Moralmente vorbind, in tara asta a inceput sa fie o rusine sa fii scriitor, o rusine sa fii doctor in stiinte, o rusine sa fii bogat. Este exact climatul atotputerniciei non-valorii si egalitarismului ca expresie ultima a mediocritatii, a smecherelii ca principiu social.
Poate sa imi sara oricine in cap. Punctul de vedere nu mi-l schimba niciun fan al exceselor inutile. Stiu, pare sa fie manjita rau de tot. Stiu, pare sa fie una dintre prea multele plosnite care au dus la pauperizarea intregii societati romanesti. Totusi, este o femeie gravida in luna a opta. Este chiar atat de periculoasa, poate influenta atat de tare mersul anchetei daca este in arest la domiciliu? Eu nu inteleg un lucru… Dupa calculele mele arestul preventiv costa mult mai mult societatea decat cumpararea acelor bratari de supraveghete si/sau aparate de bruiaj sau de ascultare telefonica. Este valabil si pentru puscarii atunci cand vorbesc despre aparatele de bruiaj (stie cineva ca un telefon de 2000 de lei se vinde in puscarii cu minim 4000 lei?). Al cui interes este sa nu se apeleze la formulele astea civilizate si extrem de eficiente? Sau inca nu v-ati inteles cine sa le furnizeze si cata spaga trebuie sa dea?
Diferenta dintre oportunitate si oportunism o da numai moralitatea si caracterul celui/celei care beneficiaza de ocazia ivita.
Dupa cum se misca deja colectiva de agitatori politico-ideologici sunt sigur ca dupa prima mea, casele mele, ghinionul meu, vila mea, palatul meu, guvernul meu urmeaza partidul meu cat de curand ca ultim pas spre Romania mea. Eu am zis.
Diferenta dintre democratie si autoritarism, tiranie, dictatura, autocratie o da numai cetateanul. Se intampla atunci cand alegatorul neaga principiile incercand in felul asta sa isi motiveze fata de sine nemultumirea fata de felul in care un grup de oameni au constituit un sistem statal opresiv uitand ca aici s-a ajuns tot prin votul sau. Cedandu-si libertatea inalienabila la optiune (prin vot sau decizii manipulate) nu face decat sa netezeasca drumul tiranilor de conjunctura sau a unor pseudoelite la fel de contrafacute.
Nu m-am pronuntat pana acum pentru ca nu am avut chef sa o fac. Nu pun in discutie motivatia domnului Ciolos sau indreptatirea gestului sau. Mi se pare insa ca demiterea unor oameni fara o analiza temeinica a activitatii lor este un gest extrem de elocvent de derapaj autoritarist care nu are legatura cu principiile democratice ci cu bunul plac si abuzul in functie. Am convingerea ca asemenea decizii doar prefigureaza tendintele disimulate ale presedintelui. Va veni o zi cand asa ceva se va petrece si fara sa mai fie nevoie de motivatia nemultumirii strazii. Acum a mers. Data viitoare nu vor mai avea nevoie de nicio incuviintare implicita sau de ipocrizia invocarii revoltei strazii.
Intr-o zi am sa preiau (pretinzand ca sunt ale mele, oricat de aberante sau pline de esente ar fi) fraze scrise sau rostite de oameni celebri sau cu notorietate si nu neaparat cu autoritate. Sunt sigur ca nu le va mai da nimeni atentie doar pentru ca sunt rostite sau scrise de un no name. Asa cum am mai spus… valoarea de adevar a unui enunt nu tine de valoarea intrinseca a enuntului ci doar de notorietatea celui care face enuntul.
Eu am sa continui sa scriu sau sa rostesc doar gandurile mele. Asa lipsite de relevanta cum sunt ele.
Prefer wikipedia si google unui erudit. Chiar si pentru faptul ca wikipedia si google nu ma vor agresa niciodata cu aere elitiste si fudulie peste limita suportabilului. Dar la fel prefer un ganditor tuturor calculatoarelor din lume. Diferenta dintre cei doi fiind exact diferenta dintre opisul care mentioneaza titlurile cartilor dintr-o bibiloteca si continutul fiecarei carti din acea biblioteca.
Mie unul mi se pare complet anormal ca de ziua tarii mele sa defileze numai institutiile de forta ale statului. Mi se pare un gest exhibitionist prin care mediocritatea vrea sa isi etaleze muschii impotenti pentru uz intern. Ca sigur marile forte mondiale rand de se prapadesc daca privesc la asa ceva. As prefera sa vad oamenii care se bucura de ziua tarii lor. Sau va este teama sa ii aveti in strada? Ce vreti sa imi demonstrati? Ca eu ca cetatean sunt in siguranta? Stiti si voi chiar mai bine decat mine ca nu sunt. Sau vreti sa imi aratati ca eu ca cetatean sunt prea marunt si nu prea am cum sa ma pun cu voi statul? Nu mizati pe asta!…De ce nu ati adus la marsaluit si cohortele ANAF-ului si o delegatie insemnata desemnata de BOR? Ca si ei tot opresivi sunt. Stiti care este vorocul vostru? Oamenii acestei tari, asa zurlii si impulsivi cum sunt ei, nu sunt violenti ca esenta. Ganditi-va bine si aduceti-va aminte ca ati avut norocul ca absolut toate protestele insemnate nu au fost insotite de violente si vandalism ca in multe alte tari europene.
Ca presedintele renunta la traditionala sindrofie din resedinta presedintiei Romaniei de ziua Romaniei este discutabil daca este bine sau nu. Personal inclin sa cred ca nu este deloc bine si este de natura sa sfideze exact numele tarii mele. Ce s-a intramplat? Nu a avut prima o rochie noua? I-au intrat dregatorii de fuste in concediu? In fine… Dar ca sa invoci pentru aceasta decizie respectarea durerii unor oameni si memoria altor oameni care au murit exact din vina statului atat timp cat tu ai facut din instalarea guvernului tau un mare eveniment festivist triumfalist, mi se pare o nesimtire ipocrita fara margini.
Atunci cand tu stat iti incordezi muschii si imi arati exhibitionist fortele tale de represiune, nu esti un stat puternic. Esti doar un stat opresiv. Puterea adevarata nu ti-o dau cei cateva zeci de mii de oameni inarmati sau din structurile tale de control ci milioanele de cetateni daca sar in apararea ta. Abia atunci esti puternic. Tu puterea o poti avea numai prin cetatenii tai nu prin slujbasii tai platiti tot de catre cetateni. Culmea! Impotriva lor. Asta da sclavie perversa. Cetateanul isi plateste calaul.