Ucenicul vrajitor si balonul cu dejectiiVor fi trecut foarte multi ani pana cand populatia acestei tari va reusi sa inteleaga ceea ce reprezinta Antena 3 ca rezultat a activitatii de zeci de ani a lui Dan Voiculescu. Si vor trece si mai multi ani pana cand un sfert din populatia acestei tari va reusi sa inteleaga fenomenul Voiculesu. L-as asemui, intr-un anume fel, cu ucenicul vrajitor care da drumul la vraji si apoi nu mai poate sa le stapaneasca.
Atat timp cat Voiculescu a activat intr-un sistem care ii jalona extrem de riguros activitatea, a reusit sa fie un profitor al oportunitatilor pe care exact postura de slujbas fidel al sistemului securist i le punea la dispozitie. Odata scapat intr-un climat complet fara oprelisti (iar lipsa acestora era generata exact de lipsa de substanta a noului sistem pentru care puterea a insemnat si inseamna in cea mai mare masura banul), intr-un sistem inconsistent a carui osatura nu a fost si inca nu este legea, norma si regula (despre morala neputand fi vorba atat timp cat nici macar biserica, institutional vorbind, nu reuseste sa fie un punct de referinta pentru cetatean), in momentul in care societatea in ansamblu nu isi construieste ritmurile pe seama respectarii valorilor iar egalitarismul stimulat de lipsa osaturii a reusit sa desfiinteze chiar si notiunea de reper, Dan Voiculescu s-a vazut in situatia de a evolua intr-un spatiu mult prea mare pentru posibilitatile lui de a-l umple de unul singur. Posibilitatile, capacitatile lui intelectuale, volitive si psihice nefiind pe masura imensitatii spatiului in care dorea sa se extinda. Cumva megalomania sa nu este dublata de dotarile intelectuale si psihice necesare dezvoltarii unui sistem cu propriile-i reguli care sa aibe capacitatea doar prin sine sa umple spatiul pe care il avea la dispozitie in toate directiile. Un soi de balon cu o structura neuniforma a materialului (ceea ce il face sa capete forma tentaculara) pe care oricat l-ai umfla, un soi de pasta cleioasa (ca eruptia nespectaculoasa a unui vulcan noroios) pe care oricat ai hrani-o ca sa se mareasca, are posibilitati limitate de expansiune in comparatie cu spatiul aproape nelimitat pe care il are la dispozitie.
Accidental sau nu, din unicul balon initial au inceput sa se desprinda baloane mai mici sau mai mari care au inceput sa evolueze de sine statator dar pastrand caracteristicile noroioase ale vascozitatii initiale. Unele au evoluat in directii economice, altele in directii politice, altele in spatii financiare iar altele in spatiul media.
Cum hazardul a facut ca entitatea vascoasa media sa beneficieze de serviciile unor indivizi egolatri, grobieni, rai ca esenta, pentru care minciuna si manipularea este putere discretionara, toate astea intalnindu-se cu existenta unui public consumator pentru care constanta existentiala este ura, negurile, dusmania, sentimentul de revansa, aceasta masa vascoasa a inceput sa evolueze cvasiindependent spre o atitudine de timp fascist.
Betia succesului, delirul puterii aparente i-a dus la executii publice, la inscenari destul de mediocru incropite dar de succes, la inlocuirea justitiei statale cu o justitie proprie. Slabiciunea mediului inconjurator si lipsa unei reactii ferme a sistemului dar si lipsa unor reguli sociale capabile sa limiteze tendintele megalomanice, nu au facut decat sa stimuleze mania grandorii a acestor indivizi care la un moment dat au inceput sa creada despre sine ca sunt zei cu puteri nelimitate dar uitandu-si conditiile existentiale destul de modeste de altfel.
Pericolul social consta in faptul ca mediocritatea, ipocrizia, micimea acestor indivizi a fost transmisa in societate ca reper social ceea ce a facut ca niste fiinte obscure, profitoare, niste tenii media sa se transforme in idoli pentru o extrem de importanta masa de cetateni. Partea si mai proasta consta in faptul ca majoritatea oficialitatilor, majoritatea oamenilor publici (santajabili sau doar slabi de inger) au inceput sa se teama de aceste cohorte galagioase, sordide, vulgare si inculte, sa se teama de invazia acestor lacuste de sorginte nazista. Ca urmare posibilitatile de influentare a climatului social au devenit din ce in ce mai mari dar si mai periculoase pentru dezvoltarea societatii.
Or in situatia actuala, nefiind constienta de proprile-i limite de expansiune, vascozitatea media incerca sa se umfle si mai tare trimitand in spatiul inconjurator si mai mult venin, mai multe bube, mai mult noroi, mai multa mizerie. Evident profitorii politici ai momentului vor incerca sa se foloseasca de aceasta efervescenta murdara si sa o directioneze impotriva rivalilor, adversarilor politici. Ceea ce nu stiu niciunii este faptul ca mostenind structura bulei voiculesciene initiale, la un moment dat va exploda. Si va umple de mizerie si mai multa lume. Pe cei care vor sa se foloseasca de Antena 3, cel mai mult. Pentru ca este o buba purulenta, un balon umplut cu dejectii scapat de sub controlul voiculescian de multa vreme. Instrumentele lor sunt bata, dezinformarea, manipularea, executiile publice, ipocrizia, rautatea de pigmei a caror existente mediocre sunt umflate in mod artificial cu ura, vulgaritate, invective, nesimtire si un narcisism fara limite.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *