Psihoza nord coreeana

Copil fiind (undeva prin anii `60) inca mai vedeam pe zidurile unor cladiri un soare stilizat si sub el, chiar daca sters destul de mult de ploi, indemnul „votati soarele”. Nu mai tin minte in ce circumstante, dar pana la urma am reusit sa aflu ca era semnul electoral al fortelor „democratice” care, prin frauda, impusesera pentru 50 de ani oranduirea socialista. Cea care a inceput cu o republica populara si s-a terminat cu impuscaturi in `89. Nu pot sa nu remarc faptul ca soarele ocupa un loc aparte in simbolistica cu iz de oda populara mai intai in politica lui Ion Iliescu (va mai aduceti amine? „Iliescu-apare, soarele rasare”) si mai nou si in discursul lui Victor Ponta. Astazi de trei ori in debutul cuvantarii sale de o inestimabila valoare teoretica si practica a apelat la aceasta simbolistica. Ba ca „v-am spus eu ca apare soarele” (in timp ce el vorbea, evident) ba ca „apare soarele si pe strada noastra”. Sa fie doar o intamplare sau esentele intentiilor sa se fi transmis pe cale genetica? Se pare ca de fiecare data socialismul incepe cu invocarea soarelui.
Programul propriu nu mi-a dat voie sa urmaresc intregul discurs al lui Ponta dar nu am putut sa nu remarc faptul ca nu a spus mai nimic despre programul lui de presedinte in afara de „dreptate pana la capat”, in afara de „cei care au gresit fata de Romania, vor plati” (si nu este prima oara cand Ponta ameninta) si in afara de a-si prezenta arborele genealogic. Dincolo de faptul ca a omis sa isi mentioneze inaintasii discutabili, de data asta s-a tras din romani sadea cu merite deosebite in pastrarea romanismului.
Nu am auzit ce au spus dar mi-a produs o impresie complet neplacuta prezenta pe acel ecran, printre cei care ii cantau osanale lui Ponta, pe academicianul Irinel Popescu (reputatul chirurg) si pe maestrul Radu Beligan. Si m-am intrebat trist: de ce acesti oameni simt nevoia sa isi asocieze numele cu aceasta mascarada poleita? Ce ii poate determina sa isi asocieze numele gigantice cu acest impostor care pana la varsta de 42 de ani nu a reusit sa faca nimic notabil? De ce tocmai ei? Or in contextul asta afisul purtat de un participant, afis pe care scria „Ponta ingerul Romaniei”, devine perfect explicabil. Exces de zel mizerabil? Orbire? Nu este totusi cam mult? Inca nu ati reusit sa va desprindeti de reflexele totalitare cand, cu cat minciuna si ipocrizia erau mai mari, cu atat mai mult va simteati obligati sa multiplicati, din proprie initiativa, grotescul osanalelor obediente? Unde va este demnitatea? De ce simtiti permanent nevoia sa va gudurati, cu stil sau fara, pe langa mai marii zilei?
Inger, galaxie, conducator providential? Ati damblagit!!! Nu v-a ajuns. Dar noi ceilalti ce vina avem ca voi sunteti complet idiotizati, dispusi la slugarnicie cand nimeni nu va poate obliga? Clamati mandria de romani dar prin vene va curge sange de robi.
Am mai spus-o si am sa o mai spun… Vinovati de ceea ce s-a intamplat azi, vinovati de ceea ce s-a tot intamplat si se va intampla sunteti toti ceilalti politicieni care va pretindeti mai buni decat astia dar care atunci cand ati fost la guvernare nu ati facut altceva decat sa nasteti gunoaie, gainarii, nemernicii, furturi, nedreptati. Pentru ca daca voi ati fi fost doar putin mai buni, Iliescu, Nastase, Ponta si ceea ce se intampla azi nu ar fi fost posibil. Atat timp cat celelalte partide nu vor intelege ca trebuie sa isi indeparteze gunoaiele, oricand va fi posibil un Iliescu, un Nastase sau un Ponta, fie in stanga fie in dreapta. Mediocritate poleita pe banii contribuabilului.
Noi ca natie azi am mai murit putin intorcandu-ne intr-o perioada pe care o socoteam, multi dintre noi, revoluta. Se pare ca este adanc infipta in fiinta noastra nationala si lucreaza ca o boala incurabila: tentatia totalitarismul cu toate elementele care o insotesc. .

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *