Drobul de sare si pisica terorista

In 1989, prin vara, afirmam public (si toata lumea care ma auzea s-a prefacut ca nu stie despre ce este vorba) ca teama de pericol este mult mai mare decat pericolul in sine.
La aproape 27 de ani distanta constat ca guvernul, presedintele si SRI creeaza psihoza pericolelor pentru ca cetateanul dominat de frica sa opteze singur pentru masuri sporite de asa zisa securitate in detrimentul libertatilor sale individuale. Isi mai aduce aminte cineva de sloganul cu care erai inspaimantat? Acel „noi stim tot”? Este reluat intr-o alta gama.
Personal chiar nu am nimic impotriva faptului ca atunci cand cumperi o cartela pre-platita sa trebuiasca sa iti dai si datele de identificare. Eu de cand s-au introdus abonamentele am numai abonament pentru telefonia mobila si evident datele de identificare sunt la dispozitia furnizorului acestui serviciu care mi se pune la dispozitie si la care este numai optiunea mea daca apelez sau nu. Numai ca statul Roman si, in special, serviciile sale de informatii (cu precadere SRI) iarasi au pornit o ofensiva desantata chipurile exact pe tema cartelelor pre-platite. De ce spun desantata? Pentru ca modul cum se vinde acest tip de cartela il poate impune foarte simplu furnizorul de servicii de telefonie si nu statul si serviciile secrete. Exact acest amanunt mie imi atrage atentia ca de fapt statul si serviciile vor cu totul alceva decat spun.
Dar hai sa incercam sa analizam putin tabloul de ansamblu. Dupa o respingere la pachet a legilor big brother de catre CCR a urmat o perioada de aparenta renuntare din partea serviciilor si presedintiei. Profitand in mod cinic de atentatele din Europa atat presedintia cat si SRI revin in forta cu acest subiect. De data asta insa si premierul sustine (ca sa vezi ce intamplare sincrona) aceeasi asa zisa necesitate. Si cu totii afirma intr-un glas ca au fost folosite cartele pre-platite cumparate in Romania pentru pregatirea unor atentate fara insa sa ne aduca chiar si un singur exemplu verificabil. De parca teroristii ar avea nevoie sa le cumpere de aici cand le pot cumpara foarte bine din tarile arabe sau asiatice. Ma lasi?
Cu putin timp inainte distinsul presedinte al PSD vroia impunerea unei legi impotriva (ca sa vezi!) defaimarii si pentru apararea demnitatii umane. Dupa refuzul acestei legi in urma reactiilor societatii civile, Dragnea promite ca o sa revina.
Mai nou un alt parlamentar vrea sa impuna o lege conform careia presa sa nu mai aibe acces la votul secret cu bile. Ca sa nu mai stie societatea ce si cum.
Nu sunt de neglijat actiunile concertate impotriva infaptuirii actului de justitie. Si mai sunt cateva actiuni de aceeasi natura incercate in ultimul an in diverse paliere ale statalitatii. Ministrul agriculturii vorbeste despre camioane cu 35 mld de euro plecate in Elvetia. Scandalul copiilor bolnavi este aruncat in spatele unui mic producator pentru ca ulterior sa se constate ca asta nu are niciun fel de amestec si imbolnavirile continua. Mie unul imi miroase de la sapte poste a actiune de control a cetateanului si de limitare a libertatilor cetatenesti. Sustinute intens exact de cel care ar trebui sa fie garantul respectarii acestor drepturi: presedintele. Traian Basescu pentru mult mai putin a fost suspendat de doua ori.
Goniti vere pisica de langa drobul de sare sau mutati drobul in alt loc. Nu omorati copilul ca sa il scapati de chinurile pericolului.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *