Haiducul si cultul bunastarii la romani

Haiducii din balade luau de la bogati si dadeau la saraci. Cat o fi si asta de adevarat. Dar na, daca asa zice opera populara mioritica si in lipsa altor dovezi, o luam de buna afirmatia asta.
Pe masura trecerii anilor haiducii au inceput sa ia de la saraci si sa dea la bogati. Evident izvoarele scrise spun altceva dar observatiile de la fata locului sunt mai mult decat elocvente si evidente pe masura.
Haiducii moderni, in plina epoca tehnologica si informationala (asta vine de la serviciile de informatii) iau de la toata lumea si nu mai dau la nimeni. Poate doar o mica parte la partid atunci cand nu iau si de la partid. Chestie de ierarhizare si de importanta sociala a muncii depuse.
Urmatorul stadiu in evolutie (epoca post-moderna) este haiducul generalizat: toata lumea ia de la toata lumea.
Haiducii din balade se foloseau de arme, cai, tortura si vitejie. Cand erau mai multi. In rest le cam disparea. Vitejia.
Haiducii urmatori, next generation, se foloseau de discursuri, iepe (uneori si minore), lacunele legii si de aceeasi vitejie de suprafata. Uneori si de arme sau puscarie in momentul in care saracul indraznea sa zica ceva si nu dadea de bunavoie.
Haiducul modern nu se mai foloseste de arme. Prea ar semana cu spargatorii de banci. Iar el este totusi un stalp al societatii. Un model devenit tipar social. Haiducul modern creeaza legi care sa ii permita haiducia. Toata lumea ii este alaturi. Toata lumea il venereaza, aplauda, aproba si sustine. Biserica ii este de-a dreapta. Are girofar, pat caldut la Cotroceni (chiar daca ii place mai mult in concedii dese; faceti ceva, oameni buni si renovati-i si casele „dobandita cu rea credinta”, cum zice justitia), colectie de obiecte de arta, Nastase multe case, conturi grase (altii cu si mai multe case, cu si mai multe conturi; asta a tras pe dreapta, tine conferinte si scrie pe blog incercand, dar nu ii iese, sa fie un soi de guru al moralitatii si intelepciunii tagmei socio-profesionale), are doctorate, SNSPA, colegiul de aparare, inca nu s-a inventat masina suficient de scumpa care sa ii merite dosul plat si flescait. Si daaaa!!! Toti sunt buni crestini si patrioti. Sau prosti? Ca daca nu si-ar iubi tara, si-ar lua banutii si ar pleca intr-o insula luxurianta din Pacific de unde nu pot fi extradati si si-ar trai acolo multele vieti la care i-ar indritui numarul banutilor agonisiti cu greu dar fara greutate. Dar nu, ei este patrioti pe persoana fizica si ramane aci ca sa nu care cumva sa vina altii si sa ocupe locul ramas vacant. Au totusi cateva elemente lumesti in ei: bolile, blile lumesti, lacomia, parvenitismul si o nevoie la fel de maladiva de aplauze admirative. Pe care de altfel le au din belsug.
Post-modernismul? Toata lumea este egala ca intelect cu toata lumea si toata lumea ia de la toata lumea. Cu ghioaga. Asta pana coboara din copac si deprind graiul articulat. Evident fara cratima si cu abundenta de dezacorduri. Pe persoana fizica sau institutionala. In cirezi. Care este.
Munca, inteligenta, valoarea, meritul? Da-le dracului! Sunt pentru altii.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *