Saptamana intre un show capatuit si marsul regal

O saptamana ca multe altele. Ai zice ca de un obisnuit vecin cu platitudinea daca acest “obisnuit” nu ar insemna explozie de ipocrizie vecina cu patologicul, incompetenta aroganta si iresponsabilitate ce duce totul in derizoriu.
Premierul afirma ca odata cu cresterea taxelor vor scadea preturile. Evident principiileeconomice dupa care ar urma sa pe treaca asemenea nastrusnicie demna de povestile cu prosti plin de har, nu ni le spune premierul. Ministreasa Plumb (fiu-meu cel mare ar spune “blana” daca ar fi sa-i incadreze priceperea) ne spune rituos, festivist si intr-o laborios-transpirata actiune de batut campiile alizee ca numarul locurilor de munca nou create a crescut cu 200 000 in timp ce INS ne spune ca somajul a crescut si el. Sa inteleg ca totul creste in tara asta mai ca Fat Frumos intr-o zi? Probabil pe principiul “si prostii cred lucruri trasnite”.
Intre timp DNA mai face o nedreptate unui imbuibat (cum dracu astia sunt cu totii grasi, frumosi si cu spume la gura pana in momentul in care sunt arestati dupa care se imbolnavesc toti subit?), simbol elocvent al “dreptatii pana la capat” iar instantele, in numele independentei judecatorilor, se balbaie in decizii complet aiuritoare. O Inalta Curte da o decizie prin care arata becul pe care a calcat Mircea Diaconu iar un Tribunal teritorial socoteste ca nu era BEC ci un banal licurici. Si doar ce il intrebasem, cu numai o zi inainte, pe un distins judecator membru CSM, cum de este posibil ca pe spete complet identice, instante diferite sa dea decizii diferite? Mi-a fost invocata libertatea si independenta judecatorului. Sa inteleg ca legile sunt facute atat de “cu picioarele” incat sa poata fi interpretate in sensuri complet divergente?
Televiziunile, in spiritual infierarii grotesti a averilor potentatilor zilei, ne arata casele alesilor neamului. Mare branza de prost gust! La fel le au si tiganii.
In spirit complet mioritic (ca doar tot romanul s-a nascut priceput la orice), ala in care ciobanul poate fi parlamentar de succes iar economistul, mandru purtator de pareri cu care sa dea in balta, distinsul factotum Blanculescu isi iese din matca si face pronosticuri despre vulnerabilitatea militara si geopolitica a tarii. Cam in acelasi timp cu ambasadorul Rusiei care, profitand de generozitatea de gazda a Romaniei, isi permite sa ameninte chiar Romania. Evident, coincidenta.
Si pentru ca cineva trebuia sa puna bomboana pe coliva, scarbit, dezgustat, dezamagit de poporul si presa care nu il merita, ilustrul doctor Ponta ne anunta ca se va retrage din politica. Probabil intr-o grota sau macar intr-un schit. Imediat glasuri plangatoare il implora sa nu ne lase, sa nu ne paraseasca, sa ne ierte pentru ingratitudinea noastra, sa faca pasul spre dumnezeire si sa ierte nerecunostinta noastra. Nici ca se putea gest mai putoiesc. Nici ca se putea atitudine mai imatura de copilandru usor abuzat in prima tinerete de catre o vecina hulpavnica si care acum, la o varsta la care ar fi fost normal a ii fi disparut casul de la colturile gurii, ameninta omenirea intreaga ca isi ia jucariile si pleaca. Nu, nenica. Mai stai p`acilea pentru ca urmeaza sa dai socoteala. Si, din ce imi spune mie intuitia, primii care iti vor cere socoteala (probabil ti-o vor taia intai ca sa arate lumii intregi ca esti lipsit de barbatie) vor fi chiar oamenii tai. Pentru ca ai reusit sa ii incurci pe toti. Se pare ca dintre cele trei mari tabere existente in PSD, ai reusit sa ti le ostilizezi pe toate. Evident prietenul Dragnea stie si vrea mai multe. Omul asta chiar stie sa organizeze.
Si pentru ca saptamana sa se incheie triumfal, vremea rea a trebuit sa faca fata unui mars regal. Margaritarul prioritar al capului neacoperit al tarii. Personal inteleg si accept dreptul oricui la propria optiune. Si mi se pare firesc sa iti afirmi ferm optiunile. Numai ca nu ma pot departa de ideea de pragmatism si viabil atunci cand este vorba despre viata cetatii in ansamblu. Chiar daca nu sunt nici pe departe regalist, as putea sa fiu de acord cu un protest sau un mars de sustinere a regalitatii daca ar fi de natura sa reprezinte liantul impotriva nemerniciilor. Dar a protesta doar de dragul de a protesta, a sustine un ceva complet irealizabil si neviabil, mi se pare irosire de energii. Eternul show pacatos de dupa miezul noptii intr-o Romanie pierduta in nerealiste si refulate neimpliniri fara miza.
Intre timp, fara sa ii pese cuiva, niste tineri tampiti batjocoresc o batrana in plina strada. Scuza lor este ca batrana este nebuna. Si toata lumea rade. Aduce cineva niste sedative? Ar trebui imprastiate din avion ca praful ala impotriva tantarilor si capuselor. Se pare ca spitalul de nebuni nu mai are garduri.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Saptamana intre un show capatuit si marsul regal

  1. Dragos Gros spune:

    As observa ca primul oligofren a folosit intentionat „retragerea” cu un sens dublu; cel cu intelesul larg, care imediat a fost „inghitit” si cel cu intelesul real, dupa mine, de „retragere” in functia apolitica de presedinte. Existand riscul ca aceasta a doua varianta sa fie adoptata, a iesit ilici pentru a o elimina, „betonand”-o pe prima (vezi Doamne, e nemultumit de „retragere”, uitand ca de curand spunea tot el ca „vede” ca presedinte pe cineva mai in varsta – oare chiar pe Bombo?). Marsul regalist, pe de alta parte, arata cat de imbecili pot fi unii, altfel oameni pregatiti, unii dintre ei. Cum ar putea cineva mediu pregatit politic, sa sustina revenirea la monarhie, cand Constitutia o interzice absolut? Apoi, dar nu in ultimul rand, sa acceptam ca ar permite Constitutia… Ce monarhie ar urma sa fie instalata? La o prima vedere, cineva din Casa Regala a Romaniei… Da, dar aceasta casa regala si-a incetat existenta (e certificat prin semnatura) la 30 decembrie 1947, ceea ce spune si Cancelaria Ordinelor la nivel international. Totul pe acest subiect este doar o manipulare, o perdea de fum rosu, la care, din pacate, anchieseaza prea multi care, ca un facut, habar n-au despre cele petrecute in august 1944 si noiembrie-decembrie 1947, dar ies in strada, nu pentru a apara statul de drept sau pentru ca banda de la guvernare sa plece pana nu e prea tarziu, ci pentru… fantasme. As mai spune ca propaganda lui Goebbels trecuta prin filtrul Moscovei si aplicata la romani, nu poate avea decat un singur rezultat, altfel asteptat de jivinele guvernamentale: oligofrenul-presedinte. Dupa acest moment nimic nu mai e important; va fi „o lupta pentru pace, de nu va mai ramane piatra pe piatra”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *