„Nimic din ceea ce este omenesc nu imi este strain”Am convingerea ca orice femeie, indiferent cine ar fi ea, nu are voie sa spere sa ajunga in urmatorii 50 de ani presedinta a Romaniei. Romanul este mult mai misogin decat pare. Mai mult chiar, romancele sunt cele in mintea carora femeia este victima barbatului si se comporta ca atare. Romancele sunt primele care hotarasc faptul ca locul femeii este in spatele barbatului.
Crescut timp de secole in teama de straini si necredinciosi, romanul este xenofob si de multe ori de un nationalism gretos. Asa ca eu unul nu sfatuiesc pe nimeni care nu are sange curat romanesc sa incerce sa fie presedinte. Aducerea unui principe strain nu a fost alegerea votantului ci a unei elite. Votantul mediu nu este pregatit sa accepte altceva decat roman eventual roman altoit cu tigan.
Barbatul cu varsta intre 40 si 50 de ani este maturizat biologic si profesional dar imatur din punctul de vedere al intelegerii esentelor omenesti. De foarte putine ori este capabil sa duca negocieri subtile. Mai mult chiar, barbatului din acest palier de varsta, viata ii este dominata de testosteron. Daca mai pui la socoteala si tendinta fireasca de recuperare fortata a tineretii deja duse si neacceptarea scurgerii inexorabile a anilor, eu unul afirm ferm ca barbatul din acest palier de varsta este extrem de fragil, de cele mai multe ori inconstant hormonal si incapabil sa isi asume propriile-i limite ceea ce face din el o fiinta vulnerabila incapabila sa faca compromisuri constructive, sa fie rafinat diplomat si sa accepte subtilitatile omenescului.
Et in Arcadia ego.
Asa ca eu unul i-as indemna pe toti sa gandeasca de zece ori inainte de a propune candidaturi la functia suprema in stat. Iar votantilor le-as recomanda sa gandeasca de o suta de ori inainte de a da tara pe mana unuia sau altuia. Sau, daca este sa se ia dupa dictonul „Daca bei, mori. Daca nu bei, tot mori. Deci bea!”, lasati-o dracului de intelepciune si pravaliti-va in delirul etilic in care va lafaiti ragaielile grotesti si votati oricum. Rezultatul este acelasi: intr-o zi veti muri totusi. Asa ca… dupa voi potopul.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *