Un tablou cu lupi.

Parlamentul Romaniei, prin parlamentarii care s-au tot perindat pe acolo in acesti 25 de ani, a avut grija sa se discrediteze singur si in acest fel sa slabeasca increderea cetateanului in simbolul democratiei, parlamentarismul si pluripartidismul. Increderea cetateanului in guvernele din trecut si prezent de asemenea este scazuta pentru ca guvernele, ca factor executiv, i-au aratat cetateanului ca nu sunt un aliat al cetateanului, ca nu ii protejeaza interesele ci ca ii sunt ostile, ca sunt exact elementul de putere care gestioneaza masuri ce duc la agresarea si opresarea cetateanului.
Din pacate nici sanatatea nici invatamantul nu au reusit sa se bucure de pretuirea si respectul cetateanului. Destul de multa coruptie, de multe ori lipsa de profesionalism, rezultate nesatisfacatoare in timp.
Armata si biserica au resusit sa creasca continuu in increderea cetateanului. Armata prin sobrietatea ei si prin absenta scandalurilor de coruptie ca si prin neimplicarea ei in politica. Din punctul meu de vedere insa biserica a crescut in increderea cetateanului in mod nedrept. Cred ca sentimentul religios al populatiei si nu performantele bisericii ca institutie este motivul. Pentru ca biserica s-a implicat si se implica in viata cetateanului mult prea putin fiind mult mai interesata de cresterea propriei avutii si putere in societate. Ca sa nu mai vorbim despre implicarea in politica si aparitia bisericii in diverse scandaluri de coruptie.
Politia, dincolo de eforturile facute in directia schimbarii perceptiei cetateanului, nu se bucura inca de cine stie ce incredre si inca este perceputa ca instrument de forta, de represiune a cetateanului si nu ca protectoare a cetateanului. Posibil sa fie vorba si despre o deficitara actiune de imagine pentru ca progrese a facut. Dincolo de scandalurile de coruptie si de implicarea ei in politica.
Sistemul judecatoresc, dincolo de progresele facute si dincolo de condamnarile de rasunet, multe de altfel, inca este perceputa ca un segment care nu este in slujba cetateanului si nevoii lui de justitie, dreptate si protectie. Mai este inca extrem de mult de lucru la instantele inferioare pentru ca increderea cetateanului in justitie sa creasca, pana cand cetateanul sa aibe incredere in actul de justitie.
Cresterea cea mai spectaculoasa in increderea cetateanului au inregistrat-o in ultimii ani SRI si DNA. Si pe buna dreptate. Nu este de neglijat faptul ca fostul presedinte Basescu a avut principalul rol in demararea modernizarii acestor doua institutii imprimand o linie care a dus in cele din urma, evident cu concursul deloc de neluat in seama al celor care lucreaza in aceste institutii, ducand, spuneam, la profesionalizarea si modernizarea activitatii acestor institutii. Din pacate insa se prefigureaza implicarea si a acestor institutii intr-un, sau posibil in niste, scandaluri de coruptie si trafic de influenta si implicarea in viata politica, aruncand in mod nedrept o anatema asupra tuturor lucratorilor din aceste institutii. Or in aceasta situatie se impune de urgenta actiunea hotarata a tuturor celor implicati in buna functionare a SRI si DNA in sensul clarificarii acestei situatii si indepartarea imediata a celor posibil vinovati. Nu este vorba doar despre niste oameni care ar putea fi gasiti nevinovati ci este vorba despre bulversarea increderii cetateanului in cele doua institutii care au aratat ca sunt singurele dispuse sa lupte impotriva coruptiei iar faptul ca asupra acestor institutii planeaza suspiciunea duce periculos de mult la vulnerabilizarea statului. Iar aceste doua lucruri nu au voie sa se intample. Daca as putea as indemna inclusiv lucratorii din aceste doua institutii sa lupte pentru pastrarea onoarei lor, a credibilitatii lor si implicit a respectului cetateanului. Oricum, asa cum am mai scris, daca acuzele Elenei Udrea si Alinei Bica sunt adevarate in limita doar a catorva procente, devine imperios necesar sa fie facuta curatenie urgent iar legiuitorul trebuie sa instituie de urgenta reguli cu ajutorul carora controlul activitatii acestor institutii sa nu fie doar formal ci de esenta. Ne sunteti datori noua cetatenilor. Toti ne sunteti datori! Este cazul sa constientizati toti ca noi suntem cei care va platim. Si o facem pentru ca activitatea voastra sa fie in folosul tarii si al cetateanului. In concluzie: la treaba!

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *