Sa spunem lucrurilor pe nume!

In toate scrierile mele de dupa alegerile parlamentare, nu am scris niciodata “jos USL-ul”. Am atacat coruptia, am atacat incompetenta, am atacat ipocrizia, am atacat arivismul, am atacat lipsa unui minim instinct democratic al conducatorilor USL, am atacat tendinta lor permanenta de a nesocoti principiile statului de drept, am protestat in strada impotriva lui Ponta si impotriva abuzului puterii, dar nu am zis sau scris niciodata “jos USL”. Din mai multe motive. Primul dintre ele este acela ca atat timp cat eu sunt dintre cei care cer respectarea principiilor statului de drept, nu pot face parte din randul celor care, prin actiunea lor, se indeparteaza de principiile statului de drept negand optiunea majoritatii celor care s-au prezentat la vot. Ca este complet nefiresc ca o minoritate de numai 25-27% dintre alegatori sa stabileasca destinul unei intregi tari, este foarte adevarat dar vina nu apartine acestora ci celor care nu au vrut sa se prezinte la vot, scarbiti fiind de toata clasa politica dar in acelasi timp incapabili sa constientizeze faptul ca la cat de imatura si pervertita la rele este clasa politica, o majoritate covarsitoare (indiferent daca este vorba despre stanga sau despre dreapta) este complet periculoasa pentru ei si pentru tara in ansamblu.
Da, aceasta putere a dovedit in doi ani ca este profund corupta si profund incompetenta. A fost dreptul democratic, legal al USL sa preia guvernarea, sa domine puterea legislativa, dar ar fi fost bine sa o faca cu alti oameni. Asa ca eu unul am sa strig oricand “Jos Ponta si gasca lui corupta si incompetenta!”.
In al doilea rand, nu pot sa uit ca ascensiunea acestui USL se datoreaza in primul rand actiunilor guvernarilor PDL si PNL, a modului in care PDL si PNL au stiut sa nasca acelasi tip de politician, nu au vrut sa faca un minim efort sa educe cetateanul in spiritual princiilor democratice, al legalitatii si al constitutionalitatii si nu au stiut sa comunice in permanenta cu cetateanul. Sau nu au vrut. Nu este de neglijat nici faptul ca abuzurile si greselile PDL nu au facut decat sa fie samburele din care ulterior a rasarit marele abuz si marea coruptie USL, acestia din urma invocand in permanenta exact aceste lucruri, uitand insa ca PDL le preluase de la guvernarile Tariceanu si Nastase care la randul lor au desavarsit cangrenele existente in guvernarile anterioare. Cauza primordiala fiind Iliescu care nu a inteles ca ar fi trebuit sa fie primul presedinte democrat din tara asta si a ratat sansa istorica de a intra in manuale ca atare si nu ca partas si complice la crimele din `89 si ca initiator al dezastrului Romaniei si al climatului dominat de coruptie si incompetenta de mai tarziu. Daca PDL nu l-ar fi avut in coaste pe Basescu, asa cu toate pacatele lui, sigur ar fi ajuns la acelasi grad de coruptie si nemernicie la care a ajuns azi PSD si PNL.
Nu pot sa trec cu vederea nici faptul ca opozitia nu este pregatita sa preia guvernarea. Prea multele orgolii, prea multele interese individuale sau de grup, prea marea ei prostie si imaturitate o face complet neviabila in acest moment. Deci perspectiva unor alegeri anticipate i-ar face acesteia un extrem de mare deserviciu. Dar da, guvernarile Ponta ar trebui sa ia sfarsit iar omul asta sa dispara din politica: este unul dintre cele mai mari rele carora Romania a trebuit sa le faca fata. Oare asta sa fie cel mai bun om pe care il are stanga?
Pe de alta parte, fenomenul de erodare a increderii alegatorului va continua sa se manifeste din ce in ce mai puternic si in perioada acestui an si in anii care urmeaza. Deci drepta nu ar trebui sa faca altceva decat sa se organizeze, sa gaseasca caile rezonabile de a deveni o voce unitara si nu sa evolueze intr-o polifonie complet distonanta si sa se departeze de stilul de politica pe care l-a facut in acesti 24 de ani.
In atare situatie stabilitatea institutiilor statului si functionarea lor in limitele principiilor democratice sta in opozitia constitutionala facuta de catre presedintele Basescu (ca unica putere institutionala in stat care inca nu apartine PSD si aliatilor sai)  si verticalitatea justitiei. Ca atare, este de asteptat ca atacurile impotriva presedintelui si justitiei sa se intensifice in perioada urmatoare. Basescu nu mai este o miza. Oare va rezista justitia?
Cei care veti citi aceste randuri, luati-le doar ca parere personala la care am tot dreptul ca si voi. Nu este nicio problema daca nu sunteti de acord cu mine. Daca insa va veti manifesta dezacordul prin marlanie sau injuraturi, nu va asteptati sa intorc si obrazul celalalt, fie ca sunteti din stanga, fie ca sunteti din dreapta. Si va rog eu! Nu alerg dupa like-uri. Asa ca nu mi le mai dati daca nu ati citit intreg articolul.

Acest articol a fost publicat în pamflet/social/comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *