceva care are legatura cu terfelirea principiilor.

 

07 februarie

Sunt gafe datorate unei echipe de consilieri complet habarnista sau presedintele Iohannis arata mai mult decat ar vrea sa se vada din cauza unei pregatiri complet deficitare pentru aceasta functie? Eu inclin catre o varianta care le combina pe amandoua. Ceva in genul cum e turcul si pistolul. Dupa ce cu ceva timp in urma a decorat un personaj contestat pentru legaturile lui legionare si pentru antisemitismul sau, acum a venit randul a doi inalti functionari ai statului a caror implicare in actiuni in conflict cu legea a fost intens mediatizata. Probabil presedintele a vrut sa ii imbuneze acordandu-le cate o medalie aratand in felul asta ca il doare fix in pix de toata societatea civila. Dom`le pres., ne pregatim pentru o restauratie de zile mari pe tacute si bine facuta?

Ne nastem sub spectrul lui „totul este posibil” si murim sub imperiul lui „nu mai este nimic de facut”. Intre astea doua limite multi dintre noi au impresia ca lumea se termina odata cu subiectul in cauza cand, de fapt, numai lumea fiecaruia dintre noi se termina odata cu noi insine. Golul dintre cele doua limite ni-l umplem cu suferinte, cu bucurii, cu mult cenusiu si cu o zbatere continua din care la sfarsit nu am inteles mai nimic. Pe cei mai destepti dintre noi sfarsitul ii duce (ar fi trebuit sa scriu „ne duce”, nu-i asa? wink emoticon ) la intrebarea „qui prodest?”. Tanarul nu se deosebeste de batran decat prin numarul anilor, potenta sexuala si evolutia intelectului. Restul, cei care cred ca deosebirile sunt mult mai multe, sunt capabili doar de baliverne si s-au nascut morti. Ii indemn doar sa astepte sa se termine. Se va intampla destul de curand.

Redesenarea frontierelor statelor avand ca motivatie rezolvarea problemelor etnice nu este decat o forma primitiva, tribala de manifestare a instinctului animalic de dominatie prin forta si nu o actiune rationala de protejare a unei minoritati. Restul este propaganda si manipulare. Lumea insa este mult prea slaba sau prea interesata ca sa mai si caute solutii etice si echitabile pentru toti cei interesati. Din punctul meu de vedere intotdeauna fortei brute trebuie sa i se raspunda cu o forta inzecita: animalul nu stie decat de frica.

Scriam in momentul in care incepuse sa se vorbeasca despre candidatura domnului Melescanu la prezidentiale, deci mult inaintea lui Cristoiu chiar daca el se lauda ca a fost primul care a afirmat-o si mult inainte ca presedintele Basescu sa o spuna public, spuneam ca banuiesc implicarea unor oameni din servicii in campania electorala de o parte sau alta si ma pozitionam ferm impotriva a asa ceva spunand ca lucrul asta ar putea sa decredibilizeze serviciile in ansamblu lor din cauza unor oameni, pe de o parte, iar pe de alta parte ar distruge unitatea acestor servicii. Eu unul am convingerea ca aceste servicii chiar s-au profesionalizat foarte temeinic in ultimii zece ani. Si ar fi pacat ca din cauza catorva insi sa fie aruncata anatema asupra tuturor. Cu atat mai mult cu cat ar fi complet nedrept, complet impotriva intereselor tarii si exista pericolul sa fie fragilizata chiar capacitatea tarii de a face fata unor diverse provocari venite atat din exterior cat si din interior. Atunci ca si acum imi expuneam convingerea ca Parlamentul ar trebui, printr-o comisie specializata dar compusa din oameni asupra carora sa nu planeze niciun fel de suspiciune si a caror copetenta sa fie deasupra oricarui dubiu, sa exercite un control riguros asupra activitatii serviciilor tocmai pentru a se preveni deviatiile atitudinale ale unor indivizi care nu numai ca nu reprezinta toata masa de lucratori ai acestor servicii dar care nu ar trebui sub nicio forma sa ajunga la o prea mare putere de a controla si de a influenta viata politica si civila a societatii. Udrea sa fie pedepsita daca a gresit cu ceva dar obligatoriu acuzele ei trebuiesc verificate fara partinire si cu totala responsabilitate.
Eu insa sunt prea mic sa ma ia cineva in seama.

Nu stiu si nu ma pronunt asupra unei posibile vinovatii a Elenei Udrea si nu ma pot pronunta asupra acuzelor ei la adresa unor oameni din diverse domenii. Nu pot insa sa nu imi pun o intrebare pe care nu si-o pune nimeni si la care nici Elena Udrea nu incearca sa raspunda: de ce „s-ar dori” (chiar nu ma impac cu acest mod impersonal) eliminarea, reducerea la tacere a Elenei Udrea? Care ar fi mobilul? Doar pentru ca unora le este antipatica? Doar pentru ca vor unii sa si-o faca amanta si nu reusesc fie pentru ca sunt urati sau pentru ca nu au dotarea necesara sau au buzunarul prea gol? Oricum, prea multa paranoia si prea putin profesionalism in abordarea tuturor aspectelor ce deriva din toata povestea asta. Dar tot ar trebui verificat totul. Intrebarea fireasca este doar una: cine ar putea sa o faca, cine ar avea vreun interes major in buna functionare a tarii ca sa o faca?

 

06 februarie

Viata ca o anomalie

Iti arunca viata uneori in fata cate un om complet neluat in seama de catre toti ceilalti dar care, sub o fata urata, inauntrul unui corp diform si o minte sub medie ca performante intelectuale, dupa standardele comune, Dumnezeu, hazardul, predestinarea a facut cuibar binelui.
Nu urmaresc decat total intamplator emisiunile lui Maruta de la Pro Tv iar cand o fac nu rezist mai mult de cinci pana la zece minute. Inclin sa cred ca si acest caz este mediatizat in primul rand din cauza nevoii bolnave si pe masura cinice de a face audienta. Dincolo de lucrul asta insa exista esenta binelui.
Pe scurt: o femeie a carei viata a inceput prin a fi abandonata la nastere de catre chiar mama ei reuseste dupa ani de zile sa isi intalneasca sora, si ea abandonata de catre aceeasi mama, la nastere. Mama lor este bine merci in Belgia si se pare ca si dupa ce a aflat ca cele doua fiice ale ei traiesc, nu a dat in clocot sa refaca legaturile rupte. Femeia despre care vorbesc a crescut in orfelinat. Adulta fiind, bruma de castig pe care il realizeaza sporadic il imparte cu alti oameni: batrani din camine da batrani, copii orfani pentru care face voluntariat si carora le bucura Craciunul costumandu-se in Mos Craciun (le cumpara cadouri modeste din bonurile ei de masa), oameni nevoiasi. Ba mai mult, in pofida faptului ca mama ei nu are nici urma de sentiment matern, plange dar se ofera totusi sa ii trimita bani si mamei ei ca sa isi plateasca datoriile. Chiar daca aceasta nu are nevoie. Iar omul asta se afla acum pe patul de spital: i s-au descoperit doua tumori in stomac. Singura, bolnava, continuand sa iubeasca ceilalti oameni si pe mama ei care a abandonat-o la nastere. Aaaa… un amanunt „fara importanta”: nu vrea nimic pentru ea. Vrea doar sa traiasca… Si ii este frica de moarte. Dumnezeule, tu ai plecat in Dubai sau Maldive cu Ponta?
Sunt atat de multe intrebari derivate dintr-un soi de revolta surda… Intrebari care ii vizeaza pe imbuibatii corupti, pe toti cei care trec nepasatori prin viata, pe toti cei pentru care puterea dobandita (politica sau financiara) nu inseamna punerea ei si in slujba celorlalti oameni ci doar in folosul propriu. Oamenii nu le sunt decat un numar intr-o statistica, un vot sau doar o unealta pe care o arunca atunci cand unealta cu pricina nu le mai foloseste. Inca o data, Doamne: nu crezi ca stai prea mult in concediu?

 

05 februarie

Un presedinte pentru calul meu

Este induiosator felul in care toti cei care ar putea sta in calea destinului presedintelui Iohannis cad ca popicele lovite de locomotiva. Ce-ti este si cu vointa divina, dom`le! Reiau informatiile de ansamblu: in numai sase luni, dintr-un cavsinecunoscut dar oricum obscur primar al unui oras de marime submedie asupra caruia planau greu tot felul de vorbe niciodata dovedite (deci fumul fara foc) a avut „ghinionul” sa ajunga direct prim-vicepresedinte al PNL (cu derogare de la statut), apoi presedinte al PNL dupa care, iarasi „ghinionul” (al lui? al celorlalti ca in cazul profesorilor?), intr-o conjunctura favorabila creata nu de calitatile si capacitatile lui ci de nemultumirea populatiei (asta dupa ce iarasi ca popicele au cazut toti ceilalti contracandidati), ajunge presedinte de tara. Numai domnul Ponta nu cade? Vreo concluzie ceva? Sunt cei doi, opozanti? In tot acest tabloul idilic cu gesturi pasunist-patetice indoliate cu discursuri extrem de sforaitoare din cand in cand, acest presedinte pe care soarta il iubeste, nu are minima decenta sa iasa in fata alegatorilor sai (carora le este dator vandut dar el nu socoteste ca ar fi asa) nici macar atunci cand STATUL este pus sub semnul intrebarii prin acuzele aduse unor institutii care contribuie la stabilitatea statala. Bun, interesat si interesant presedinte, nu-i asa? Totul intr-o opaca transparenta desavarsita ca si cand restul cetatenilor nu ar fi interesati absolut deloc de ceea ce se intampla cu tara in care traiesc. Asa in subsidiar… pentru ceva mai putine activitati prezidentiale contestabile prin prisma Constitutiei, Traian Basescu a fost suspendat de doua ori in zece ani. Cu ce drept constitutional recomanda justitiei sa nu fie o supra-putere in stat? Cu ce drept constitutional, fara sa se consulte cu cineva, cere ridicarea MCV? Ca doar s-a vazut ce raport am avut. Cu ce drept constitutional spune ca politicienii nu trebuie sa tina cont de ceea ce vor cetatenii pentru ca doar ei sunt elita politica (si a mai aparut sintagma asta de cateva ori in fomfaielile presedintelui), singura care stie ce trebuie facut? Cu ce drept constitutional impune (acolo unde ii convine ca imagine) agenda Parlamentului? In virtutea carei prevederi constitutionale NU intervine atunci cand statalitatea este pusa sub semnul intrebarii? Intrebarea mea este urmatoarea: domnule presedinte, eu care te-am votat in turul doi, am vreo garantie ca te-ar putea interesa soarta cetateanului inaintea dorintei tale ariviste de a fi unicul, magnificul, imperialul, despotul?
Toata lumea se intreaba prosteste „de ce tace Traian Basescu?”. Mie mult mai importanta mi se pare intrebarea: are Romania presedinte al romanilor?

Pericolul supradimensionarii competentelor

Evident eu nu sunt in masura sa emit puncte de vedere pertinente asupra activitatii institutiilor statului pentru ca mai mult decat informatiile devenite publice prin intermediul presei, nu am niciun fel de informatie. Lucrul asta insa nu ma impiedica sa gandesc, sa imi pun intrebari si sa trag niste concluzii. Chiar daca incomplete. Nu pot de exemplu sa nu constat ca au fost dese cazurile de ministri, procurori sefi, judecatori iar acum si cazul unui judecator CCR numiti de catre Traian Basescu si care ulterior au fost incriminati pentru diverse fapte in contradictie cu legea. Iar aceste acuze au avut la baza interceptarile telefonice facute de catre SRI, denunturi aflate in portofoliul DNA sau DIICOT cu mult timp inainte de data numirilor. Iar in cazul asta pot trage doar doua concluzii: fie Traian Basescu a stiut de fiecare data fie SRI, DNA si DIICOT nu au socotit de cuviinta sa ii aduca la cunostiinta PRESEDINTELUI tarii suspiciunile care planau asupra acestor personaje. Mie unul nu mi se pare deloc normal ca in numele confidentialitatii unor cercetari serviciile si procuraturile sa tina ascunse de presedinte aceste informatii. Cine le da voie sa decida ce este normal pentru tara si ce nu? Oare numirea unui ministru, unui procuror, unui judecator sau unui judecator CCR nu este un lucru de interes national de care presedintele tarii nu avea voie sa stie? Copii, ori reglementarile sunt anormale ori voi ati sfidat regulile democratice si ati calcat pe bec cu buna stiinta de foarte multe ori. Exact din aceste motive mie unul mi se pare imperios necesar sa existe un control parlamentar eficient, competent si profesionist asupra tuturor acestor institutii pentru ca dincolo de independenta lor fireasca, intre toate institutiile statului trebuie existe o interconectare si o interdependenta care sa nu dea voie niciunuia dintre ele sa o ia ca vaca pe aratura.

Nu cumva DNA, dintr-un exces de zel usor ingrijorator si cumva abuzand de forta sa dar si cu concursul unor instante care vor sa se incadreze cu orice chip in trendul vremurilor, se ajunge la abuziva solutie ca cei care nu vor sa colaboreze, turnand la randul lor mai departe, sa fie arestati fara sa fie un pericol social real, doar ca masura punitiva ca nu fac pe voie si plac procurorilor si nu ca necesitate procesuala? Intreb si eu nu dau cu parul. Vegheaza cineva? Ar fi cazul!!! Afirm inca o data: nu cred ca este cazul ca principala sau chiar singura modalitate de incriminare sa fie delatiunea si interceptarea. Ne-am intoarce cu 25 de ani in urma. Deja pare ca masura arestarii este o regula si nu o masura exceptionala dictata de situatii exceptionale. Basca faptul ca nu se aplica la toti cei invinuiti intr-o situatie sau alta. Iar lucrul asta da senzatia ca DNA are ceva special doar cu anumiti invinuiti. Parca ar cauta palmaresul si inducerea perceptiei de forta cu orice chip si nu prioritar infaptuirea actului de justitie inainte de toate. Si, din punctul meu de vedere, nu este bine. Se poate ajunge destul de usor intr-o extrema: abuzul de forta.

Mai totdeauna de o constructie nu se bucura cel care a construit-o. Cu ea se va lauda intotdeauna cel care o locuieste, cel care se foloseste de ea. Pe constructor il vei tine minte doar pentru ca te-ai certat cu el la un moment dat, ca intr-o zi a baut o cinzeaca mai mult, ca nu a vrut sa faca ce ii spuneai tu ci s-a tinut de plan… Vreo legatura cu Romania?

 

04 februarie

Lectie pentru golaneala

Ma politicienilor, eu unul nu ma dau in vant dupa Elena Udrea. Nu imi spune si nu mi-a spus niciodata mare lucru ca politician. Mi s-a parut intotdeauna ca abuzeaza de prezenta nurilor femeii (de foarte multe ori intr-un mod fortat si fals) pentru a se impune politic. Iar eu unul socot ca un politician trebuie sa uzeze si sa abuzeze de forta caracterului si de inteligenta. Drept este ca cel putin din fata televizorului este misto ca muiere. Dar pe bune v-a dat o lectie mare si dura rau de tot. Pur si simplu nu are importanta mobilul ei. Poate sa fie la mijloc si fronda si nevoia narcisista de a sfida si disperare. Dar va arata cu varf si indesat ca este in stare sa se ia in coarne cu intreaga lume. Cand apareati pe sticla si acuzati statul politienesc al lui Basescu nu ati avut niciunul curajul sa si aratati punctual cu degetul. Va arata ca nu are nicio greata sa mearga in fata voastra si sa ceara ea sa ii fie ridicata imunitatea nu ca Vosganian, Adam si multi altii care mai ca nu au plans cerand sa ii apere colegii parlamentari. Voi ca niste vajnici terchea-berchea de barbati ce sunteti si ca niste remarcabile fufe nu stiti decat sa cautati cate o fusta mai mare sub care sa va ascundeti in asemenea situatii. Nici macar nu are importanta daca o face bine sau nu. Cert este ca va trage niste zmetii de nu se poate. Dar ce sa simta obrazurile voastre groase cat peretii buncarelor lui Hitler? Cacati votati.

Romania care ne mananca fiecare zi

In spiritul mioritic al marii mediocritati de chivute de mahala: analisti egolatri care s-ar satisface singuri anal daca ar avea dotarea corespunzatoare pe care nu o gasesc nici macar cu mana, comentatori carora balele care le curg din cauza poftelor refulate ii transforma in ipocriti talibani, sustinatori visceralizati de o admiratie aproape gretoasa, politicieni castrati care-si urla potenta in pungile de aurolaci. Si pe langa astia o imensitate de oameni care traiesc de azi pe maine sperand ca intr-o zi se vor trezi din acest cosmar absurd ce dureaza de multe zeci de ani.

Elena draga, oricum ai da-o, daca ai fi spus toate astea acum un an de zile, chiar si fara sa le poti demonstra, ai fi fost Ecaterina Teodoroiu a Romaniei inceputului de secol XXI. Acum ai toate sansele ca si daca ai dovezi sa se intoarca absolut toate impotriva ta. Dar stii de ce? Pentru ca si daca ai fi animata de buna intentie si nu ai face-o doar ca sa te aperi disperat, atatia ani te-ai complacut sa traiesti bine in mijlocul acestei mizerii pe care acum o incriminezi. Iti dai seama ca toti ceilalti vor face corp comun, vor genera un mare anticorp cu care sa se apere de ceea ce pentru ei este boala care ii poate omora? Chiar esti atat ne naiva si nu stii unde ai trait din proprie vointa fara sa faci absolut nimic impotriva acestui sistem? Noi astia no name stim de multi ani ca ticalosia da dovada de o solidaritate fara seaman atunci cand este aratata cu degetul. Or in cazul asta eu unul te-as indemna sa actionezi ceva mai inteligent daca ai niste asi in maneca. Daca nu, accepta ca sistemul la soliditatea caruia ai contribuit si tu, te va strivi. Poate iti transmite cineva mesajul meu.

 

03 februarie

Domnul Georgian Pop, seful comisiei parlamentare de control SRI (sic) ne-a comunicat ca in urma analizei pertinente si competente aceasta comisie a luat masuri drastice si fara echivoc: azi vor face o inspectie la trupele de lupta anti tero. Probabil si raportul comisiei interne a SRI va contine devastatoare dezvaluiri despre implicarea pasaricii africane in migratia pufului de papadie. Eu unul deja ma simt mai in siguanta in tara mea.

Hai ma trageti si voi o comisie parlamentara. Sau asteptati intai sa nasca Firea? Ca pentru un imprumut la CEC ati facut imediat comisie. Drept este ca s-a intors tot impotriva alor vostri. Acu ca Udrea incrimineaza un om din SRI, nu mai este cazul? Si mai lasati-o dracului de manipulare prosteasca atunci cand spuneti ca Udrea ataca SRI. In niciun caz. Ataca un anume om din SRI. Or asta nu inseamna tot serviciul asta de informatii. Ar fi grav daca un om ar fi egal cu o asemenea institutie. Dar nu pot eu sa va cer voua sa intelegeti lucrul asta. Pentru voi un partid este un om, o tara este tot un om. Nu aveti voi treaba cu alea democratice.

Eu chiar nu reusesc sa inteleg. Sau ma prefac ca nu inteleg. Toata lumea, absolut toata lumea discuta intr-un avant pionieresc despre Elena Udrea. Si despre tacerea lui Traian Basescu in incercarea de a-l provoca sa iasa cu declaratii. Ca sa spuna ce? Chiar nu este clar ca Traian Basescu nu ar putea, daca ar face-o, decat sa spuna „V-am mai spus ca este treaba justitiei si asa cum am spus chiar inainte de a-mi termina mandatul, doresc justitiei sa fie atat de independenta incat sa ma cerceteze si pe mine daca va fi cazul.”? A sugera ca toata treaba asta darama „opera” lui Basescu denota un foarte mare amatorism sau macar rea intentie. Dimpotriva!!!! Mi se pare ca toate astea nu sunt decat actiuni menite sa deturneze atentia. Cu Elena Udrea lucrurile sunt clare. Este clar ca si-a ostilizat organele de cercetare pentru ca prea scot astia in evidenta tot soiul de amanunte irelevante menite sa o demonizeze in ochii opiniei publice. Dar mie la fel de clar imi este faptul ca intr-un proces judecatorii vor judeca drept si va fi condamnata sau nu daca va fi gasita vinovata sau nu. Mie complet ingrijoratoare mi se pare acuzatia facuta de Elena Udrea la adresa unui foarte inalt functionar din cadrul SRI si nu la adresa SRI ca institutie asa cum afirma tot felul de guralivi carora le put gurile rau de tot a acoperiti sau a potentiali puscariabili. Mi se pare ca exact lucrurile astea ar trebui lamurite inainte de toate. Pentru ca in cazul in care este asa cum acuza Udrea, statul a fost si este in mare pericol. Chiar ati damblagit cu totii? Mutu exact acum ar trebui sa iasa public si sa recomande limpezirea lucrurilor pentru ca este vorba despre STATUL ROMAN. Si ne afecteaza pe toti indiferent de care parte ne pozitionam sau daca ne doare fix in pix. Cred insa ca este mult prea ocupat cu acomodarea ca sa mai fie si barbat de stat.

 

02 februarie

Ovidiu Tender: „Am venit la DNA cu o plangere mai veche: mi s-a furat un avion.”. Sa mori tu! O bagatela. Un avion acolo. Ce mare chestie? Mama ce avioane dai din tine.

Ma oftic!!!! Constat iarasi ca „mari” jurnalisti si analisti ai tarii asteia spun lucruri pe care eu le-am scris cu multe zile inainte. Ei au surse credibile eu am numai intuitie si creier. frown emoticon Ce dracu nu am mancat eu de nu ma crede nimeni? Ba mai vin si tot felul de prosti pana peste poate care imi spun ca sunt prost. Iar eu ii invit in prima faza sa se comporte civilizat. Pffff….

 

01 februarie

Sa fiu eu al dracului daca inteleg ceva. Seful de facto al SRI este acuzat de coruptie de catre un om politic (nu iau in discutie daca acuzele sunt adevarate sau nu sau daca vreunul dintre cei doi este pe treaba lui/ei sau nu) iar SRI da un comunicat ca va face o ancheta interna. Oare avem o democratie atat de bine pusa la punct incat intr-o institutie subalternii sa poata face o ancheta obiectiva asupra activitatii sefului lor? Exista in cadrul SRI un departament independent intern care are rolul de autoreglare si rolul sa sesizeze si sa amendeze excese posibile? Ma indoiesc sau inca nu am aflat eu in ce tara traiesc. Sunt toate astea manevre de invaluire a lui Traian Basescu facute cu scopul expres de a-l prinde totusi cu ceva, indiferent ce ar fi, tocmai pentru a-l decredibiliza (nu stiu daca pe buna dreptate sau nu) iar in felul asta toata lumea sa uite ca el este promotorul actualei stari din justitie si pentru ca demonizarea lui sa fie mai lesnicioasa avand in vedere ca stie suficient de multe lucruri (presupun) care pot arunca in aer multa lume? Dracu stie. Va avea DNA curajul sa ramana impartial si sa ramana curat? Iarasi: dracu stie. Va avea curajul sa mearga pana in panzele albe fara parti-pris-uri? Ma indoiesc. Iar ultima intrebare pe care mi-o pun este: cine hotaraste si instrumenteaza totul jucandu-se cu destinele noatre ale tuturor? Greu de spus. Daca nu chiar imposibil. Oricum imi sare in ochi faptul ca Elena Udrea si Alina Bica acuza in aceeasi zi (presupun ca nu aveau cum sa isi vorbeasca) iar Ovidiu Tender (si asta aflat cu un picior dincolo de pragul inchisorii) face in aceeasi zi inca un denunt la adresa Alinei Bica. Ca sa vezi! Nu este de neglijat nici faptul ca Elena Udrea face dezvaluiri care nu au legatura directa cu invinuirile aduse ei chiar daca exista legaturi cu persoanele implicate in toate aceste situatii. Cumva ochi pentru ochi si dinte pentru dinte? Ar fi bine sa se dea in gat toti unii pe ceilalti.
Prea multe lucruri par evidente ca sa si fie.

Mie imi ridica mari semne de intrebare urmatorul lucru: absolut toate aceste dosare de coruptie, de trafic de influenta, de furturi masive au avut loc in imediata apropiere a lui Victor Ponta. Ba de catre oameni apropiati lui, ba din cabinetul lui, ba din campul lui de influenta si activitate. Imi este extrem de greu sa cred ca el a reusit sa nu fie atins in niciun fel, sa nu fie implicat in niciun fel. Totusi nu este citat, nu este incriminat, nu este acuzat de nimic. Se afla in spatele lui Victor Ponta vointe intangibile?

Eu chiar ma astept ca seful SRI sa vina in fata celor din comisia parlamentara de control a SRI (despre care stie probabil si cand au avut ultima oara polutii nocturne) si sa recunoasca spasit implorand clementa: da ma, am luat spaga, l-am favorizat pe Ghita, l-am ingropat pe ala si pe ala si vreau sa i-o trag Elenei dar nu stiu cum sa ii atrag atentia asupra mea. grin emoticonEvident toata lumea crede ca asa va decurge audierea, nu? Si uite in felul asta Parlamentul ne arata ca este forta democratica cea mai de temut din tara, nu-i asa? Imi vine sa lacrimez la asemenea film gretos de dulceag. Iar noi toti continuam sa credem in valorile democratice. Minunat!

 

31 ianuarie

Hilar? Descurajant? Derizoriu? Ingrijorator? Toate la un loc si multe altele in acelasi timp. Nu pot decat sa rad, inca o data, sardonic. Punctele mele de vedere ii fac pe fanii Elenei Udrea (ca si in cazul multor altora pe care i-am tot adus in discutie sau fapte sau intamplari) sa imi sara la carotida, iar pe cei care o antipatizeaza visceral pe Elena Udrea de asemenea ii fac sa imi sara la carotida. Cum carotida mea este mare si generoasa, nu este problema sa le fac portie sau sa ii indemn sa stea la rand pe niciunii. Ia incercati voi bibicilor sa vedeti care aveti dreptate. Satisfactia mea este ca dincolo de pozitiile astea extreme mai sunt si o multime de oameni echlibrati care inteleg ca nu am de impartit nimic cu nimeni. Voua celor din ultima categorie pe bune ca va multumesc ca sunteti normali. smile emoticon Sunt convins ca optiunile voastre oneste dar echilibrate ii enerveaza pe multi, pe toti cei care nu sunt in stare sa accepte si alte puncte de vedere ca posibile, pe toti cei care nu sunt in stare sa accepte ca mintile voastre nu sunt deformate de patimi, angoase, visceralitati degradante.

Din ciclul „gura prostului adevar graieste si fara sa vrea”

Victor incriminatul Ponta: „Nepolitic, deja am rezolvat problema, pana rezolvam cine e la putere si cine in opozitie.” Cu alte cuvinte: in cadrul partidului unic in care exista factiuni si pe care noi le numim eufemistic partide, incercam sa va luam fata mimand democraticul joc „hotii si vardistii”. Singura noastra problema este sa dam cu banul si sa vadem cine joaca saptamana asta rolul puterii si cine al opozitiei. Dupa care saptamana viitoare inversam rolurile. Si uite asa sub atenta autoritate a presedintelui va mai tragem inca o teapa. Habarnistilor! Hai ca v-am pus-o in mana.

Ceea ce este o foarte mare ironie a sortii pentru PSD este faptul ca Traian Basescu i-a tinut uniti. Evident ca ei nu vor recunoaste niciodata lucrul asta. Dupa ce nu au mai avut un opozant (PNL+PDL=M PNL nu pot fi socotiti opozanti ai PSD) si-au demonstrat incapacitatea de a fi uniti de altceva decat de sloganul „jos opozantul”. Pai fratii mei de culoare rosie, nu asa se face politica pentru ca uite ce patiti. In momentul in care nu esti in stare sa accepti pluripartidismul si vrei sa fii partid unic caruia nu are voie sa i se opuna nimic, sciziunea este doar chestie de timp. Totalitarismul conducerilor naste miscari centrifuge in randul membrilor. Aviz si M PNL si oricarui alt partid care vrea sa reziste.

Injositor iar noi ne bucuram. Guvernul Norvegiei a alocat 20 de milioane de euro unor activitati de combatere a saraciei in judetul Iasi sprijinind nu stiu ce pentru niste copii. Sa fim intelesi! In niciun caz nu condamn actiunea generoasa a guvernului norvegian. Dar in contextul in care combaterea saraciei unor copii se bazeaza pe donatiile binevoitoare ale altor guverne in timp ce la noi sunt pe rol procese de coruptie care inseamna multe miliarde de euro, devine totul extrem de scandalos. Asta si in masura in care nu am auzit despre cine stie ce performanta in recuperare a prejudiciilor. Sa nu fii in situatia sa spui raspicat ca onor Guvernul Romaniei (nu numai cel de azi) este partas la aceste furturi chiar si prin faptul ca nu incearca sa recupereze toti acesti bani chiar si numai pentru a combate cat de cat saracia unor copii care nu au niciun fel de vina in situatia de facto din tara? La asa ceva de ce nu sare in sus Antena 3? De ce nu cere sa fie vandute cat mai repede proprietatile puscariasului turnator Voiculescu si banii sa fie destinati combaterii saraciei? De ce nu vin Nastase, Tender, Bica, Videanu, Cocos, Adam, Hrebenciuc, Adam, Vlasov si toti ceilalti cu niste zeci de milioane in locul guvernului norvegian?

30 ianuarie

Dubla masura

Nu ca i-as plange de mila miliardarului Nicolae sau lui Videanu. Nu am de gand sa imi smulg putinul par pe care il mai am pe cap. Daca au fluierat in biserica si vor si fi dovediti, sa plateasca. Dar mie unul mi se pare complet „anormal”, ma intriga faptul ca in cazul lor nu mai intervine revoltat premierul Ponta si nu mai cere in mod expres procurorilor sa ridice sechestrul asigurator asa cum a facut in cazul Lukoil. Iar procurorii s-au si executat. Cu atat mai mult cu cat in acel caz era vorba despre sechestru asigurator pe niste conducte si pe niste rezervoare, bunuri care nu plecau nicaieri. Deci isi puteau continua fara probleme activitatea. Sechestrul pe conturi insa (poprirea) iti blocheaza complet activitatea si abia in acest caz veniturile unor oameni sunt periculos de mult riscate. In cazul Lukoil premierul Ponta tipa ca din gura de sarpe ca raman pe drumuri nu stiu cate mii de oameni (aiurea!) si promitea greve si proteste chiar daca era vorba doar despre niste conducte care ramaneau la locul lor si prin care putea in continuare sa circule linistit ce curgea prin ele (omuleti verzi? dolarei pentru baietei? sprijin rusesc?). De ce ma premierule nu sari cu dosul in sus de tot si de data asta? Ghinionul astora ca nu mai este perioada preelectorala, nu? Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca astia nu sunt rusi.

Blestem din arhivele folclorice ale Muzeului de Antologie Blestemata: „Ponta, sa ajungi sa-ti faci casa pe puscarie/ Cand o bate vantu`/ Sa cazi inauntru!” cu varianta in vers alb „S-ajungi sa mergi in limba iar eu sa ma cac in drumul tau”. Varianta romantata ar suna cam asa: „Sa te-ajunga din urma blestemul trabantului galben iar ma-ta sa nu isi dea seama decat atunci cand fiu-sau iti va zice tata”. Nu ma acuzati pe mine de trivialitati, va rog. Nu am facut decat sa citez din ritualurile woodoo autohtone.

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan plateste faptul ca nu este in stare sa identifice PSD cu Victor Ponta. Iar Victor Ponta readuce in conducerea PSD pesonaje sordide, dubioase, cu iz penal sau lingai gretosi. Sa traisca maretele ipocrizii marca Victor Ponta.
Nu cred ca un partid de stanga sanatos s-ar putea coagula in jurul lui Marian Vanghele si al lui Mircea Geoana, dar sigur sunt in PSD cativa care au demonstrat ca vad stanga politica in cu totul alt fel decat felul comunistoid promovat de Ponta, Nastase si Iliescu.
Am convingerea ca si pe stanga si pe dreapta sunt politicieni (de diverse varste dar prea putini din pacate) care au inteles ca un presedinte de partid nu are voie sa fie un presedinte de CAP care socoteste partidul proprietatea sa in care face ce vrea el si care are voie sa izgoneasca orice vietuitoare care nu ii face pe plac.

Daca cele spuse de Elena Udrea sunt chiar si numai 15% adevarate, atunci trebuie urgent instituite proceduri viabile de control a activitatii SRI. Evident ca simple declaratii ale Elenei Udrea in contextul in care ea face obiectul unei cercetari DNA, sunt destul de putin credibile (din punctul de vedere al incriminarii in justitie) daca ele nu pot fi probate. Pe de alta parte mi se pare putin suspect modul usor iritat si intepat al procurorului sef DNA, doamna Kovesi, atunci cand a raspuns acelor acuze. Oricum, mizeria este extrem de mare si nu stiu daca tara asta are vreo sansa sa se faca bine. Dar intr-un anume fel, chiar as vrea sa sara toata tara in aer ca sa avem un punct zero de la care sa incepem sa construim curat si temeinic. Ceea ce este putin probabil. Din pacate. Probabil daca acuzele sunt cat de cat reale, multe lucruri se vor musamaliza si multi acoperiti virulenti vor pune batista pe tambal intr-o bahica pornire de pupat „Piata Independentii” manati de o concordie gretoasa. Exact ce scriam mai devreme: nu se va ajunge niciodata la acele varfuri de care nimeni nu trebuie sa se atinga.
Bai Traiane… si te-am mai rugat de cateva ori sa spui tot ce stii ca sa incercam sa ne facem bine….

29 ianuarie

Un esec anuntat

Afirm inca de la autoexilul Elenei Udrea in PMP ca miscarea asta (plus inca alte achizitii complet neinspirate) poate duce la un moment dat la disparitia acestui partid care urma sa polarizeze electoratul de nivel mediu si peste mediu. Inca de atunci am afirmat ca mi se pare o lipsa de viziune politica extrem de periculoasa faptul ca iti poti permite sa pui in fruntea unui partid care se vroia curat, care vroia sa atraga cetateanul neimplicat in politica damboviteana, un om nu neaparat vinovat de ceva cat extrem de contestat si in societatea civila si in palierul politic al societatii. Practic in felul asta s-a distrus din start orice sansa a acestui partid. Iar azi devine foarte certa aceasta posibilitate. Vinovati? Traian Basescu in primul rand si apoi toti membrii acestui partid care au acceptat acest lucru. Practic aceasta disolutie probabila a PMP foloseste extrem de tare politicianismul deja consacrat ca forma de manifestare politica iar pe de alta parte netezeste drumul rigid-festivist-contrafacut al unui presedinte intepenit in paradigme de disciplina nemteasca dar extrem de incapabil de creativitate si mobilitate care sa duca Romania intr-o perioada de recuperare accelerata a decalajelor existente intre noi ca tara si toti ceilalti parteneri europeni si americani. Eu nu mai apuc Romania la care am visat acum 25 de ani.

Constat cu stupoare o tendinta complet stupida si a opozitiei politice si a puterii politice de a se impauna cu ceea ce a fost socotit bun in raportul MCV. Bibicilor, nu vi se datoreaza voua absolut nimic din ceea ce este socotit bun in raportul MCV.

Un popor idiotizat de lipsa vitaminei E din alimentatie?

Eu unul nu mai inteleg ce se intampla cu poporul meu. De fapt cu poporul din care prin vointa divina sau hazard sau ironie a sortii si nu prin propria-mi optiune fac si eu parte. Azi la iesirea Elenei Udrea din sediul DNA auzeam niste indivizi strigand furibund, furios si deznadajduit „Hotilor! La puscarie!”. Nu am nicio problema. Daca Elena Udrea se va dovedi ca este vinovata de ceva, sa plateasca. Eu ma intreb un singur lucru: de ce nu au strigat la fel cand un PSD-ist sau PNL-ist sau PC-ist sau un alt PDL-ist de frunte a fost condamnat sau arestat sau cercetat pentru furt, delapidare sau coruptie care implica multe sute de milioane de euro? De ce nu a fost huiduit Nastase si Voiculescu si Fenechiu si Voicu si Hrebenciuc si Adam si Bica si David si Nicolae si Sandu si multi altii care au ascuns miliarde de euro impreuna? Cu ce sunt mai buni hotii „nostri” decat hotii „lor”? Poporul asta chiar este nesanatos? Poporul asta chiar este indobitocit? Poporul asta chiar este iesit din negurile istoriei ca din balamuc? Poporul asta chiar nu poate iesi de sub infleunta hipnozei? Poporul asta a fost crescut de o matusa urata? Poporul asta a fost nascut pe marginea canalului colector si a alunecat de pe mal pana la varsta maturitatii? Ce imi scapa mie?

Eu unul as da o lege prin care as stipula ca apararea tuturor coruptilor sa ii fie repartizata renumitului si redutabilului avocat Rateut. grin emoticon Are mana buna.

 

28 ianuarie

Dumnezeule, sistemul legislativ romanesc se transforma in sistem de tot rasul. Guvernantii (ca astia au preluat si legislativul) indeamna oamenii sa plece fara sa plateasca daca nu li se da bon fiscal. V-ati ars rau de tot, bizonilor! Presupun ca este valabil si pentru cumparat influenta sau spaga, nu?

Vezi ma dom`le presedinte cum dai tu cu karata in motul rahatului? Astia ne transmit ca trebuie sa continuam cu MCV. Iar tu te grabeai acu catva timp sa ceri ridicarea MCV. Esti habarnist, nu? Esti!
Antena 3 si Victor Ponta continua cu consecventa programul de guvernare USL: se bat cu Traian Basescu. Astia nu s-au prins ca intre timp calul plecase sau au ceva boli psihice? Au sigur. Si pe bune ca nu glumesc si nu am glumit nici acum cativa ani cand am afirmat-o prima oara. Se numeste obsesie.

Propun Antenei 3, premierului, vacii nebune cu greva in instalatie, domnilor Fenechiu, Voiculescu, Dragnea, Nastase, Voicu, Grebla, intregului USL (versiunea 2.1, 2.2, 2.3, … 2.n sau macar varianta reloaded) sa comita de urgenta suspendarea lui Traian Basescu!!!! De data asta sigur nu va mai fi presedinte. Daca nici asa nu le trece, recomand stricnina si verde de Paris.

Este induiosator felul in care toti sustinatorii ferventi ai lui Ponta ii iau apararea presedintelui si il sustin neconditionat in tacerile lui lipsite de continut. Iar pe marginea acestei realitati se pot emite extrem de multe ipoteze. L-am votat pe Iohannis in turul doi pentru ca Ponta era un pericol asimilabil catastrofei pentru Romania. Cu fiecare zi care trece am convingerea ca am avut de ales intre un papagal galagios si unul posac.

 

27 ianuarie

Scenariu de mahala

Sebastian Ghita face partid. PSD il detroneaza pe Ponta. Ponta se retrage in partidul lui Ghita in uralele multimii si defileaza ca nemultumit de putreziciunea din PSD incercand sa fie descalecatorul vizionar si salvator de neam si patrie.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *