Politica gardului vopsit

Oamenii de la varful fostului PNL si fostului PDL sunt complet decredibilizati. Chiar nu vreau sa ma pronunt asupra oportunitatii si scopului fuziunii lor pentru ca este numai treaba lor ca partide. Dar asupra conducerilor lor ma pot pronunta. Iar in contextul asta sustin in continuare ca un partid nu este si nu are voie sa fie doar conducerea partidului. Din pacate insa deciziile conducerilor partidelor se rasfrang, incluisv ca imagine, asupra tuturor membrilor partidelor. Iar lucrul asta mi se pare nedrept.
Am afirmat inca inainte de caderea ultimului guvern PDL ca acest partid a scazut si va scadea in preferintele electorului, dar si in ceea ce priveste credibilitatea sa, nu din cauza masurilor de austeritate pe care a trebuit sa le ia ci din cauza incapacitatii de a comunica cu cetateanul, din cauza arogantei tuturor factorilor de decizie si, in special, din cauza tradarii sloganului „jos mafia ticalosita”, cu care a castigat sufragiile electoratului, creand o alta mafie macar la fel de ticalosita. Nu masurile de austeritate au fost la originea declinului PDL ci faptul ca austeritatea nu a fost distribuita uniform la nivelul intregii societati ci in principal la nivelul paturii sarace, la nivelul bugetarului sarac, socul masurilor fiscale si economice cazand preponderent in sarcina micului si mediului intreprinzator care au trebuit sa preia toata povara alimentarii bugetului de stat, fapt ce a dus la pauperizarea acestora. Iar lucrurile astea s-au datorat actiunii varfurilor PDL-iste.
In ceea ce ii priveste pe varfurile PNL-iste, lucrurile stau macar la fel de grav. Poate sa zica oricine absolut orice, ceea ce s-a petrecut in vara lui 2012 a fost o tentativa de lovitura de stat. Si am argumentat afirmatia asta de mai multe ori facand o legatura cu elementele constitutive ale unei lovituri de stat. Singurul element care a lipsit a fost faptul ca fortele inarmate (armata si jandarmeria) nu au participat. Insa niciun membru marcant al PNL nu s-a dezis public de participarea la acel puci parlamentar care a sfidat toate regulile democratice si legile tarii. Incepand cu actualul presedintre al tarii si terminand cu ultimul oficial de la nivel orasenesc sau satesc. Ca sa nu mai vorbim despre amintirea guvernarii catastrofale a ultimului guvern PNL-ist. Or in contextul asta prezenta in varfurile structurilor de putere (presedintie si SRI) a doi oameni care au participat activ sau au incuviintat acea tentativa de puci parlamentar, ridica semne de intrebare extrem de mari referitoare la preocuparea acestor institutii in legatura cu statul de drept. Personal am convingerea ca este intai si intai vorba despre nevoia personala de putere si nici pe departe de respectarea statului de drept. Nu este de neglijat nici participarea acestor varfuri PNL-iste la politica de guvernare dezastruoasa a lui Victor Ponta si participarea la deciziile parlamentare si executive realmente discretionare si abuzive alaturi de Victor Ponta si echipa sa.
Asa cum s-a vazut si se vede, coruptia la varf in cele doua partide a fost suficient de mare ca sa erodeze destul de mult increderea in pluralism si parlamentarism a populatiei. Sincer sa fiu eu am tot sperat dupa 2012 sa se toarne unii pe ceilalti (PSD-isti, PNL-isti si PDL-isti deavalma) ca sa putem pleca de la un punct zero. Nu s-a intamplat lucrul asta.
Or privind lucrurile din perspectiva istorica pe termen scurt, se impunea in mod necesar pasul inapoi al varfurilor (inclusiv ale oficialilor din ministere sau ale celor de la varfurile organizatiilor orasenesti) celor doua partide pentru ca partidele ca atare sa devina credibile in ochii electorului neangajat politic.
Se pare ca nici fostul PDL nici fostul PNL care acum se screm sa dea nastere Marelui PNL nu au inteles mesajul electorului. Nici in alegerile locale si parlamentare din 2012 nici la alegerile prezidentiale din anul 2014. In anul 2014 alegerea lui Klaus Iohannis nu s-a datorat voturilor aderentilor fostului PNL si fostului PDL. Din estimarile mele aceste voturi nu au depasit 2,5 milioane. Restul, cca. 4 milioane de voturi, au fost voturile anti Ponta provenite din segmentul de electorat neangajat politic, voturile sustinatorilor Monicai Macovei, voturile sustinatorilor PMP si voturile sustinatorilor lui Traian Basescu (in paranteza fie spus, aceste ultime voturi nu coincid cu voturile sustinatorilor PMP fiind mai multe decat acestea). Asa ca domnule presedinte, doamnelor si domnilor Mari PNL-isti, ciocu mic! Va datorati ascensiunea nu voua insiva ci exact electoratului pe care voi nu vreti sa il luati in seama, il neglijati si il dispretuiti. Si veti vedea acest lucru la urmatoarele alegeri locale si parlamentare cand, probabil, veti lua un maxim de 22-24%. Nu va mai amagiti cu gandul ca electoratul favorabil voua ar putea fi egal cu suma electoratului pe care fiecare il aveati in 2012 sau la alegerile europarlamentare. V-ati compromis si unii si ceilalti suficient de mult compromitand in felul asta partidele in numele carora ati actionat si actionati. Am convingerea ca nu veti sa credeti ca „piata politica” este pregatita sa accepte aparitia sau dezvoltarea altor partide, partide care nu m-as mira daca ar reusi sa acapareze impreuna undeva la 30% din preferintele electoratului. Faptul ca nu ati inteles niciunii ca multi dintre voi trebuiau sa se retraga din politica a deschis larg portile altor alternative politice. Si nu este rau deloc.
Increderea mea ati peirdut-o de mult si promit ca multa vreme sa nu mai votez cu voi.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *