The end

Scriu pentru ultima oara despre ipoteza unui act deliberat referitor la incendiul din clubul Colective.
Nu cred ca ar exista o minte atat de bolnava incat sa planifice omorarea unui numar de cateva zeci de oameni doar pentru a-si satisface pofta tiranica de marire. Este adevarat ca sunt cateva elemente care nu prea se leaga. Degeaba spun unii si altii ca sunt necesare nu stiu cate luni pentru realizarea unei expertize profesioniste. In cazuri mult mai complexe (inclusiv atentatele de la Paris) concluziile s-au tras mult mai repede. Asta ma duce cu gandul la faptul ca expertizele in tara asta sunt usor marcate de lipsa de profesionalism, pe de o parte, iar pe de alta parte o asemenea expertiza trebuie sa fie facuta in asa fel incat concluziile ei sa nu deranjeze pe nimeni. Este exact in spiritul mioritic.
La fel mi se pare suspecta rapiditatea cu care, chipurile, Parchetul General s-a grabit sa traga niste concluzii referitoare la declaratiile colonelului STS. Chiar a avut timp sa cerceteze spusele acelui papagal STS cand stiut este ca respectivul parchet in cauze mult mai simple lasa sa treaca un timp considerabil mai mare ca sa se pronunte? Probabil comanda a fost sa nu se tulbure apele.
Tulburi mi se par si declaratiile publice ale lui Florin Chilian stiut fiind ca acesta este un sustinator infocat al lui Victor Ponta. Deci speculatiile lui sunt lipsite de credibilitate. Dar la fel de posibil insa este faptul ca aripi, aripioare sau tacamuri de servicii sa incerce sa ii arate presedintelui cine este stapanul in tara asta ca prea a inceput papagalul itinerant sa o ia pe aratura si sa se creada feudalul atotputernic peste feuda numita Romania.
In contextul asta nu exclud insa o anumita premeditare a unor „deranjamente” sociale care sa legitimeze debarcarea lui Ponta dar si introducerea suava a pumnului in gurile unor indezirabili sau indisciplinati de care presedintele, in criza sa identitate, dorea sa se debaraseze fara sa realizeze ca nu are forta sa devina tiranul luminat care se viseaza.
Imi este greu insa sa accept ca ar putea exista  minti atat de bolnave dar si extrem de inteligente care sa planifice omorarea unui numar de oameni in scopul obtinerii unor avantaje politice cu atat mai mult cu cat existau o multime de alte cai mai simple si mai putin distructive pentru realizarea acestor deziderate. Pe de alta pate insa, nici debacarea lui Ceausescu nu necesita atatea victime. Drept este, sunt paliere diferite si mize diferite. Tactica insa a fost cam aceeasi: stimulezi, profiti si apoi confisti. Asa ceva nu faci decant atunci cand vrei sa declansezi un razboi total. In cel mai propriu sens al cuvantului. As vrea totusi sa obtin certitudini in urma unor cercetari obiective si unor hotarari judecatoresti. Ceea ce in climatul mocirlos mioritic este chiar imposibil.
Cu certitudine presedintele Iohannis a profitat in mod cinic, josnic, ipocrit si fara scrupule de toata acea tragedie. Si nu a fost singurul. Cu certitudine handicapatii lui sfatuitori au incercat sa incropeasca diverse scenarii care sa obiectiveze si sa legitimeze debarcarea lui Ponta. Sa nu uitam totusi ca numele lui Ciolos era vehiculat cu mult inainte de tragedia de la Colective. Intamplarea si sforile au fost cele care au dat o spoiala democratica unei actiuni dorite de catre presedinte de multa vreme. Si nu in interesul tarii ci in interes propriu. Iar serviciile au facut restul. Trebuie totusi sa recunosc faptul ca debarcarea lui Ponta a slujit de data asta si tarii. Oricum de schimbat nu s-a schimbat nimic si nici nu o sa se schimbe macar cateva generatii de acum inainte. Sunt multi care trebuie sa moara pana sa se schimbe ceva. Partea proasta este insa faptul ca plosnitele au facut pui si continua sa faca.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *